Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да пипнем по света за късмет в любовта

Верона, гърдата на Жулиета

Никоя възраст не е достатъчно солидна пречка за среща с любовта. Оказва се, че по света има доста места, където с лесен ритуал можете да измолите нов плисък на емоции. Почти всички от тях са в Европа. Така че няма да се наложи да пътувате и много надалеч.

Верона, гърдата на Жулиета

Търсите своята половинка? Мечтаете за споделена любов? Тичайте към Виа Капело 23 във Верона, Италия. Там се намира домът на Шекспировата героиня с бронзовата ѝ фигура в двора.

За да добиете взаимност в чувствата, трябва да потъркате дясната гърда на бронзовата Жулиета. Всеки ден статуята се обсажда от хиляди туристи. Независимо дали са емоционално обвързани или не, всички минават на поклонение при символа на чистата любов.

Дълго време хората оставяли бележки с желанията си по стените на дома на Жулиета. Някои направо дращели графити по тях, по-деликатните залепвали листчетата с дъвка. През годините нещата ескалирали. Тогава властите на Верона решили да реставрират стените в оригиналния им вид. Сега всеки посетител на Музея на Жулиета може да напише писмо с молба за успех в любовните дела, а всички бележки се пазят в дома на любимата на Ромео. Разбира се, туристите не знаят, че статуята, която самоотвержено пипат, е копие. От милионните ласки дясната гърда на оригиналната скулптура се протрила и се появила пукнатина.

Париж, гробът на Виктор Ноар

Френският журналист Виктор Ноар бил застрелян в дуел с Пиер Бонапарт, племенник на Наполеон. Трагичното събитие се случило в далечната 1870 година. След погребението към гроба на журналиста в Пер-Лашез жените започнали да проявяват голямо внимание. Заради кой знае как възникналата легенда, че последният покой на журналиста дарява плодородие, късмет в любовта и помага да раждането на желани деца.

Днес девойки и дами, които лелеят потомство, се тълпят на прочутото гробище в центъра на Париж край гроба, превърнал се в щастлив талисман. За популярността на мястото свидетелства идеално полираното от милиони ръце мъжко достойнство на Ноар. Ако откриете паметника и го потъркате на правилното място, можете да си възвърнете мъжката сила и успехът в делата на Амур.

Флоренция, фонтанът Поркелино

Бронзовата скулптура с автор Пиетро. Така е позната на всички посетители на Флоренция. Много е лесно да бъде открита. Просто попитайте къде се намира коженият рай на Сан Лоренцо и ще намерите прасенцето на късмета. За да ви споходи обаче, е необходимо да спазите строг ритуал. Първоначално докоснете животинката, после сложете на езика му монета. Ако паричката падне във водата, а не остане на парапета на фонтана, ще ви върви в любовта.

Кипър, Заливът на Афродита

Заливът в Кипър, където Афродита, богинята на любовта, се е родила от морската пяна, гарантира дълга и щастлива любов и семейно щастие на бъдещите младоженци. Пожелайте си такава любов, а после се изкъпете с възлюбения в ласкавите вълни на залеза. А после закачете на близко дърво някакво украшение, за да се сбъдне наричането.


Прага, фигурата на Ян Непомуцки на Карловия мост

Магическият Карлов мост изпълнява желания от 1357 година. За да се окажете сред онези, които вече са изпитали възможностите му, трябва с една ръка да докоснете статуята на Ян Непомуцки, а с другата да погалите кученцето на барелефа. Ще го познаете без затруднение по това, че е излъскано. Освен това можете да поставите лявата си ръка върху кръста на мраморната плоча, но така че пръстите ви да докосват всяка от петте звезди и да гледате водата. А ако сте влюбени, целунете се на моста и си намислете желание.

Египет, Луксорският скарабей

На територията на храмовия комплекс в Луксор, Египет, се намира статуята на свещения бръмбар – скарабей. За да изпълни вашето желание, е нужно да знаете формулирате точно какво искате и да преброите до 9.

За да заработи скритата сила на бръмбара във ваша полза, тръгнете обратно на часовниковата стрелка, галейки скарабея и бройте завъртанията. Ако мечтаете за богатство, обиколете го три пъти. За съкровена любов – седем пъти, а ако искате бебче – девет пъти. Важното е да не объркате бройката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05

Детска агресия – равна на липсата на любов

Една разходка по софийските улици в слънчев ден и разговор със случайни минувачи на тема детска агресия дава любопитни отговори. Става ясно, че в началото на ХХI век са опасни шегичките с: чувствата, егото, простотията, хормоните, липсата на възпитание, примерите в социалните мрежи, медиите, обществото… Но най-вече са опасни липсата на връзка между..

публикувано на 18.04.24 в 09:05
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив .  Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси...

обновено на 17.04.24 в 13:00

Д-р Евлоги Станчев: Отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците

Действителността, в която живеем, все повече прилича на политически и обществен цирк. Заобиколени сме от външни и вътрешни конфликтни точки, а информацията се излива хаотично. На този фон отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците – тя се полага и на обществото, и на медиите. В "Нашият ден" историкът и учен от Института за..

публикувано на 17.04.24 в 11:50