Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда, 25 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Улпия Ескус: Величието на Улпия Ескус

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове на: Рики Лий Джонс, Стийв Поркаро, Матей Стоянов, Лукатър, Дейвид Пейч, Джозеф Уилиамс, Джей Грейдън, Дейвид Фостър. Изпълнения на Майкъл Джексън, група „Тото“, Орлин Горанов, „Манхатън Трансфър“, Бен Сидран, Боб Дилън, Рики Лий Джонс и вокален дует „Карпентърс“.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
В неделя Кръстопоклонна за смисъла и значението на Христовия Кръст разговор с проф. Иван Желев.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фадо и уърлд от Португалия. Изпълнение на: Мария Тереза, Антонио Замбужо, „Фадо Виоладо“, Катарина дос Сантос и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Соня Кънчева, Тодоро Кожухаров, Трайчо Синапов, трио „Българка“ и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Шивар и змията“, по арменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Събуди се с музика: Елтън Джон.
• Щастието като начин на живот: за предизвикателствата, които отправя Академията за щастие в България – коментар на Любов Кирилова.
• За здравето: коментарна рубрика на БНР в рамките на кампания.
• Навръх Благовещение за Благата вест като отсъствие в днешния свят: какво е съществуването по време на световна криза от нов вид и очакват ли ни необратими промени в житието и битието – с участието на икономиста доц. Григор Сарийски, политолога Георги Киряков, журналиста и холивудска съпруга Ирина Асиова-Диамант и психотерапевта Анастасия Манлихер.
• Главен герой: кардиологът д-р Александър Носиков – за кардиограмата на днешния свят и здравната система на България.
• Културни процеси: за Порталите, Ангелите и Измеренията във време на изпитания и как световните творци помагат с Изкуство – художникът Андрей Янев за посланието си в сайта на Пекинското биенале и силата на Духа.
• Културни процеси:
- За премиерите и живота – разговор с певицата и поетеса Роси Рос;
- Какво е да очакваш бебе по време на пандемия и накъде поглеждаш, когато кризата отнеме хляба ти – с актрисите и хореографи Даниана Коева и Ива Караманчева от Пътуващ театър „Скрин“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Деси Добрева с нова песен и видео клип;
• Лили Друмева с номинация за наградите „Fair play country music awards“ в Холандия;
• Борис Илиев с втори авторски сингъл „За Теб“ – балада по текст на Прея;
• Орлин Горанов записа нова песен „Тунел от самота“;
• Легендарният джаз-китарист Pat Metheny с нов албум „From This Place“;
• Номинираният за GRAMMY® мултиплатинен артист Lukas Graham сподели нов трак „Scars“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Започва нов онлайн късометражен фестивал My Darling Quarantine. Разговор с филмовия критик Мариана Христова за благотворителната инициатива на Международните кинофестивали за набиране на средства за здравни и културни организации, пострадали от ситуацията с коронавируса.
• Разговор с режисьорката Елица Петкова за дипломния ѝ филм „Риба плуваща по гръб“ с премиера на 70-то издание на „Берлинале“ 2020.
• Разговор с новия директор на Пловдивския куклен театър Петър Влайков
• Актьорът Пламен Манасиев (член на журито) с коментар на тазгодишните номинации за театралните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България.
• „Рисувай против вируса“ – инициатива на художника Павел Митков, който превърна Фейсбук страницата си в платформа за безплатни онлайн уроци по рисуване.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Животът он-лайн – нагласи и трудности. Разговор със Станислава Чуринскиене, психолог, журналист, автор на книгата „Second life“, свързана с он-лайн пристрастяването и консултант по детско развитие.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„В ярки краски“ диск с творби за две пиана от Панчо Владигеров в изпълнение на Панчо Владигеров-син и Димо Димов.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Професия военен кореспондент 1877-1878
Филмът на продуцента, сценариста и режисьора Асен Владимиров „Брейкинг нюз“ ни пренася точно в ония времена, когато бързината при предаването на информацията е била от най-решаващо значение, а кореспондентите – освен приятели, са били също така и съперници. От лентата научаваме изключително нови, неизвестни досега факти, срещаме осветяване на събитията от по-различен ъгъл, възприемаме новаторски и изненадващи ни тълкувания на факти, които сме си представяли, че са ни ясни от най-ранна възраст. Тъкмо тази е причината в предаването „Премълчаната история“ да говорим за този забележителен филм заедно с неговия автор Асен Владимиров, с писателя Захари Карабашлиев и с д-р Александър Въчков, историк, изследовател на войните от края на ХІХ-началото на ХХ, и на военните униформи, с които се е сражавал българският войник.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Островът – символ, експеримент и приключение: Европейските острови и островите в България

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Под знака на българското кино – с музика: Филмовата музика на Иван Стайков.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Уърлд от испанската област Каталуния. Сред изпълнителите – Роже Мас, етно-арт група „Елс Амикс де лес Артс“, „Бифлатс“, дуетът Турнес и Сесе и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
 „Мечката и старецът“, по руска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• „Дебюси се вдъхновява от азиатската музика, а аз се вдъхнових от Дебюси. Това е цял един голям цикъл.“ – Рюичи Сакамото, електроник новатор, пианист, музикален творец в несъвместими жанрове. Гост: композиторът Михаил Големинов.
• „През призмата на времето“ – четири съвременни гледни точки, преобразяващи бароковата традиция – мелодии от Вивалди и Бах с вдъхновение от саксофона на Крис Потър и 12-тоновата система – албум на цигуларя Франсиско Фуляна.
• Клубен джаз на живо – групата на саксофониста Сергей Малцев в московския клуб „Модел Т“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 38 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Женската версия на филма „Върба“ на македонския режисьор Милчо Манчевски – след Наградата на фестивала за фантастично кино „Фанташпорту“ (Португалия), един от последните големи културни форуми преди затварянето на Европа за неопределен период от време. С Милчо Манчевски разговаряме за наративната ситуация в киното, която за него лично е водеща спрямо посланието, говорим си и за автоцитатите, за пътуването във времето, за мълчанието, за асиметрията като естествена форма на баланс в едно кинопроизведение. Саундтрак на разговора ни са музиканти, които са свързани както с филмите на самия Манчевски, така и с нашето предаване – Джиян Емин, Кирил Джайковски, „Бастион“, Кръсте Роджевски, „Черкези Оркестър“. Всички големи награди за филма „Върба“ са за неговата „мъжка“ версия. Премиерата на „женската“ версия беше планирана за 24-ия София филм фест и ние я очакваме след падането на карантината – независимо дали след седмици или месеци.
• А сега внимавайте: новия албум на джаз триото The Bad Plus

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Спомен от изпълнението на Петата Златоустова света литургия от свещеник Александър Лашков на 3 юли 2018 година в старинния храм „Св. София“ в столицата. Преди събитието, в студиото гостува авторът, заедно със световноизвестната оперна певица, камерзенгерин Красимира Стоянова и баритонът Петър Данаилов – носител на Първа награда, златен медал и наградата на публиката от конкурса за млади оперни певци „Борис Христов” в София през 2000 г.
Между разговора са включени избрани части от документалния запис на творбата с участието на смесения хор при храм „Света Троица“ и ставрофорен иконом Кирил Дидов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: България между Дунав и Тимок – средище на различни култури от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и лирика на: Иван Вазов, Марко Ганчев, Иля Велчев, Даниела Кузманова, Михаил Белчев, Гриша Трифонов, Джон Ленън...

публикувано на 07.04.20 в 15:55

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45