Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява”
Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“

Действащи лица:
• Риголето – шут на херцога, баритон
• Джилда – дъщеря на Риголето, сопран
• Херцога на Мантуа, тенор
• Спарафучиле – наемен убиец, бас
• Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт
• Джована – дойка на Джилда, мецосопран
• Граф Чепрано, бас
• Графина Чепрано – негова жена, мецосопран
• Матео Борса – придворен, тенор
• Граф Монтероне, баритон
• Маруло, баритон
• Разсилен в съдилище, бас
• Прислужница, мецосопран


Време и място на действието: Мантуа и околностите, шестнайсти век.

Първо действие
Първа картина
Италия през Ренесанса. Празненство в двореца на Херцога на града-държава Мантуа. Херцогът е заинтригуван от непознатата девойка, която от три месеца на всеки празник вижда в църквата. Придворните подозират, че Риголето – гърбавият шут на Херцога, има любовница, която ревниво крие. Риголето сипе остроти, без да щади нито съпруга на красавицата Чепрано, тази вечер отново ухажвана от Херцога, нито стария Монтероне, дръзнал да протестира заради озлочестената си дъщеря. Монтероне заклеймява развратния властелин и проклина Риголето, който, защитавайки цинизма на господаря си, се подиграва с бащинската драма…

Втора картина
Под тягостното впечатление от проклятието на Монтероне, Риголето се връща у дома, за да се увери, че нищо не заплашва дъщеря му. Пресреща го наемният убиец Спарафучиле и му предлага услугите си. Риголето му отказва, но узнава къде би могъл да го намери… Като отклонява молбата на Джилда да й открие кой всъщност е той, Риголето с умиление разказва за благородството на покойната й майка, която от състрадание обикнала него – „самотният, гърбав бедняк”… Той напомня на дойката Джована да бди зорко над дъщеря му и да не отваря никому. Но Джована, подкупена от Херцога, вече е улеснила срещата му с Джилда. Останала сама, Джилда се унася в мечти по прекрасния момък, представил се за беден студент по право… Намислили да отвлекат мнимата любовница на смешника, придворните приближават дома на Риголето, но неочаквано се натъкват на него. Те успяват да го заблудят, че уж ще откраднат жената на граф Чепрано, чиито дом е наблизо. Под предлог, че и те самите са маскирани, завързват очите му и го поставят да крепи стълба, опряна на висок зид. Но, чак когато отдалеч се чуват виковете на Джилда за помощ, Риголето разбира измамата и си спомня проклятието на Монтероне.

Второ действие
Зала в двореца на Херцога. Той е разгневен от тайнственото изчезване на девойката, с която снощи се е срещнал, но щом придворните му разказват как откраднали „любовницата” на шута и са я скрили в двореца, той отива при нея. Едва прикриващ отчаянието си, идва и самият Риголето, който търси Джилда. А когато тя неочаквано се появява, той хвърля маската си на смешник и изгонва придворните. Риголето се заклева да отмъсти. Напразните молби на дъщеря му да пощади Херцога, се прекъсват от Монтероне, когото стражата отвежда в затвора…

Трето действие
Вечер. Странноприемницата на Спарафучиле до реката, в края на града. Риголето води тук Джилда, за да я убеди в неверността на Херцога, сега вече увлечен по красивата танцьорка – сестрата на Спарафучиле. Скоро се появява и Херцогът, преоблечен като офицер. Риголето изпраща дъщеря си да вземе мъжки дрехи и да избяга с кон във Верона, където ще я последва. Той предплаща половината от цената за убийството на офицера и се оттегля до полунощ. Спарафучиле и сестра му се подготвят за уговореното убийство. Но Мадалена, очарована от офицера, успява да склони брат си да го замени с първия, който влезе в странноприемницата. Разразява се буря. Току-що върналата се Джилда става свидетелка на разговора им и бърза да спаси любимия.
Тя чука на вратата и те и отварят. Точно в полунощ Спарафучиле изнася чувала с трупа. Риголето тържествува, но в този момент, в стихналата нощ се понася безгрижната песен на Херцога. В чувала вместо него се оказва Джилда. С последни сили тя моли баща си за прошка и умира.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05