Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 12 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Църковните събори – факти и загадки: Вселенските събори

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Тук, там и навсякъде – 1 част
Песенни стихове и текстове на Пол Макартни, Матей Стоянов, Майкъл Джексън, Джейкъб Колиър, Клер Лафю, Евтим Евтимов, Клиф Магнес, Глен Балърд, Робърт Плант

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Гордостта и смирението.
Как притчата за митаря и фарисея може да ни послужи за размисъл? Да не забравяме, че като влизаме в храма заставаме пред лицето на Бога, ето защо да го правим с искрена вяра и благоговение, а не като фарисея – с убеденост за своята праведност и презиращ останалите. Гост Белоградчишки епископ Поликарп, викариен епископ на софийския митрополит и патриарх български Неофит.
Представяне на  книгата „Жажда за вяра“ на ставрофорен иконом Дончо Александров.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и уърлд от величествените Анди. Изпълнение – Патрисия Салас, „Килапаюн“, Чико Трухильо, „Колахуара“, Дамарис и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Койнаров, Христо Косашки, Ваня Дженезова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златният ключ“, автор: Тери Джоунс

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден
- За илюзиите и живота – спомен за Мистер Сенко в коментар и звукови хроники.
- Археологически сензации: гробницата на Тутанкамон – коментар и откъс от интервю със световноизвестния египтолог Захи Хауас от последното му посещение в България.
- Наградата „Сирак Скитник“ и номинацията на програма „Христо Ботев“ за предаването „Познати и непознати“ – с участието на Цвета Николова.
• Педагогическото образование в България: перспективи и предизвикателства през ХХI век или кой може да бъде успешен и адекватен учител и/или директор днес – с участието на проф. Сийка Чавдарова, председател на Постоянната комисия по педагогически науки и социални дейности към Националната агенция по оценяване и акредитация, и на експерта по училищна психология Панайот Рандев.
• Главен герой: Фотографът Вихрен Георгиев – за People of Sofia / Хората на София, снимките от пръв поглед, шоколада и любовта като начин на живот.
• Генералният почетен консул на Кралство Тайланд в България Виктор Меламед с продължение на първата си книга „Сънища“.
• Дискусия: За и против квоти за българска музика в тв- и радиоефира? С участието на: изпълнители, музикални редактори, директори на частни радио станции, политици и директно включване от пресконференцията на Музикаутор по темата.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Йоанна Драгнева и Калин Вельов се завръщат с втори съвместен сингъл – „Безгрижни“;
• Оперната прима Гергана Николаева разкрива подробности около старта на новия ѝ авторски проект без аналог в музикалната и артистична среда на България, наречен „Всеки може да пее... с Гергана Николаева“;
• Финалистката от Гласът на България Виктория Динкова – VICK стартира годината с концерт и с нов сингъл - „Eternal Eyes“;
• Христина Белева и Димитър Горчаков ни показват, че гъдулката и пианото освен нестандартна комбинация, могат да бъдат и много красив дует с Untraditional Duet – проект, в която можем да чуем техния прочит на популярни фолклорни мелодии, авторски пиеси, джаз мотиви и др.;
• Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет оживяват истории и персонажи от игрални и анимационни филми в проекта „Живот като на кино“.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Европейско турне на „Групата от Севр“. Гостуват френските художници Жан-Пиер Дюриез, Гийом дьо Бодюс и италианският скулптор Клаудио Куомо преди съвместната им изложба в галерия „Нова“ в София.
• Между болката и нежността: Милена Нейова и Роза Радичкова представят новите благотворителни инициативи на ателие „Прегърни ме“ в помощ на талантливи деца в неравностойно положение. Покана за поетичното четене на Белослава Димитрова и Радослав Чичев.
• Премиера на „Осъдени души“ от Димитър Димов в Нов театър - НДК. Разговор с режисьора на спектакъла Бойко Илиев.
• Прожекциите в Ново студийно кино в Българския културен център в София. Разговор с режисьора Красимир Симеонов за избраните филмови заглавия от българското и световното кино през новия сезон.
• Нощта на моето раждане: Зиятин Нуриев, Ангел Станев и Станислав Памукчиев за творбите им в съвместната изложба на съвременни български художници в памет на Стоян Цанев в столичната галерия „Арте“.
• Изложби на дипломираните магистри от Националната художествена академия в галерия „Академия“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Каузата „Успешна България“ – гост: холандецът Патрик Смитьойс, създател на безплатно компютърно училище в Самоков и на платформата „Свободните“, която събира историите на успели българи, представящи своите проекти, свързани с бъдещето на България.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от концерта в Софийската опера посветен на 100-годишнината на Руслан Райчев.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Сензациите в историята – мистификации, провокации, фейк нюз или находки?
Изданието е продължение на броя на предаването „Премълчаната история“ от 5 февруари 2020 г. „Премълчаната история на фалшивия Яворов“, но разгърнато в един по-широк исторически и в по-дълбок културологичен план. Разговор с историка на изкуството д-р Пламен Петров, литературния историк проф. Пламен Дойнов, доц. Ружа Маринска, изкуствовед, и д-р Тони Николов, колекционер и публицист.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Маската – история и легенда: Маската като ритуал

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Под знака на българското кино – с музика
Филмовата музика на Борис Карадимчев – втора част.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Предаването е посветено на Световния ден на Радиото. С прекрасни записи, изпратени ни от Еврорадио – компилация с фолклор на интересни, малко познати етнически малцинства от различни европейски страни, включително и наша каракачанска песен – изпълнение на Величка Чаушева със солисти от ОНМ на БНР. Сред чуждите етноси, с които ще се запознаем звуково в предаването, са кримските татари, якутите и саамите (населяващи крайния Север на Стария континент). А сред изпълнителите – прекрасният грузински хор „Рустави“, Енвер Измайлов – китара, формация „Кил Саха“ от едноименната област Саха в Сибир. И очарователната „жена-глас“ Мари Бойне, пресътворяваща традициите на саамите от Северна Норвегия в наши дни – ще я чуем в неин майсторски, темпераментен уърлд-концерт, състоял се през август 2019 г.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Големият лакомник”, по грузинска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• „Поезията на местата“ – компактдиск на американската пианистка Надя Шпаченко със световни премиери на творби, вдъхновени от различни места. Дискът получи „Грами“ за 2020 в категорията „best classical compendium“
• „Сафар-е-дарун“ – нов албум на ванкувърския изпълнител на Уд Гордън Грдина и неговата група „Дъ мароу“ с Марк Хелиас на бас, Хенк Робъртс на чело, Джош Зубот на цигулка и Хамин Хонари на близкоизточни ударни като томбак, даф и бендир.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Драма пакт – платформа за съвременна драматургия. Александър Мануилов и Ясен Василев за настоящите и предстоящи проекти и инициативи на платформата.
• Социална стълбица
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Песни за любовта и виното от световната хорова съкровищница през вековете. В концертната версия на предаването са включени изпълнения на италианските състави La Rossignol и Concerto Italiano, на френския вокално-инструментален ансамбъл Les Arts Florissants, белгийския ансамбъл Concerto Vocale, английските вокалисти от The King’s Singers и други прочути формации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30