Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 8 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Древните български занаяти: Пивоварството

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от Мадрид със заглавие „Шопен в Испания“. Свири Рафаел Агире – китара. В програмата: клавирни пиеси на Фридерик Шопен във версии за китара на Франсиско Тарега; мазурки и прелюди на Франсиско Тарега; пиеси на Е. Гранадос, Дж. Регонди, Е. де Санлукар.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости на Детското ваканционно селище „Живей с любов“ в пограничното с. Смоличано, община Невестино. Една кюстендилка, живяла дълги години в САЩ, решава да превърне няколко изоставени и порутени къщи в детски лагер, който е различен от общоприетите. Идеята подкрепят хора на изкуството, спортисти и готвачи, които се включат в дейностите.
Създателят и управител на лагера, част от екипа и гости, които за първи път посещават Смоличано, разказват за мечтата да работиш с деца, за целта и трудностите, за децата и родителите им, за дейностите и заниманията, за местните и забележителностите.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ще звучи традиционна музика, самба и форо от слънчева Бразилия. Сред изпълнителите – „Серелепе“, диджей Долорес, Паулиньо да Виола, Марсио Фарако и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божидар Симеонов, Катя Минчева, Жасмина Живкова и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Всеки да си знае мястото“, по норвежка приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- На този ден през 1975 г от СССР е изстрелян автоматичния космически апарат Венера 9 с цел изследване на Венера.
- Какво е значението на мисията на Фалкон 9 на Space X
- Русия се насочва към нови мисии за изследване на Луната.
Разговор с астрофизика д-р Владимир Божилов
• Какво показва индексът на административния капацитет на държавната администрация за 2019 г., според аналитичния доклад, публикуван в средата на месец май. Изследването се прави за трета поредна година от екип на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация. Разговор с проф. д-р Борислав Борисов, преподавател в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов, лектор към Института по публична администрация към МС, създател на метедологията и ръководител на екипа, който е направил изследването.
• Рязко: сатира с Димитър Бежански
• Главен герой: Капитан Николай Джамбазов – първият българин направил околосветско плаване със собственоръчно направената яхта „Тангра“
• Какво дава цвета но морето и характерния му аромат? Дали лекарството срещу рак и други сериозни заболявания не се крие в микроорганизмите, живеещи в океана, кои са „живите камъни“, отговорни за производството на кислород още в зората на времето – разговор с биохимика Ралица Алексова, чиято докторска  дисертация в Сидни Австралия  касае микроорганизмите в океана
• Как е свързан Световният океан с климатичните промени, от какво се образуват ураганите и въобще, какво е значението на океана за метеорологията? – разговор с доц д-р Елисавета Пенева – ръководител на катедра Метеорология и геофизика към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
• Устойчивото развитие на Световния океан, най-новите изследвания на учените и природозащитната дейност – разговор с Лида Тенева – Директор научни изследвания в California Ocean Science Trust.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „ONA“ на Тана Алекса – една от изгряващите вокални звезди на съвременната джаз сцена.
• Нови записи на Бил Чемплин, Джоузеф Уилямс, Питър Фристед и др.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Истории и разказвачи: философия, право, литература“ – специално издание за юбилея на професор Стилиян Йотов – разговор с Антоанета Колева
• Ново издание на книгата на нобелистката Олга Токарчук „Карай плуга си през костите на мъртните“ – разговор с преводачката Силвия Борисова
• Премиера на книгата на Светлозар Желев „За бавното живеене и насладата от живота“
• Галерия „Прегърни ме“ отвори отново и изложбата на Греди Асса „Елбетица“ продължава
• Фотоизложба на проф. Цочо Бояджиев „Снимките говорят“ в галерия София-прес
• Изложба на Филип Попов ORDER на „Шипка“ 6

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Начинът на четене ли определя начина на писане в онлайн пространството – разговор с писателката Иванка Могилска

от14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Какво ли не прави човек, когато карантината го затвори вкъщи! Възможно е дори… да започне да гледа телевизионни сериали! Но дали гледането на сериали е привилегия само на „пандемичните“ времена? В няколко поредни издания на предаването ще ви припомним с музика любими сериали, които през годините традиционно ни събираха около малкия екран. В първия брой това ще бъдат „Залог, по-голям от живота“, „Четиримата танкисти и кучето“, „Форсайтови“, „Аз Клавдий“, Шогун“, „Птиците умират сами“, „Наследството на Гулденбург“ …А останалите ще разпознаете сами, ако изберете да бъдете с нас!

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Тихата пандемия
От началото на изолацията домашното насилие нарасна драматично и даде повод да бъде наречено „тихата пандемия“. Как и доколко обществото ни се справя с проблема; как НПО помагат на жертвите; има ли вече попълнения в създадения наскоро Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от Covid-19 и как ще се разпределят средствата – за всичко това ще разговаряме с представители на Български фонд за жените (БФЖ) и Български дарителски форум, както и с психолози и адвокати по семейно право.
• „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ – седми национален литературен младежки конкурс, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“
• Светове: „Светът на ромите и пандемията“ –разказ как ромите емигранти от Котел и търговищкото село Беломорци помагат на общността си.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Омайна роза, мистична роза“: Любов и наслада

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Митологични образи: Ариадна на Крит

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Концерт с изпълненията на Таня Христозова, Добромир Велев, Христина Лютова и други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Свещеникът, който обичал къпини“, по френска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от фестивала BBC Proms - Лондон. Свири СО на Борнмът, Великобритания с диригент Кирил Карабиц и солист Неманя Радулович, цигулка. В програмата: Джон Адамс – „Кратко пътуване с бърза машина“; Самюъл Барбър – Концерт за цигулка и оркестър, опус 14; Густав Холст – оркестрова сюита „Планетите“, опус 32.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов – 1 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Светлозар Стоянов - Свесто и новата му изложба „Пентименто“. За художествения подход, който представлява наслагване на ново изображение върху вече съществуващо, за да промени цялата творба или част от нея.
• Социална стълбица
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От фестивала „Интьоне“ в Дийрсбах, Горна Австрия: туба, саксофон и барабани. С други думи, афробританското трио на тубиста Тион Крос, което още с първия си албум се изкачва на върха на класациите на „Билборд“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10