Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение помага на възрастни хора

Снимка: БГНЕС

IT компания за разработка на иновативни устройства има разработено приложение за фирми във Великобритания, което сега адаптира, така че да бъде в помощ на възрастните хора у нас и да събира нуждаещите се с онези, които могат и искат да помогнат. Икономистът Ивайло Мирчев ръководи тази IT компания. Компанията пуска безплатно приложение за смартфон, което да улесни подпомагането на възрастни хора по време пандемията от коронавирус и периода на карантина, така че да не се налага да напускат домовете си за продукти и лекарства.

Ивайло Мирчев

Приложението ще е само безплатен посредник, но дейностите ще се извършват от доброволци

"Вече сме на финалния етап. Направихме допитване в социалните мрежи дали има интерес към подобна програма, за да работи приложението в България. Отговорите на хората бяха позитивни. Надяваме се скоро да покажем първата му версия. Пишем нов код. Тъй като става дума за жест към възрастни хора, програмистите в компанията работят в почти денонощен режим, за да бъде максимално бързо пуснато това приложение." 

Принципи на работа:

  • Приложението ще бъде за цялата страна, не само за София. 
  • Приложението е за смартфон, може да се отваря от лаптоп, от компютър и от интернет браузър.
  • Има два типа потребители в самото приложение – възрастни хора, които след бърза регистрация ще записват своята заявка. От другата страна са доброволците – хората, които искат да съдействат на възрастните. Те се регистрират и виждат в радиус от 4 км кой какви потребности има. Приемат заявката, изпълняват я и им носят съответните продукти. 
  • Ще има и телефон, зад който ще стои доброволец, на който възрастните хора ще могат да позвънят и желаните продукти, които искат да закупят, ще ги въвежда ръчно в самата система, без да се налага да ползва приложението. 
Ивайло Мирчев е обнадежден, защото се е свързал с много желаещи доброволци и съмишленици в страната. Има механизъм, по който да бъдат проверявани доброволците и тяхната добронамереност.

Няколко стъпки:
  • Като доброволци ще могат да бъдат регистрирани само български мобилни номера. Това означава, че, закупувайки си карта за мобилен номер, той трябва да предостави лична карта. 
  • Регистрацията ще се потвърждава през самия мобилен номер, което означава, че за нас има гаранция, че този човек стои зад този мобилен номер, което автоматично го поставя в много добра осветеност.  
  • Когато един доброволец влезе в самото приложение, той не вижда адреса на възрастния човек, не вижда името и телефона му. Ако приеме заявката, това се отбелязва в системата и има ясна следа кой получава данните на възрастния човек. 
  • Рейтинг на доброволците. Възрастните хора ще поставят оценка на доброволците за направената доставка и ако даден доброволец има нисък рейтинг, ще правим съответната проверка.
Името на приложението се уточнява. Ето кратка презентация на функционалностите на платформата.

Как можете да се включите, разберете от разговора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18