Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици и медии – рунд пореден

Правото на изразяване на мнение има своите граници – една от тези граници е честта, достойнството и доброто име на другиго. Не бива да забравяме, че най-често активната страна са политиците, които под една или друга форма корумпират журналисти. Ето така коментират поредния скандал между политик (Валери Симеонов) и журналисти от началото на седмицата д-р Симона Велева и доц. Иво Инджов. Случаят е интересен и от гледна точка на медийното право и от практическа гледна точка за това как журналистите да вършат работата си. 

 Затова и в студиото на Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ със Симона Велева, доктор по конституционно право, експерт по медийно право и права на човека, автор на книгата „Свобода на словото“, и доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и преподавател в катедра „Политология“ на СУ, коментираме различните хипотези за границата между „клевета“ и „правото на изразяване на мнение“ и може ли ефирът на обществена медия „да се употребява за груби и недоказани нападки?“

Право на изразяване срещу клевета

Д-р Симона Велева: „Правото на изразяване на мнение има своите граници. Една от тези граници е честта, достойнството и доброто име на другиго. Ние не можем винаги да казваме каквото ни хрумне, особено по националната телевизия и да обвиняваме един или друг човек в каквото и да било, без да имаме доказателства или факти и да можем да подкрепим тези факти с реални документи. Когато нямаме тези неща и бъде премината границата на правото на изразяване на мнение, сме в хипотезата от този понеделник и ситуацията на клевета. Когато политиците започнат да обвиняват журналистите, е много страшно, защото трябва да си поставим въпроса кой има властта. /.../ Дали журналистите като гилдия, или медията ще реагира на дадено изказване, не засяга правото на изразяване. Когато накърняваш правата на някого, не можеш да се скриеш зад нормата – право на изразяване.“ – коментира Симона Велева.

Доц. Иво Инджов: „Според мен, когато се играе на струната корупция в медиите, трябва да се търси и коя е активната страна, ако допуснем, че има корупция в медиите, а такава според мен има. Но не бива да забравяме, че най-често активната страна са политиците, които под една или друга форма корумпират журналисти. В този конкретен случай изказването на г-н Симеонов си е чиста клевета и той трябва да носи последици от това. На всичкото отгоре, той не за първи път си позволява такова отношение към журналисти.“ – допълни доц. Иво Инджов

Корупция и журналисти

Д-р Симона Велева: „Аз лично не съм съгласна, че в българските медии има корупция, на мен това определение ми звучи доста силно. Когато става дума за корупция, става дума за даване на облага на лица, които са позицията на власт. В целия свят има взаимоотношения между политиците и медии, но въпросът е да има и правила, които правила да са разписани в закон.

Аз мисля, че няма корупция в българските медии и че те през последните години усещат натиск. Но има достатъчно свободни и честни журналисти, които не се страхуват да наричат нещата с истинските им имена.

Доц. Иво Инджов: „Според мен корупция има на различни нива в българските медии и властта под една или друга форма успява да си купи едно придворно осведомяване и благоразположение. И това става през европейските фондове, медийни сътрудничества, да не говорим, че има медии, които сами си искат пари от определени политици, за да ги отразяват в определена светлина и т.н.

Д-р Симона Велева: „Аз пак съм категорична, че няма корупция, защото това е престъпление по Наказателния кодекс, както и изнудването. Можем да говорим обаче за един конкретен проблем, който не влиза в руслото на наказателното право, а то е именно начинът на финансиране на медиите и по-специално, когато медиите биват финансирани през еврофондове или през обществени поръчки. И когато правилата не са за всички, а само за определени медии.

Финансиране на обществените медии

Д-р Симона Велева: „Според мен обществените медии не трябва да се отказват от реклами за сметка на по-голямо финансиране от бюджета. Изцяло отказването от реклами не е гаранция за качеството на обществената медия. А и все пак всяка медия трябва да има определен дял в рекламния пазар. Време е промените да се направят прозрачно.“

Доц. Иво Инджов: „Аз съм скептик, че едно финансиране само от държавата може да гарантира независимостта на обществените медии. Мисля си, че решение би могло да се търси и по посока въвеждане на обществена квота в СЕМ. Защото какво имаме в момента – един контролен орган, който е формално независим, но то се избира с квоти от президента и от НС, т.е. от политиците. Тези хора избират ръководствата на обществените медии, а обществените медии в момента разчитат на финансиране от държавата и така кръгът се затваря. И тук е въпросът ние обществени медии ли имаме или държавни?

Д-р Симона Велева: „Аз не мисля, че гражданската квота ще реши въпроса. Идеята е, че когато избираме народни представители и президент, те назначават представителите на регулатора. Дали в последствие ще има дебат за качествата на членовете, е отделна тема. Аз не мисля, че една гражданска квота ще реши натрупаните проблеми, а и възниква въпросът – кой ще избере гражданската квота?“

Доц. Иво Инджов: „Това е реален проблем за избора на гражданската квота, но не бива да се отказваме от нея, само защото още няма механизъм за избора ѝ. И според мен, тъкмо гражданската квота в България би могла да допринесе за подобряване качеството на работата на СЕМ, защото на много медийни кризи бяхме свидетели през годините и СЕМ на всички реагира адекватно. Нека останат квотите на президента и парламента, но да има мнозинство на гражданската квота.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49