Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономическите последствия и социалната цена на Covid-19

БНР Новини
Ефективна стачка в „Язаки“, Димитровград, работниците отказаха да влязат в завода заради липса на лични предпазни средства
Снимка: БГНЕС

Къде се срещат икономическата и социалната сфера и как държавата ще се погрижи за оцеляването на бизнеса и на отделния работещ човек? Ваня Григорова, председател на сдружение „Солидарна България“ и съветник в КТ „Подкрепа“, и Даниел Парушев, икономист и преподавател в УНСС, коментираха в "Нашият ден" темата.

"Най-важното сега е да се погрижим за хората, които остават без заплати. Това ще е помощ не само за тях, а и за техните работодатели – каза Григорова. – Само държавата може да помогне в тази ситуация. До момента както финансовият, така и икономическият министър показват в публичното пространство изключителна предпазливост и загатват само ограничени мерки за справяне с кризата, породена от разпространението на Covid-19 – каза още тя. – Изводът е, че работещите трябва да се обединят и да отстояват правата си."

"Трудността ще дойде при плащането на кредитите – изтъкна Даниел Парушев. – Много хора ще имат затруднения при покриването на вноските си. Банките задължително трябва да предоговорят условията си. Нещо повече, ще трябва да си изградят единен подход и да вземат едни и същи мерки".

Дистанционната работа по време на новите извънредни мерки и задълженията на работодателите за безопасността на работното място в условията на обявената пандемия. Има ли празноти и неясноти в закона – разговора с Мария Коларова-Титопулу, д-р по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.