Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Снимка: Болградска гимназия

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в района намалява по социални и демографски причини. Българският език е задължителен предмет, а освен него се изучават българска литература, история и традиции и обичаи на българите.

Интересно е, че Болградската гимназия е предпочитана не само от децата с българско потекло, но и от другите национални общности. Според директорката Снежана Скорич това се дължи на качеството на учебния процес и на многобройните прояви и дейности, насочени към възпитаването на родолюбие и уважение към културното разнообразие и традициите на различните общности. Както и за нашите училища, тази учебна година там ще приключи „дистанционно“. Проблем е провеждането на изпита за приемане в български висши учебни заведения, който обикновено е в края на юни, началото на юли. Предстои да се уточни дали той ще се отложи за края на юли-август, или класирането ще е по успех от дипломата. Повече чуйте от интервюто с директорката на училището Снежана Скорич.

Съобщение на МОН за начина за кандидатстване в български вузове на българчета от чужбина.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде са най-старите букови гори в Европа

Къде се намират най-старите букови гори в Европа? Отговора можете да научите в краткия откъс от предаването „Каньоните на Стара река и Черни Осъм“ .  Разберете кой е той и за кои други природни прелести разказва цикълът „ Приказки от скали и вода “.

публикувано на 13.07.20 в 15:25

Онлайн Марсианско нашествие

Всички пътища на човешките космически полети (евентуално) водят към Марс. Така, най-общо казано, изглежда ситуацията – особено в последно време. Както научаваме на  Ratio Online: Марсианско нашествие , пътуването до Червената планета може да стане по два начина. Единият е чрез директно изстрелване, когато Земята е относително близо до..

публикувано на 13.07.20 в 11:37
Исторически музей, гр. Самоков

Накъде да поемем в почивните дни

Питате се накъде да поемете през почивните дни? Богатият архив на предаването "А сега накъде" разполага с ценни идеи за пътувания в рамките на деня. Предлагаме ви аудиоразходка до Самоков, където, по всичко личи, има какво да се види. Полезно е да се знае също, че наблизо е Мальовица, откъдето тръгват много маршрути във високото. Ако сте с деца –..

публикувано на 10.07.20 в 13:01

Аз ще бъда с чудна рокля, принтирах я сама

Модната индустрия е от онези, които ковид кризата ще промени радикално. В пред-ковид света глобалната модна индустрия произвеждаше около 150 милиарда артикула годишно, цифра далеч надхвърляща потребностите на световното население от облекло. Днес големите модни марки намаляват броя на физическите магазини и се пренастройват към онлайн продажби, но целият..

публикувано на 09.07.20 в 16:13
Картина от Стоян Венев

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на Бабинден са благодатната среда за размяна на доста пиперливи думи и жестове. За непосредствено..

публикувано на 07.07.20 в 18:03