Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 5 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Български села с легендарни имена: Между науката и легендите

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на баритона Кристофър Молтман

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Валентин Василев за гмуркането в Шри Ланка
• 50 места от българската история: хан Алцек и паметникът му в Италия
• Станимир Станев обиколил 33 страни в Азия за 3 години и се върнал в севлиевско село
• Маги Гигова – крепостта Тракай край Вилнюс

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Композиции на колумбийския музикант Фабиан Кирога

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Фанка Койнарова, Костадин Михайлов, Антон Цамбов и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Китът“ от Ръдиард Киплинг

от 7.15 до 9.45 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Спомен за Рей Бредбъри
- След пандемията – първо представление на театър София – „Женитба“ на режисьорката Елена Панайотова. Провокира ли случилото се нов поглед към режисьорските и решения?
- Преди старта на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – събитие, организирано с подкрепата на община Пловдив, част от Календара на културните събития на общината за 2020 – кои новаторски театрални постановки и танцови спектакли ще бъдат представени? Събеседник Недялко Славов, поет, писател и драматург писател, поет, драматург.
• Здравето: Как състоянието на околната среда влияе върху здравето ни и кои са начините да неутрализираме вредните последици за нас от замърсяването ѝ? – разговор с д-р Мария Стаевска, зав. отделението по алергология в Александровска болница.
• На Световния ден на околната среда, провъзгласен на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм – ще намери ли човечеството начин да обвърже ръста на икономиките с незамърсяването ѝ? Доколко науката може да предложи чисти технологии, които няма да спрат растежа, но ще ограничат замърсяването на планетата? Какви решения предлага Зелената сделка в това отношение за ЕС? Събеседници – участници в нова зелена коалиция у нас, която изпраща отворено писмо до управляващите: Йордан Атанасов, София стартъп, и представители на участниците в коалицията.
• На гости на Казанлък, където за първи път официалната церемония по коронясването на Царица Роза 2020 ще се проведе онлайн. Градът на този ден отбелязва и 4 години от откриването на Музея на розата в Казанлък, изграден изцяло със средства от държавния бюджет, и 5 години от официалното откриване на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, в който ежегодно се организира престижният фото-пленер „В Долината на розите“. Разговор с Момчил Маринов, директор на исторически музей „Искра“ Казанлък.
• Главен герой: Time Heroes – за стартирането на доброволчески принцип на проучване за политиките в различните държави за прилагане на БЦЖ ваксината, чиито резултати ще послужат за обновяване на BCG World Atlas и по-добро изследване на хипотезата, че БЦЖ ваксината би могла да е свързана с по-ниска смъртност от Covid-19. Събеседник: Радослав Кирков, съосновател на сдружение „Милостив“ и на платформата за благотворителна и социална дейност milostiv.org, магистър по Информатика, технологичен директор в софтуерна компания.
• Будителски взаимодействия: Как Румен Манов и Ивайло Шопски – будители на 2018 г. обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава.
• Разговор с Анелия Торошанова за рождения ден на предаването „Законът и Темида“

от 9.45 до 11.00 часа
Законът и Темида
Предаването „Законът и Темида“ на 8 години.
Разговор в студиото с консултантите на предаването – Захари Генов, Камен Каменов, Пламен Димитров, проф. Момяна Гунева, проф. Ирена Илиева, доц. Ана Джумалива, Любомир Новиков, проф. Мария Славова, Елиза Николова, Елка Поромониска, Светлина Йолчева, Мария Русева, Мария Ганчева, Илияна Власикиду.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Концерт

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Страх. Доналд Тръмп в Белия дом“ – за книгата на авторитетния журналист и двукратен носител на награда „Пулицър“ Боб Удуърд ще разговаряме със Свилен Спасов – съставител на поредицата „Власт и отговорност“.
• „Шекспировият избраник“ - разговор с преводачката Таня Попова за романа на сръбския писател Милош Латинович – директор на Международния фестивал за авангардно театрално изкуство „Битеф“ и носител на наградата НИН
• „Женитба“ от Н. Гогол на откритата сцена на театър „София“ – разговор с режисьорката Елена Панайотова.
• Рубрика за задочно кино „Филми за слушане“ с кинокритика професор Божидар Манов – серия осма
• Българските оперни сцени – обзор на предстоящото
• Сашо Стоицов – благоевградският художник от Ню Йорк подрежда своята най-нова изложба в галерия „Аросита“ в София

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
За изкуството, което променя света. Поклон пред Кристо!
Разговор с Аделина Филева, директор на СГХГ.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Франц фон Супе – оперетата „Дяволът на земята“, второ и трето действие. Документален запис от Кемниц с участието на солисти, хора на операта в Кемниц и филхармонията „Роберт Шуман“, дирижирани от Якоб Бренер

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение“: И рибар съм, и ловец съм
Зараза отминава, зараза остава
Улисани в грижите си покрай коронавируса, ние сякаш изпуснахме от очи друга опасна зараза, която върлува по нашите земи повече от година – африканската чума по свинете. Не е голяма утеха, че така не е само у нас, а и в цяла Европа.
А тя съвсем не е отминала или заспала. Напротив, продължава да върлува и да съсипва поминъка на много хора и на цял сектор от животновъдството в страната. За нови огнища на тази напаст в Странджа научихме преди месец, за още по-нови дойдоха сведения от Габровско и Великотърновско.
Кои райони са засегнати в последно време, какви мерки се вземат, какви са резултатите от тях – за тези неща ще говорят Цветан Александров от Българската асоциация за безопасност на храните и хора, които живеят и работят в засегнатите области.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Пътуване с деца: Защитените територии у нас и дивите божури, които сега цъфтят – една история за опазване на биоразнообразието, за ентусиазма на доброволците и как децата рисуват диви божури.
• Маршрути: Новите и непопулярните литературни разходки из София.
• Градът разказва истории: Пътуване из Родопите или какво можем да видим и научим в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Четирима джаз пианистта и четири албума: Монти Александър
CD Harlem – Kingston Express Live!

от 18.00 до 19.00 часа
Радиотеатър

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка

„Кенгуруто“ от Р. Киплинг

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Безсмъртният некролог“, разказ от Владимир Колев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Западна Африка по време на пандемия – домашни концертни записи и интервюта с трима различни хора на изкуството – Аруна Дембеле (Буркина Фасо) – перкусионист и преподавател, Кейта (Буркина Фасо) – майстор на музикални инструменти и Соло Сана (Мали) – танцьор.
• А сега внимавайте: Бразилия днес през погледа на Сеу Жоржи и Роже.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Фрагменти от опери на Верди, Вагнер, Бизе, Чайковски и Владигеров в изпълнение на легендарната Сийка Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25