Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Снимка: ДТ Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев.

„Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори напротив. Защото дори само на пласта на сюжетното ниво, в което се говори за презастрояване, говори се за бетониране, говори се за изтриване на площи, това веднага се свързва с много актуалните проблеми в момента в България, като Алепу, като тези скандални поправки в „Натура 2000”, които се опитват да прокарат, бетонирането на Българското Черноморие... 

Дори и на това ниво си казах, че това е абсолютно актуална, засягаща проблеми тук и сега пиеса. А да не говорим, че от там насетне, вече на по-общочовешко и екзистенциално ниво, вътре ме провокира това, как се пречупва волята за промяна, как се пречупва характерът на един човек, който тръгва с намерение да защитава принципите си, да предизвика статуквото в корумпирания му вид, и как той не среща никаква подкрепа, а дори агресия от страна на обществото и на хората, които би трябвало да му помогнат, за да може той да помогне на тях. Има нужда от нещо малко, а те го съсипват накрая.

И човек остава с усещането, че си бутаме на едно място, че промяна някак си не е възможна.

Но за радост Стратиев е такъв автор и такава личност, който иронизира нашата склонност да се оправдаваме с балканска орисия, със съдба – че едва ли не на този исторически кръстопът, на който сме застанали, нищо не зависи от нас.

Но човек усеща, че той самият вярва, пишейки тези пиеси, че в крайна сметка е до нашата лична инициатива, до нашето лично желание и лично усилие, и въпрос на избор, дали да се борим докрай”.

Ролята на архитект Стилянов изпълнява гост-актьорът Теодор Елмазов в партньорство на сцената с Любомир Фърков, Ивана Стоянова и Йордан Любомиров. Сценографията и костюмите са дело на младата художничка Никол Трендафилова. Сценичен бой – Камен Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под роклята"..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24