Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Култура на гурбета

Снимка: БГНЕС

Как да представяме подобаващо нашето културно-историческо наследство? Как да определим националните символите на новото поколение? Как да изградим българската идентичност и да съхраним традициите и ценностите, които ще предадем на следващите поколения? 

Доц. д-р Петко Христов, бивш директор на Националния етнографски музей, гостува на "Нашият ден" и разказа за „културата на гурбета“, за опазването на културното наследство:

Винаги има някакви маркери, някакви символи, които ни обединяват. Доц. Христов даде за пример Левски, като най-светлия символ на българската национална идея, който присъства навсякъде, вкл. в историческата диаспора на много места по света. 

Култура на гурбета

"В световната наука се говори за култура на миграциите, а най-точно е да се каже "култура на мобилност", особено през последните 30 години. Погледнато в исторически план, трансграничната трудова мобилност на Балканите е нещо, което съществува от векове в редица региони. Един от най-задушевните цикли от българския фолклор са гурбетчийските песни."

Доц. Петко Христов и Александър Райчев (от дясно наляво)В глобализиращия се свят тази Европа, от която сме част, няма нищо с онази от от преди 30 години.

"Наистина светът се променя, ние се променяме и се надявам, че това е за добро. Кое ни помага хем да сме граждани на света и едновременно с това да оставаме българи?

Всяко поколение изгражда своя образ на това какво е българското. Процесът на изграждане на идентичност е процес на идентифициране. От общото културно наследство на Балканите в един момент всеки народ казва "Това е само мое" и отказва да го сподели." 

Как да пренесем във времето културното наследство, което наричаме наше

"Хубавата новина е, че Институтът за етнология и фолклористика се включи в Националната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Важна брънка сме от консорциума, ръководен от СУ, "Наследство БГ". Целта е да изградим три лаборатории за дигитализация на културното наследство. Две от тях ще са в нашите архиви и една в Етнографския музей. Народописният архив на Института за етнология и фолклористика, например, е събиран от времето на основаването на Народния етнографски музей (1906). Има уникални неща! В Националния етнографски музей само има над 50 000 артефакта, които ще се постараем да дигитализираме – те са не само от България. А в Националния център за културно наследство се пазят записи на всички събори за народно творчество в Копривщица..."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

"Главен герой" на Димитровден – актьорът Димитър Иванов Капитана

На Димитровден "Главен герой" на "Нашият ден" е актьорът Димитър Иванов Капитана от Димитровград. В комедийното му стендъп шоу неизменно участва бай Тъньо. Отскоро към него е привлечена и госпожа Истерия Петрова за едно Небюрократично шоу, в което през призмата на хумора се отглежда днешният ни ден. Иванов е единственият вентрилоквист в България...

публикувано на 26.10.20 в 13:11

Пътна безопасност в зимни условия

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни. Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност? "Никаква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета – предупреди Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност. –  Никой няма да проследи дали са..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На..

публикувано на 26.10.20 в 09:13