Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вторник, 24 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Глината: Керамика в бита и Космоса

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Дейвид Беркман (David Berkman) – концерт от Япония 2019 – 2 част

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Биологично земеделие и пчеларство в Пловдивска област. Документални разкази за огромния труд и обичта на стопаните към занятията им.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от северната ни съседка Румъния. Участват: Аурел Дарин с Народния оркестър на Румънското радио, Тони Йордаке (цимбал), Марчел Будала (акордеон), ансамбъл „Ади-ноу Ротиле“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Вълчо Иванов, Гинка Иванова, Георги Дойчев, Гюрга Пинджурова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Бадикан“, по арменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• Откриване „За да се прегърнем утре“
• 115 г. от смъртта на Жул Верн.
• Включване на БЧК за хода на националната кампания „Заедно срещу коронавируса“;
• Актуалните критични точки: Включвания от планинските курорти – Банско, Боровец или други места с нови случаи на коронавирус. Д-р Ковачка, председател на кризисния щаб на община Самоков и директор на местната болница
Дни на солидарността:
• Сайтът „Площад Славейков“ – в криза – разговор с авторите;
• ТР „Сфумато“ също се включва в инициативата за онлайн изкуство. Тъй като нямат възможност да предават онлайн, са решили всеки четвъртък да качват по едно представление в YouTube канала си, което е част от тяхната театрална история. Можем да ги включим.
• Графа и Орлин Павлов си пускат видео как пеят и призовават да си останем вкъщи.
• Росен Карамфилов прави онлайн четения.
• Има и едно смешно предизвикателство в Инстаграм, където различни спортисти се предизвикват взаимно да жонглират с тоалетна хартия, вместо с топка. Включиха се Димитър Бербатов, Христо Йовов, Невяна Владинова и т.н.
• Главен герой: Захари Карабашлиев
• Има ли спекула с цените и необосновано повишаване? Богомил Николов от Асоциация активни потребители КЗК?
• Литературата като лекарство: включване на издателства; „Колибри“ – Жаклин Вагенщайн или Кремена Димитрова; „Изток-Запад“ – Любен Козарев с предложения за четене по време на криза
• Без паника! Или рубриката „Рязко“ – Георги Кушвалиев с епиграми за коронавируса

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Детският радиохор на 60 години –  разговор с неговия главен диригент Венеция Караманова
• Светлана Дамянова  за специалното онлайн издание „Представи си 24 София филм фест“ на сайта на фестивала
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева за книгата „Плуване към дома“ на Дебора Леви
• Интервю с издателя Стойо Вартолмеев
• Жени Костадинова от арт къща „Куклите“ с покана за  онлайн конкурс за деца „Виж моя ангел“
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина

Писателят и изследовател Стоян Райчевски за подменения преход.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите
Поздравителен концерт

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Учебниците по български език в помощ на учениците?
Въпросът може и да звучи абсурдно, но за всеки добросъвестен и талантлив учител, за всеки ангажиран родител, за независимия и компетентен поглед изобщо е повече от логичен. Проблемите са в няколко основни посоки и в различна степен са общи за различните издания и авторски екипи. Неточни и неверни определения за граматически категории и явления; научно издържани, но недостъпни за познавателните способности и опита на децата формулировки; излишно въвеждане на теоретични понятия и категории, чието усвояване не допринася за речевите умения на учениците, и т.н. На този фон задължителните изисквания към учебниците като достъпност, практическа насоченост, разнообразие, прегледност, изпъкват като върховни достижения. Причините за порочния кръг, в който се върти учебникарският „бизнес“, са обществена тайна, а резултатите са видни. Откъслечните опити за промяна се радват на откъслечни успехи. В края на 2018 г. МОН кани специалистите от Института за български език на БАН безвъзмездно и доброволно да анализират учебниците по български език и литература за основния курс. На поканата откликват доц. Ваня Мичева и проф. Марияна Цибранска от секцията за история на българския език. Преценките и препоръките им са изпратени до издателствата. Доц. Ваня Мичева, която анализира всички издания за учениците от 2-ри до 7-и клас общо на 7 издателства, получава отговор само от едно от тях. Доц. Мичева споделя конкретните си наблюдения и препоръки в предаването „За думите“.
• Езикови справки по радиото: „нашата София“ или „нашият (град) София“
• Забравете тази дума: критични бележки на слушателите
• Всичко за образованието: да изрисуваме стените на класните стаи – опитът на учителя по изобразително изкуство Ивайло Пашкулски
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Пътят към българското възкресение 1877-1878: Битката за Плевен – костеливият орех на войната

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Млади българки на диригентския пулт: Вилиана Вълчева

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Представяне на новите предложения в класацията за март.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Лястовичката“, по френска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Незабравимото минало на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 37 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Успешно приключи 28-ата българска антарктическа експедиция, а последната група полярници са поставени под карантина, тъй като се прибраха през Рим. От проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, ще научим подробности за изпълнените проекти от българските и чуждестранните учени през последните 4 месеца, за научната лаборатория, чието начало беше поставено сега, от него ще чуем и оптимистични факти относно разпространението на Covid-19.
• С доц. Любомир Кендеров (хидробиолог), д-р Стефан Велев (геолог) и д-р Тихомир Стефанов (ихтиолог) разговаряме за научните им изследвания, както и за премежденията, през които преминаха по време на пътуванията.
• Доброволци, които помагат на възрастни хора, за да не излизат и да не се поставят в риск.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Посветени на дамите музикални пиеси и сюити, създадени от бароковите Дейвид Кросби, Греъм Неш, Стивън Стилс, Нийл Янг и Кет Стивънс.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: България между Дунав и Тимок – средище на различни култури от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и лирика на: Иван Вазов, Марко Ганчев, Иля Велчев, Даниела Кузманова, Михаил Белчев, Гриша Трифонов, Джон Ленън...

публикувано на 07.04.20 в 15:55

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45