Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Аврамов: Има два метода за противодействие на Covid-19

Но те са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани

Снимка: Кабинет по озонотерапия

Пандемията като че спря въртенето на планетата, за да я завърти в спиралата на ужаса. Изливат се милиарди, работят хиляди лаборатории и учени за намирането на ваксина и лечение от коронавируса. В тази ситуация проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов, бивш председател Институт по електроника на БАН и създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по Биомедицинска фотоника, обръща внимание на един метод, успешен за вирусни и бактериални инфекции:

"У мен се затвърждава убеждението, че това е един триумф на човешката глупост, за съжаление! Карантината е метод от XV век! Проявява се едно ново заболяване, неизвестно за науката, в първата трета на 21-ви век, когато всичко ново се разбира бързо, за разлика от всички други грипни епидемии. Геномът на вируса беше определен седмици след неговата поява. Трябваше да се реагира като към грипен вирус. Паниката, която обхвана всички, не само нас, ще доведе до много по-тежки социални и медицински последствия."

Методика за противодействие на вируса

"Аз и д-р Христо Дамянов създадохме и управляваме вече 15 години един онкологичен център. За онкоболния една вирусна инфекция не е като за здравия, а е животозастрашаваща, затова ние в този център разработихме няколко методики, с които сме решили радикално проблема с вирусните и бактериални инфекции."

Единият метод се нарича озонотерапияДругият метод е интравенозно лечение с високи дози витамин С. Те се прилагат и върху здравите хора. "Ние се обърнахме към Медицинския съвет, Министерството на здравеопазването и към Щаба и предложихме нашите услуги. Предложихме десетки научни публикации и десетилетния опит на медицинския състав. 

Но методите са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани. Много медицински методи не подлежат на патент и това са предимно евтините. Озонотерапията се практикува от над 26 000 лекари по света, обединени във Федерация по озонотерапия, от 50 държави. Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, показа в медиите собствена снимка как се използва озонотерапията, в Испания тя е стандартно лечение за коронавирус, а и самите лекари минават 2 пъти седмично профилактично на озонотерапия. 

Проф. Лъчезар Аврамов - сн. БГНЕСОзонотерапията е радикален метод. Кислородът, който се въвежда интравенозно, разрушава липидната обвивка на вируса. Вирусът е една информационна молекулка, обвита в белтъчна обвивка – нито се храни, нито диша, единствено се размножава. Но когато попадне в силно окислителна среда, обвивката се окислява и вирусът се деактивира, същото става и с витамин С."

Жертвите на коронавирус са излишни и напразно допуснати

"Медицината е консервативна наука и тя трябва да бъде такава. За да се обяви един метод или медикамент за стандартен и конвенционален, той трябва да мине през сложна процедура на т.нар. "медицински изпитвания" – многоцентрови, двойнослепи.. и т.н. Това струва милиони. Трябва някой да е заинтересован да плати всичко това. Като всеки друг бизнес, фармацевтичната промишленост няма интерес да прави инвестиция в нещо, което никога няма да възстанови вложенията. Това обикновено е задължение на публичните власти, които разполагат с нашите пари." 

Няма още открити лечение и ваксина срещу новия неизвестен вирус

"Сега масово се обръщат към общи методи за лечение и все повече се чуват гласовете на конвенционалните лекари. Те се обърнаха към хлорохин – един химикал, който лекува малария и някои автоимунни заболявания. И ето, даже и в България, вчера беше обявено, че са закупени около 20 000 дози за лечение на коронавируса. Точно когато миналата седмица беше обявено, че във всички държави, където изследванията за безопасност и ефективност на хлорохин, те са спрели. В Бразилия умряха 11 души! СЗО и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) са дали съвети да не се прилага хлорохин. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Русинова

Зорница Русинова: Тепърва ще видим последствията от пандемията върху бизнеса

Каква грижа и защита проявиха работодателите към своите работници по време на пандемията? Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова , председател на Икономическия и социален съвет: “Предизвикателствата, които стоят пред икономиката ни и пред хората, не са малки. Тепърва от разхлабването на мерките, което виждаме, и от..

публикувано на 13.04.21 в 11:40

Левон Хампарцумян: Една кризисна ситуация прави обществото и хората по-солидарни

Какво направи българският бизнес особено този, който има претенцията, че припознава ценностите на корпоративната социална отговорност?  Грижа за служителите, грижа за обществото, за околната среда. Какво направи през това време, за да съхрани работниците, а и да направи живота им, а от там бизнеса си поне малко в по-добро състояние.  В какво..

обновено на 13.04.21 в 10:11

115 години от рождението на Самюъл Бекет

На 13 април 1906 година е роден поетът и драматург Самюъл Бекет. Един от най-популярните автори на ХХ в. Самюъл Бекет е най-известен заради пиесата си „В очакване на Годо“ (1953). В често цитираната статия, критикът Вивиан Мерсие пише, че Бекет „е постигнал теоретично невъзможното – пиеса, в която нищо не се случва и въпреки това..

обновено на 13.04.21 в 09:27

Моето семейство: Деси и Йоана Алексиеви

Гости в „Моето семейство“ са Деси и Йоана Алексиеви.  Родна майка на 5 (словом пет!!!!!) деца, културен предприемач, създател на магическo пространство за събития и книги и на нов тип интерактивни подкасти за деца "Лисиците четат", вечно измисляща и заразяваща с добри идеи хората около себе си.  Деси Алексиева няма усещането, че се справя с всичко,..

публикувано на 13.04.21 в 07:52

ВВУ „Георги Бенковски“ в Деня на авиацията и космонавтиката

На 12 април, Денят на първия полет на човек в Космоса, се отбелязва и Международният ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). На 7 април Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. Днешният..

публикувано на 12.04.21 в 10:04