Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 8 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Училище за жени“ от Жан Батист Молиер

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
„Златна мина в България“ – документални разкази за последователната, упорита и любима работа на коневъда от Хасковска област Христо Христозов, известен повече като Че Гевара; на стопанина на къща за гости във Велики Преслав Георги Радославов.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
Същността на Православието
В неделя Православна заедно с доц. Павел Павлов, преподавател в БФ при СУ „Св. Кл. Охридски“ ще се спрем на същността на православието. За иконопочитанието и иконоборците. Първите Христови последователи не търсят слава, нито власт и богатство, а търсят само истината, която да ги освободи и спаси душите им. Защо днес по-често свещенослужителите следва да се оглеждат в техния облик.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: „Приказки за малки и големи“, концерт на Оркестъра за народна музика на БНР и талантливи деца от музикалните училища в Котел, Широка лъка, Пловдив, Плевен, Варна и София - среща с младите музиканти.
• Представяне на куклено-музикалното представление „Приключения с кораб“, по текстове на Туве Янсон.
• Какво означава да си добър родител.
• Моята история: историята на поетесата Веса Паспалеева – разказват Бойко Бочев, внук на поетесата, и Стефка Мечкарова от сдружение „Св. Иван Рилски“.
• Как БНР ще се включи в инициативата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) „Дни на жените в музиката“
• „Вино и парфюми“ – как можете да създадете парфюм, вдъхновен от аромата на предпочитаното от вас вино – разказват Силвия Йонкова и Ирина Софранова, водещи на практическия клас в клуб „Генератор“.
• Музиката в мен: музикален експеримент със слушателите.
• Семейна библиотека: „Бележки за забравяне“ от Иван Кулеков.
• Радиоавтограф: Ирина Каракехайова – преподавател, художник, участник в социални арт-проекти, автор на няколко графични романа: „Племето на майките“ „Храната на племето“, „Азбука“, „Домашна екология“, „Град като град“ и „В София“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Очаквайте цветни 60 минути в компанията на прекрасни дами – с певицата Веселена Делийска ще поговорим за обаянието на песните от шопския край. Христина Белева и Ива Йотова от състава на ОНМ на БНР ще ни представят гледната точка на жените- инструменталисти в музиката, а доц. д-р Зоя Микова ще ни разкаже за „Милковица“ – книгата, която сътвори за родния си край.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Втора част от документалния запис на концерта на група „SoulBmoll“ и Биг бенда на БНР, дирижиран от Велислав Стоянов. Събитието се състоя в Първо студио на Радиото и бе част от инициативата „Биг бенд джаз академия“ на „Музикална къща БНР”.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика – „Еко - Ехо“
На нещастия могат да ни обрекат обстоятелствата.
На любов се обричаме сами.
А най-голямото щастие в живота е увереността, че те обичат.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
„Жените в музиката“ – на 8 март заедно с още 400 радиостанции от 38 държави, програма „Христо Ботев“ се включва в организирания от Европейския съюз за радио и телевизия „Ден на жените в музиката“ по повод Международния ден на жените, обявен от ЮНЕСКО. В „Неделния следобед“ идеята да се излъчва изключително музика, създадена и изпълнена от жени, ще бъде реализирана с творби на Клара Шуман, Алма Малер и Лили Буланже. Но нашият екип счита жените за още по-успешни вдъхновителки на музикални шедьоври, затова ще звучат творби на Роберт Шуман, вдъхновен от любимата Клара; на Густав Малер, вдъхновен от обожаваната Алма; на Ектор Берлиоз, вдъхновен от изумителната актриса Хариет Смитсън; както и химн на Бенджамин Бритън и ода на Георг Фридрих Хендел, посветени на християнската светица, избрана да бъде покровителка на всички музиканти – легендарната Света Цецилия.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Жените в парламента“ от Аристофан

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Изпята поезия, с поклон към майките
Изпълнения на Лили Иванова, Мими Иванова, Маргрет Николова, „ФСБ“, Емилия Лазарова, Георги Христов, Георги Денков, Михаил Белчев, „Дженесис“, Васил Найденов, Хауърд Джонс…

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Светлана Дичева за спектакъла "Тина" на Бродуей и паметника-парк на Кота 0, където са били Кулите-близнаци в Ню Йорк.
• Ирина Люцканова за социалната политика и законите в Дубай
• Маги Гигова за фотосафарита в Танзания, Занзибар, Кения и Южна Африка

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
„Софиянец за три месеца“, роман номер 36 – глава пета
разказвач: Надя Михайлова

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
145 години от рождението на Морис Равел – най-често свиреният френски композитор според критиците.
Ще чуем как изпълнява на пиано собствената си Павана, а Алфред Корто ще представи „Игра на водата“ – запис от 1931 година. Във финала на операта „Испански час“ участват Жан Барбие, Мишел Сенешал и оркестър Дьо Пари начело с Лорин Маазел. Отново музикантите от оркестър Дьо Пари под ръководството на Сейджи Озава и солист Алексис Вайсенберг ще ни предложат своя прочит на концерт за пиано и оркестър в сол мажор. Тънкият познавач на музикалното наследство на Равел – маестро Ернест Ансерме е начело на оркестъра на Романска Швейцария в запис на „Валсът“, а сър Невил Маринър ръководи Академия Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс в друг култов запис на „Гробът на Купрен“. Ще си припомним разбира се и гениалното „Болеро“ – част от саундтрака към филма „Път към рая“ и във версията на американския топкитарист Франк Запа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30