Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 23 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Соло за биещ часовник“ от Освалд Захрадник

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Биологично лозарство в Търговищка област – как наши лозари и винари устояват на климатичните промени, недостига на работна ръка и тежката конкуренция на вносната продукция. Празнуване на Трифон Зарезан.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
Страшен ли е Страшния съд?
Заедно с иконом Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ в Неделя Месопустна ще се спрем на факта, че всъщност Страшния съд е съд на любовта. Защото според  протойерей Александър Шмеман: „В края на краищата и нас ще ни съди Любовта. И не любовта въобще, не любовта към абстрактното, отвлечено човечество, не – а любовта към живия, конкретния човек. В наши дни християнската любов е страшно изкривена. В името на любовта към отвлеченото човечество ние сме призовани да не обичаме и да преследваме други хора, като ни заповядват да ги считаме за врагове и по отношение на които, дори милостта и състраданието се оказват престъпление. Но Христос в притчата за Страшния Съд сякаш казва: мечтите за щастие на отвлеченото човечество не само ще си останат мечти, но и ще се превърнат в омраза и жестокост, ако още отначало не насочим нашата любов и грижа към всеки отделен човек.“

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио

• Детското.БНР: на гости на Детското ателие по керамика в „Музейко“, което ни връща към историята на Древен Преслав и представяне на книгата „Вещицата – фея“ от Бриджит Мине.
• Какво най-силно може да ни мотивира в работа ни.
• Моята история: историята на големия архитект Дабко Дабков, проектирал едни от най-знаковите сгради на Варна.
• Бъди смарт: проектът „Тинузавър“, който учи децата на програмиране, физика и електроника по забавен начин – гост един от създателите на проекта Невен Боянов, преподавател във Великотърновския университет.
• Малкото е много: как Базарът на социалните предприятия на 22 и 23 февруари ще подкрепи 14 граждански организации от страната и каква добавена социална стойност стои зад продуктите, които ще предложат на базара - разговор със Здрава Воденичарова от Българския  център за нестопанско право.
• Музиката в мен
• Семейна билиотека: „Отсъстващи бащи, изгубени синове“ на Ги Корно.
• География на сетивата: Снежана и Атанас Каралееви за пътуването им в Куба и Мексико.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• Среща с Евелина Христова и най-новите ѝ песни
• Доцент Петя Банкова от БАН ще разкаже за традицията, символите и важността на българските празници.
• Фолклорно блиц интервю, но за да разберете кои са участниците в него – слушайте ни.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Първа част от документалния запис на концерта „Почит към Гил Евънс“ по фрагменти от операта „Порги и Бес“. Програмата бе поднесена на 30 януари 2014 година от Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика – Вицомания
Баща на студент казва на професора:
- Имам лошото чувство, че синът ми няма да си вземе изпита при вас…
- Да се хванем на бас на 300 лева, че ще го вземе! – отвръща професорът.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Ораторията „Свети Йоан Кръстител“ от Алесандро Страдела

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Рицарят – синята брада“ от Макс Фриш

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове на: Рики Лий Джонс, Стийв Поркаро, Матей Стоянов, Лукатър, Дейвид Пейч, Джозеф Уилиамс, Джей Грейдън, Дейвид Фостър. Изпълнения на Майкъл Джексън, група „Тото“, Орлин Горанов, „Манхатън Трансфър“, Бен Сидран, Боб Дилън, Рики Лий Джонс и вокален дует „Карпентърс“

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Анджело Капуро - шеф на голяма круизна компания за круизите, онова, което пасажерите не виждат и маршрутите.
• Феня и Искра Декало – веган фест в Тел Авив, синьо сирене от бадеми, кюфтета от коприва
• Джон Кадю – канадец, посланик на говеждото по света за пътешествията си, живота в Банкок и защо японците поят кравите с бира и ги масажират със саке.

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
„Софиянец за три месеца“, роман номер 36 – глава трета
Разказвач: Александър Торофиев.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
В обичайната ни среща на маса в края на месеца ще поразмишляваме за хитростта и коварството на жените, за целебните свойства на някои обругавани питиета и за волята Божия в заведенията. Ще ви заведем също в Англия, Германия и в месарски магазин.
Срещата ви с този асортимент ще бъде съпроводена с усмивка, а тя не може да е менте!
Автори – Хайнрих Хайне, П. Г. Удхаус и др.
Артисти – Мая Бабурска, Емил Емилов, Валентин Ганев и др.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
В неделната вечер ще почетем 335 години от рождението на Георг Фридрих Хендел – най-великият оперен композитор за времето си.
Създателят на английската драматична оратория и на многобройни опуси в различни инструментални жанрове, като знаменитите Кончерти гроси, опус 6. От тях ще прозвучи вторият концерт във фа мажор в изпълнение на Лез ар Флорисан с диригент Уилям Кристи. От операта „Семеле“ – второ действие с участието на Катлийн Батл, Мерилин Хрон, Джон Алър, Амброзианските певци и Английския камерен оркестър с диригент Джон Нелсън. „Музика за кралски фойерверк“ ще представят берлинските филхармоници водени от Рафаел Кубелик. Ще прозвучи и началото на оратория „Соломон“ – запис на Габриели консорт с диригент Пол Маккреш.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47