Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Иван Начев:

Корупцията се бори чрез закони, но кой пише законите

Снимка: БТА

"Навлизаме във втора седмица на протести и наблюдаваме втвърдяване на позициите. Управляващите стават все по-брутални в изказванията си по отношение на гражданския протест - каза политологът Иван Начев. - Управляващите зоват за консолидация, в същото време не искат да признаят правото на протестиращите да изразяват мнение.

С какво днешните протести са по-различни? Откъде идва промяната?

В протестите има представители на различни политически идеологии, но по-важното е, че в тях участват много млади хора. Такива, които не помнят нищо от комунизма и за които делението комунизъм-антикомунизъм е маловажно, хора, които са пътували и познават устройството в други държави. Най-сетне млади хора, 11 години от чиито живот е минал под управлението на Бойко Борисов.

БГНЕСНие хем сме в ЕС, хем сме на дъното по стандарт, по покупателна способност, по медийна свобода, по всичко. И тук идва парадкосът, че корупцията избуя именно поради средствата, които дойдоха от ЕС и разпределението им - което е изцяло в ръцете на управляващите и техния лидер.

Колкото до твърдението, че корупцията може да бъде преборена със закони - така е, но тези закони отново ги кове управляващата партия.

Има и друг, по-сериозен проблем - очевидно управляващите смятат, че като направят няколко кадрови промени, това ще реши проблема с очакванията на обществото, с противопоставянето - но всъщност става точно обратното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

За да успее, вотът на недоверие трябва да събере 121 гласа

На извънредно заседание от 11.30 ч. парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Борисов 3". Петият пореден вот на недоверие срещу правителството и втори на тема "борба с корупцията ", трябва да бъде подложен на гласуване в пленарната зала...

публикувано на 21.07.20 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности,..

публикувано на 27.03.24 в 13:51