Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учители и родители в извънредна близост

Снимка: БТА

Ако нещо стана очевидно през седмиците на извънредно обучение от разстояние, то е, че обобщения като „родителите“, „учителите“, „98% от учениците“ не са реални. Ситуациите са различни и общите решения под формата на заповеди от министъра не могат да ги обхванат.

Оказа се, че всяко училище, всеки директор и най-вече всеки учител се справя според възможностите си и нуждите на своите възпитаници. Както и преди кризата, съвестните, отдадени на децата учители, положиха неимоверни усилия, за да минат буквално за дни на нов режим. Направиха го, без да проронят и дума на оплакване или недоволство, че не са били подготвени или че нямат необходимите средства. Направиха го не само пред критичния поглед на учениците си, много от които владеят технологиите доста по-добре от тях, но и на родителите.

По свидетелства на учители почти двойно е нараснало времето за подготовка на уроците и материалите, а и напрежението. Родителите пък, особено на малки ученици, се оказаха в ролята на помощник-учители и така донякъде „влязоха в обувките“ на преподавателите. А когато и двете роли трябва да се съчетаят – работа от вкъщи и родителство и особено ако работата е като учител – не става без жертване на време и внимание за собствените деца, отново в името на професията. Затова да благодарим на извънредното изпитание, което още по-ясно показа, че образователната система се крепи на отговорността и таланта на учителите. А щом е така, те заслужават да имат свободата да обучават учениците си по най-подходящия за тях начин и според профила на училището и местната общност, че централизираното управление, уеднаквените показатели за успех и претоварената и остаряла програма не вършат работа. Учителите нямат нужда от ръкопляскания, а от доверие, свобода и подкрепа. А също от време за отдих и презареждане, в случая – от пролетна ваканция.

В рубриката „Всичко за образованието“ Катина Цолова, начална учителка и майка на две деца, разказва за „уроците“ на извънредното положение. Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

През мерника на обектива

Едно животно можеш да убиеш само веднъж, но можеш да го снимаш много пъти – тази истина води в природата много хора. Те могат да идат в гората, в полето или край водоема понякога без въдица или пушка, но винаги носят фотоапарат. Тази седмица ще се срещнете само с някои от тези хора, за които фотоловът е страст, по-силна от всяка друга. Свои истории..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в..

публикувано на 30.05.20 в 13:05