Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фаворитката”, опера в четири действия от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Алфонс Роайе и Гюстав Ваез
Първо представление:
2 декември 1840 година в Гран опера в Париж

Действащи лица:
• Алфонс ХІ, крал на Кастилия – баритон
Леонора – мецосопрано
Фернан – тенор
Балтазар, игумен на манастира – бас
Инес, приближена на Леонора – сопрано
Дон Гаспар, кралски министър – тенор

Първо действие
Първа картина: Манастир в Кастилия. Младият послушник Фернан иска да напусне манастира. Пред игумена Балтазар той се отказва от обета за послушание. Греховна страст е завладяла сърцето му. Влюбил се е в млада и прекрасна жена, чието име не знае. Балтазар със свито сърце се сбогува със своя послушник.
Втора картина: На уединен остров, сред разкош и богатство живее Леонора- фаворитката на краля на Кастилия. Влюбена във Фернан, тя заповядва на Инес да намери младия мъж и да го доведе на острова.
С условие – да не разкрива самоличността на Леонора. Фернан е пленен от разкоша, който го заобикаля щом стъпва на острова. А при появата на Леонора чувствата му бликват с нова сила. Фаворитката на краля се опитва да го убеди, че любовта ще им донесе само нещастия…Инес обявява, че е пристигнал Алфонс ХІ. Леонора напуска бързо покоите си, а Фернан получава кралска заповед – повишен е в офицерски чин. Така пътят към славата за младия мъж е открит. А с това и възможността да спечели ръката на Леонора.

Второ действие
Градина в двореца Алкасар. Мечтата на Фернан за слава се е сбъднала. Кралският министър дон Гаспар известява, че кралската армия начело с младия офицер Фернан е спечелила решителна битка.
Алфонс ХІ подготвя бляскаво пиршество. Леонора обаче е тъжна. Тя обича Фернан с цялото си сърце и връзката й с краля не й дава покой. Идва игуменът на манастира. Балтазар носи папска була. Папата го е упълномощил да отлъчи краля от църквата, ако той не прекъсне греховната си връзка с Леонора. Откаже ли, Алфонс ХІ ще бъде анатемосан.

Трето действие
Тронна зала на кралския дворец. Алфонс ХІ съобщава на всеослушание, че е решил да се подчини на папската була. Идва Фернан, който току-що окончателно е разгромил врага на бойното поле. За награда – иска ръката на Леонора. За краля това е удобен повод да се измъкне от създалата се ситуация. Той се съгласява на този брак и в знак на добра воля награждава смелия офицер със златно огърлие, придружено от графска титла. Придворните злорадо шепнат, че кралят ловко се е оттървал от проклятието на църквата, отстъпвайки на младия мъж бившата си любовница. Фернан обаче не обръща внимание на дворцовите сплетни.
В залата влиза Балтазар, за да научи решението на Алфонс ХІ. Сияещ от щастие Фернан се хвърля в обятията му. В този миг чува възгласа на дон Гаспар: „Годеник на любовницата на краля! Едва сега Фернан осъзнава в какво е въвлечен. Алфонс ХІ идва под ръка с Леонора за началото на брачната церемония. Обезумял от гняв, унизен и отчаян Фернан скъсва златното огърлие и го хвърля в краката на краля на Кастилия. Заедно с Балтазар те напускат двореца.

Четвърто действие
В манастира се извършва обет за въвеждането на Фернан в монашески орден. Младият мъж иска да забрави за Леонора. Тя обаче е запазила чувствата си към него. Идва в манастира преоблечена в монашески дрехи и моли Фернан да й прости. Любовта им се разгаря с нова сила и младият мъж е готов да последва Леонора. Но щастливите мигове са кратки. Измъчена и изтощена от преживените страдания Леонора умира в обятията на своя любим…
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05