Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 30 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи: Панаирите като социално и културно явление

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Квартет Модиляни, запис от фестивала „Консентус Моравиа“ в Чехия. От програмата: Клод Дебюси – Струнен квартет в сол минор, опус 10; Камий Сен-Санс – Струнен квартет № 1 в ми минор, опус 112.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости в балчишкото село Дропла. В сградата на местното читалище говорим с жители на селото за историята и името на селото, за настоящето и поминъка, за делниците и празниците, читалището и дейностите му, за пенсионерския клуб и групата за стари градски песни и автентичен фолклор.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и авторски фолклор от Страната на баските. Сред изпълнителите – поетът с китара Шабиер Лете, акордеонистът Шаби Абурузага, Кепа Юнкера и група „Миелочин“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петър Радев, Анастасия Костова, Янко Шибилев, Братя Виденови и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки за звездите - съзвездието риби“, по гръцки мит

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден
• Събуди се с музика: Емил Димитров.
• Мода по време на карантина – репортаж на Искра Декало, Израел.
• За здравето: Коментарна рубрика на БНР в рамките на кампания.
• Преместване на стрелките по време на пандемия: за часовниците, хората, вирусите и управленските решения за милиарди – с участието на писателя и психиатър Калин Терзийски, психолога Мадлен Алгафари и независимия туристически експерт Ива Иванова.
• Рязко: Сатира от Димитър Бежански – включване на живо.
• Главен герой: климатологът проф. Георги Рачев – за прогнозата за времето по време на пандемия и за климата като еманация.
• Културни процеси: За свързването на хората в условия на изолация – как работят безплатните платформи в мрежата, има ли риск при използването им и какъв е Наръчникът на учителя, представен пред МОН. С участието на Атанас Райков и Даниела Иванова от Viber.
• Дух и тяло: Олимпийските символи и световната криза от нов вид или в какво се превръща спортът – разговор с първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина Йорданка Благоева.
• Културни процеси: Ще оцелеят ли независимите творци след кризата и има ли диалог с Министерството на културата – с участието на представител на независимите творци и на Министерството на културата.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „The Women Who Raised Me“ на пианистката и певица Кендейс Спрингс.
• Записи на Бека Стивънс, Джеймс Тейлър квартет и др.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сборникът „Дзадзуан“: кратки изречения на житейската мъдрост от китайската и японската средновековна литература.
• „Огнената тайна и други новели“ на Стефан Цвайг – разговор с Кремена Димитрова.
• Как книгите и пиесите на Йордан Радичков политат към читателите в онлайн пространството.
• Онлайн списанието Свободно поетическо общество отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“.
• „Да мислиш като Аристотел“ на Едит Хол – изследване на трудовете на един от най-великите философи в историята.
• В Световния ден на театъра – 27 март, Младежкият театър „Николай Бинев“ инициира дарителска кампания „Театърът и зрителите срещу COVID-19“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Какви са последиците от кризата върху киноиндустрията и какви са вариантите за компенсирането ѝ
Събеседник: Галя Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти.

от14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Днес ще ви предложим малка музикална импровизация на тема... ПРОМЯНАТА.
Ще звучат изпълнения на музиканти, чиито съдби са били съдбовно променени от някакви събития и обстоятелства, или пък самите те много обичат промените – във всеки един смисъл. Сред тях са пианистът Ван Клайбърн, оперните певци Никола Гюзелев и Мариана Паунова, виолончелистът Йо Йо Ма, поп-певците Елвис Пресли, Хулио Иглесиас, Шер и Бой Джордж.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Познати и непознати
• Здравни и образователни предизвикателства
Ще се пренесем в ромските квартали на Кюстендил, Видин и Сливен, за да разберем как местните общности се справят в условията на социалната изолация; успяват ли и как организират образователния процес при децата, които нямат компютри и модерни телефони; спазват ли се здравните предписания и промени ли се ролята на здравните медиатори. По телефона ще се свържем и с проф. дмн. Ивайло Търнев с когото ще разговаряме за здравеопазването в ромските квартали в извънредните условия.
• Светове: ще се потопите в света на сем. Мария и Димитър Милушеви от гр. Хаджидимово.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Фрагменти за парите: Приказни фрагменти за парите

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Камерни партньорства
Камерните партньорства на пианиста Веско Стамболов с пианиста Марио Ангелов, с певицата Цветана Бандаловска. Ще си припомним и проекта на Веско Стамболов със записи на Баховите концерти във варианта за клавир и камерен състав.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт от изпълнения на Ангел Димитров, Цветелина и Панайот Стойчеви, Борислав Гълъбов и много други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
 „Мечтата на щурчето“ от Мила Канджева

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Фрайбург. Свири СО на Радио Щутгарт с диригент Михаел Зандерлинг и солист Николас Алтщед - виолончело. В програмата: Дмитрий Шостакович – Концерт за виолончело и оркестър № 2 в Сол мажор, опус 126; Антон Веберн – симфонична поема „В летния вятър“; Густав Малер – Адажио от Симфония № 10 във Фа диез мажор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 41 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какви са инициативите и кампаниите на Фабрика за идеи за подпомагане на възрастните хора по селата  и семействата със затруднения да осигурят технически средства за дистанционно обучение на децата си. Какво представлява Виртуалният културен календар и как могат артисти , преподаватели или зрители да се възползват от него – разговор с Янина Танева, председател на Фабрика за идеи.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
На фокус: Аркадий Кириченко, невероятен и съвсем сериозен шегаджия, виртуоз на тубата, който обаче май се съмнява дали е такъв или пък подхожда прекалено философски към нещата. Tubist or not tubist? се нарича една от неговите пиеси в соловия му албум Tuba mirum unlimited incorporated – Чудна туба без граници. Дотук става ясно, че умее да измисля провокативни заглавия и естествено възниква въпросът дали е толкова интересен и като музикант. Ако веднъж сте слушали наживо Аркадий Кириченко, известен в Америка като Аркадий Фриймън, и нямате музикални предразсъдъци, със сигурност и друг път ще поискате да отидете на негов концерт. Засега, обаче, такъв не се предвижда в България, така че единствената възможност е да го слушаме по радиото какво ни казва с тубата или в най-обикновен разговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30