Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Аврамов: Има два метода за противодействие на Covid-19

Но те са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани

Снимка: Кабинет по озонотерапия

Пандемията като че спря въртенето на планетата, за да я завърти в спиралата на ужаса. Изливат се милиарди, работят хиляди лаборатории и учени за намирането на ваксина и лечение от коронавируса. В тази ситуация проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов, бивш председател Институт по електроника на БАН и създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по Биомедицинска фотоника, обръща внимание на един метод, успешен за вирусни и бактериални инфекции:

"У мен се затвърждава убеждението, че това е един триумф на човешката глупост, за съжаление! Карантината е метод от XV век! Проявява се едно ново заболяване, неизвестно за науката, в първата трета на 21-ви век, когато всичко ново се разбира бързо, за разлика от всички други грипни епидемии. Геномът на вируса беше определен седмици след неговата поява. Трябваше да се реагира като към грипен вирус. Паниката, която обхвана всички, не само нас, ще доведе до много по-тежки социални и медицински последствия."

Методика за противодействие на вируса

"Аз и д-р Христо Дамянов създадохме и управляваме вече 15 години един онкологичен център. За онкоболния една вирусна инфекция не е като за здравия, а е животозастрашаваща, затова ние в този център разработихме няколко методики, с които сме решили радикално проблема с вирусните и бактериални инфекции."

Единият метод се нарича озонотерапияДругият метод е интравенозно лечение с високи дози витамин С. Те се прилагат и върху здравите хора. "Ние се обърнахме към Медицинския съвет, Министерството на здравеопазването и към Щаба и предложихме нашите услуги. Предложихме десетки научни публикации и десетилетния опит на медицинския състав. 

Но методите са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани. Много медицински методи не подлежат на патент и това са предимно евтините. Озонотерапията се практикува от над 26 000 лекари по света, обединени във Федерация по озонотерапия, от 50 държави. Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, показа в медиите собствена снимка как се използва озонотерапията, в Испания тя е стандартно лечение за коронавирус, а и самите лекари минават 2 пъти седмично профилактично на озонотерапия. 

Проф. Лъчезар Аврамов - сн. БГНЕСОзонотерапията е радикален метод. Кислородът, който се въвежда интравенозно, разрушава липидната обвивка на вируса. Вирусът е една информационна молекулка, обвита в белтъчна обвивка – нито се храни, нито диша, единствено се размножава. Но когато попадне в силно окислителна среда, обвивката се окислява и вирусът се деактивира, същото става и с витамин С."

Жертвите на коронавирус са излишни и напразно допуснати

"Медицината е консервативна наука и тя трябва да бъде такава. За да се обяви един метод или медикамент за стандартен и конвенционален, той трябва да мине през сложна процедура на т.нар. "медицински изпитвания" – многоцентрови, двойнослепи.. и т.н. Това струва милиони. Трябва някой да е заинтересован да плати всичко това. Като всеки друг бизнес, фармацевтичната промишленост няма интерес да прави инвестиция в нещо, което никога няма да възстанови вложенията. Това обикновено е задължение на публичните власти, които разполагат с нашите пари." 

Няма още открити лечение и ваксина срещу новия неизвестен вирус

"Сега масово се обръщат към общи методи за лечение и все повече се чуват гласовете на конвенционалните лекари. Те се обърнаха към хлорохин – един химикал, който лекува малария и някои автоимунни заболявания. И ето, даже и в България, вчера беше обявено, че са закупени около 20 000 дози за лечение на коронавируса. Точно когато миналата седмица беше обявено, че във всички държави, където изследванията за безопасност и ефективност на хлорохин, те са спрели. В Бразилия умряха 11 души! СЗО и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) са дали съвети да не се прилага хлорохин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12