Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда, 26 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Църковните събори – факти и загадки: Униатските събори на Средновековието

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Радиото. Песенни стихове и текстове на Милчо Спасов, д-р Стефан Москов, Иван Тенев, Александър Петров, Бони Брамлет, Роджър Тейлър.
Изпълнения на групите „Сигнал“, „Атлас“, „Куин“, дует „Карпентърс“, Лили Иванова, квартет „До ре ми фа“, оркестър „Балкантон“, сборни формации от български поп и рок изпълнители.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Страшен ли е Страшния съд?
Заедно с иконом Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ в Неделя Месопустна ще се спрем на факта, че всъщност Страшния съд е съд на любовта. Защото според протойерей Александър Шмеман: „В края на краищата и нас ще ни съди Любовта. И не любовта въобще, не любовта към абстрактното, отвлечено човечество, не – а любовта към живия, конкретния човек. В наши дни християнската любов е страшно изкривена. В името на любовта към отвлеченото човечество ние сме призовани да не обичаме и да преследваме други хора, като ни заповядват да ги считаме за врагове и по отношение на които, дори милостта и състраданието се оказват престъпление. Но Христос в притчата за Страшния Съд сякаш казва: мечтите за щастие на отвлеченото човечество не само ще си останат мечти, но и ще се превърнат в омраза и жестокост, ако още отначало не насочим нашата любов и грижа към всеки отделен човек.“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Далечния изток – Китай. Изпълнение – Ли Хе (бамбукова флейта), ансамблите „Гу-Женг“ и „Чен Дайен“, Йинг Лю и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нейчо Георгиев, Димитър Христов, Ансамбъл „Пирин“, Ансамбъл „Тракия“ и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Лиса на лов“, по българска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Събуди се с мъдрост: посланията на Виктор Юго – коментар и звукови хроники;
- Константин Иречек и партизанщината в българския политически живот – от статията му през 1899 г. до днес – коментар и звукови хроники;
- 50 години природен парк „Русенски Лом“ – директно включване.
• В Деня на розовата фланелка: разговор за насилието, което поражда насилие, за училището на настоящето, което го генерира и за възможното училище на бъдещето без тормоз – дискусия с участието на експерта в училищната психология Панайот Рандев, психолога Иван Игов и психотерапевта Кристина Ненова, която има опит с работа на горещ телефон за деца, пострадали от насилие.
• Главен герой: Актьорът Фахрадин Фахрадинов – за сцената, киното, семейството, превратностите в живота и спасението с вяра.
• Дух и тяло:
- „Швейцарска следа в българската история“ в Националния военноисторически музей или още нещо за историческите сюжети на България дни преди националния празник 3 март – с участието на директора на Националния военноисторически музей.
- „Науката решава проблеми“ и могат ли учените с днешна дата да променят живота на човечеството към по-добро – с участието на български учени, които достигат иновативни решения за обществена промяна с подкрепата на move.bg.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Ирина Флорин записа римейк на популярна в миналото песен като част от музиката към нов български филм;
• Боян Бояджиев разкрива подробности около предстоящите концерти на Charlie Hunter & Lucy Woodward и Jonah Nilsson;
• Здравко Петров с лични впечатления от тазгодишното юбилейно 70-о издание на фестивала Санремо.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Как българската общност в Италия съхранява културните ни традиции: премиерните спектакли на театрална формация „Илинден“ в Перуджа в навечерието на Националния празник на България. Разговор с проф. Веселина Раева от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Николай Николов, председател на асоциация „Малката България в центъра на Италия“.
• „Камера! Работи. Място на снимките – София“: Антония Ковачева представя фотоалбума на Българската национална филмотека.
• Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски за премиерния спектакъл „Вуйчо Ваньо“ от А. П. Чехов в Народния театър „Иван Вазов“.
• Изложба „ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?“ в Софийска градска художествена галерия. Кураторите Даниела Радева и Лъчезар Бояджиев представят експозицията.
• Втори конкурс за абстрактно изкуство „21х21“ в столичната галерия cube contemporary. Разговор с галериста Енил Енчев.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Конспирации и конспиративни теории. Как осмисляме архивите на комунизма?“ – историкът Момчил Методиев по повод на едноименната си лекция в НБУ

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Музиката за деца и възрастни на Клод Дебюси представена от Анжела Тошева – ще чуете балетът „Кутията с играчки“ изпълнен от Анжела Тошева, Кремена Ачева, Мартина Митева и актрисата Йоана Ламбрева, както и клавирният цикъл „Детският ъгъл“.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
В края на миналата година проф. Иван Илчев извади на бял свят своето виждане за разгръщането на българската история – „Розата на Балканите“. Двутомното издание събира в себе си както впечатляващ обем знания, така и изненадващи прозрения, които мога да събудят и възражения, но сякаш повече извикват съгласия. Събеседници: проф. Иван Илчев – историк, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, автор на много трудове по българска история, сред които и „Розата на Балканите“; г-н Николай Поппетров – историк от БАН, специалист по история на България от ХХ век, който е рецензирал и представял двутомника; и г-н Георги Ангелов – журналист, публицист, преводач, водещ на популярната и обичана продукция на БНТ „История.BG“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Маската – история и легенда: Маската като игра

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Под знака на българското кино – с музика: Филмовата музика на Митко Щерев

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с малко познат фолклор и качествен, разнообразен уърлд от Източна Европа – Украйна, североизточна Словакия и Полша... От Украйна – духовитите „Коломъйки“ и група „ДахаБраха“. От Словакия – „Русин Чендеш оркестра“, които пресъздават интересната музика на русините – източнославянски етнос, населяващ района на северните Карпати. От Полша – Кшищоф Кравчик съвместни записи с Горан Брегович, етно формация „Волоси и Ласоньове“, майсторската „Капела за вши Варшава“, „Требуние Тутки“ в чудесна комбинация с квинтет „Урмули“ от Грузия, „Оркестър под покровителството на св. Николай“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Кухулин“, по келтска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 18 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Плодът на познанието“ – комикса на Лив Стрьомквист, който разбуни духовете по света и у нас или как да говорим за женското тяло през любовта, бунта, вярванията, културата, историята и борбата за равноправие. Докъде ще ни доведе новия консерватизъм и излишния свян и има ли място за смях в най-неудобните разговори?

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
60 минути с музиката на Джоакино Росини. В концертната версия на предаването са включени светски песни, хорове из опери и откъси от кантатно-ораториални произведения на италианския композитор с участието на елитни наши и чужди изпълнители.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45

Петък, 3 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Тайните на човешкото тяло: Необятната вселена на човешкото тяло от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Музика от балета „Пепеляшка“ от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Соня Момчилова за Гватемала • Теодор Борисов и Светослав Марков за паметника на..

публикувано на 02.04.20 в 08:45