Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Фързулев и приятели

Човекът не е еднопластов, той има много лица, казва артистът

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното пространство. 

Аделина ПопнеделеваИзложбата демонстрира средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа. Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. 

Георги ДоновСамият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително. А така с още единадесет качествени автори би било "cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.”

Алла ГеоргиеваЛюбен Фързулев и приятели. Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®

Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видеоарт.

Експозицията може да да бъде видяна в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство до 30 август 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп – САМСИ, бул. „Черни връх” №2

Снимки - САМСИ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35