Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистерията на българските гласове" пуска нов албум

Новият албум "Шандай Я/Станка" на "Мистерията на българските гласове" излиза от 15 юли, съобщават от екипа на известния хор, цитирани от БТА. Световната премиера на продължението на проекта "БууЧииМиш" (2018) с участието на солистката от Dead Can Dance, Лиса Джерард, трябваше да е на 17 април, но беше отложена.

"Шандай Я/Станка" съдържа седем записа и ще е наличен както на компактдиск, така и на винилова грамофонна плочи в два варианта – класическо черно и само 300 копия в зелен цвят. По данни на чуждестранния лейбъл на албума (Prophecy Productions) в чужбина лимитираната версия вече е изчерпана.

Заглавната песен "Шандай Я" e включена в две различни версии – в нов вариант и в познатия от албума "БууЧииМиш". Изцяло нови и неиздавани досега са две заглавия. Това са "Зайди, слънце" с участието на солистката на хора Виолета Маринова и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR, а Rite of Passage в оригиналния си вариант е включена в албума Hiraeth на перкусиониста Дейвид Кукерман и Лиса Джерард.

В "българската" версия на Rite of Passage има и хорово изпълнение. Първоначално тя влиза в плейлиста на концертната програма на хора по представянето на албума "БууЧииМиш", но поради големия интерес продуцентите решават да я издадат. "Публиката реагира толкова възторжено на новата версия на Rite of Passage, че ни хрумна идеята тя да бъде записана и издадена. Много често след концерти зрители идваха и питаха дали заглавието е включено в "БууЧииМиш", коментира Бояна Бункова от "Шуберт мюзик".

Подобна е историята и със "Зайди, слънце", към която заради албума е добавен и хорът. Аранжиментът е на композитора Петър Дундаков. Останалите песни са от "БууЧииМиш", но в новия албум могат да се чуят в нови, различни версии – "Станка" е с добавена хорова партия, "Моме маленко" е представена в кратка версия без интродукция, а "Рано ранила" е със соло на гъдулка.

Новата продукция на "Мистерията на българските гласове" се очаква да бъде представена преди края на лятото с концерт на откритата сцена в парка на Военната академия. За 1 ноември е пренасрочен Великденският концерт на хора.

Основан през 1952 г. като Ансамбъл за народни песни при Българското национално радио, хорът придобива межународна известност след поредицата от албуми на швейцарския етномузиколог Марсел Селие под заглавието „Le Mystere des Voix Bulgares”, в чиято поредица 80% от записите са изпълнения на ансамбъла. През 1990 г. част втора на „Le Mystere des Voix Bulgares” е удостоена с награда Grammy в категорията фолклорна музика. Хорът е изнесъл на 1250 концерта в престижни зали в цял свят и вече близо 30 години „Мистерията на българските гласове” продължава да е един от най-добрите посланици на българската музикална култура по света. Хор "Мистерията на българските гласове" е съставен от до 24 певици под диригенството на Проф. Дора Христова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30