Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лошите идеи се оборват чрез разобличаване и аргументи

Дж. К. Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо срещу новата цензура

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Джоан Роулинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

Роулинг, която наскоро беше обявена за трансфоб, защото изрази убеждението си, че биологичните полове са два, каза, че е "горда, че е подписала писмото в защита на фундаменталните принципи на либералното общество: отворен дебат и свобода на мисълта и изразяването".

Маргарет Атууд

Тя сравнява културния климат в момента с годините на маккартизма в Щатите и цитира драматурга Лилиан Хелман: "Аз не мога да орязвам съвестта си така, че да пасва на тазгодишната мода."

Писмото е публикувано в "Харпърс магазин" и е подписано от над 150 писатели, професори и артисти, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм.

В писмото се казва, че "мощните протести за расова и социална справедливост водят до подновяване на настояванията за реформи на полицията, наред с искания за повече равенство и включване в обществото", но се обявява против "вменяването на нов набор от морални и политически ангажименти, които отслабват нашите норми за отворен дебат и толерантност към различията в името на един нов идеологически конформизъм."

Салман Рушди

Настоява се, че "паническият опит за контролиране на щетите води до прибързани и диспропорционални наказания вместо до обмислени реформи". Обръща се внимание на тревожни тенденции: "Редактори се уволняват затова, че са допуснали противоречиви мнения, книги се изтеглят от продажба заради предполагаема липса на автентичност, на журналисти се забранява да пишат по определени теми, професори се разследват за позоваване на различни произведения, изследователи се освобождават заради цитиране на свои колеги, а лидери на организации се отстраняват заради понякога неволно направени забележки."

Писмото завършва с убеждението, че "начинът да опровергаеш лошите идеи е чрез разобличаването им, чрез аргументи и факти, а не като се опитваме да ги заглушим и да се правим, че не съществуват."

Източник Guardian

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Другото Средновековие

В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не..

публикувано на 27.01.22 в 09:00

Различните светове на поколенията и еволюцията на взаимоотношенията им

„Защото аз така казвам!“ – непосилно е да преброим колко пъти всеки от нас е чувал тези думи и колко от тези пъти човекът, който ги изрича, е в ролята на родител, а защо не и на по-възрастен роднина, приятел, може би дори и колега. Да не говорим за случаите, в които самите ние сме ги изричали. „Защото аз така казвам!“ е: краят на вечен спор или..

публикувано на 27.01.22 в 08:00

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Погледът на един съвременен актьор към Чудомир

"Чудомирщини" е първото самостоятелно представление на Театрална къща „Миларт“. Спектакълът разказва за миналото, настоящето и това, което предстои, чрез осем разказа на хумориста Чудомир, представени от актьора Стефан Милков. Различни герои, с различни характери, в различни ситуации, но поставени през погледа на днешния съвременен млад човек...

публикувано на 26.01.22 в 14:38

Зимни нюанси 2022

В началото на тази година столичната галерия "Нюанс" отново представя ежегодната си експозиция „Зимни акценти”. Този път старателно подбраната от екипа на галерията селекция от произведения на изкуството включва живопис и рисунка от 20-и век. Всяка година при подбора на картините в ежегодните си експозиции екипът на галерия "Нюанс" издирва..

публикувано на 26.01.22 в 11:25
Подкасти от БНР