Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Ст. л-т д-р Адриана Камбурова: Не всеки може да бъде военен лекар

Ст. лейтенант д-р Адриана Камбурова
Снимка: Личен профил Фейсбук

В Международния ден на милосърдието и "Лекарите в света за мир", честван по решение на Изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война”, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова е главен герой в "Нашият ден". 28-годишната ревматоложка е на първа линия в борбата с коронавируса в Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия и вече има зад гърба си една военна мисия в Мали. 

"Решението да стана военен лекар не беше спонтанно. Първо завърших медицина в МУ София, после прецених, че армията ще ми даде шанс да се развия в тази част от медицината, която желая – ревматологията. Военната медицина е предизвикателство и е много по-различна. Във време, когато условията са малко по-тежки и има нужда от повече помощ за пациентите, ние, като военни лекари, за нас да се притечем на помощ е и дълг, и отговорност."

"Военен лекар не може да бъде всеки – казва д-р Камбурова – само този, който го желае и е готов да живее малко извън общоприетите рамки. Защото животът на военния лекар е свързан понякога с повече пътуване, с работа извън клиниката, работа на терен, работа извън страната по време на мисии. Адаптивността е много важна. И да можем да работим извън зоната си на комфорт."

Много е важно да имаш лидерски качества, за да бъдеш на военна мисия, категорична е ст. л-т Камбурова. Тя разказа за обучението си в лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, за мисията в Мали и за работата във ВМА.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България

Доц. Околийски: Пандемичната умора води до неспазване на мерките

Броят на случаите на Covid-19 в света се е увеличил през миналата седмица с над 2,8 милиона души, което е най-големият ръст от началото на пандемията, показват данни на Световната здравна организация. 2569 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на..

публикувано на 28.10.20 в 12:07

Просвещението е повече от образование

Кому са нужни будителите във време, в което всички са грамотни, образовани и квалифицирани като работна ръка? И вероятно за да отговорим на въпроса, трябва да вникнем в разликата между образованост и просветеност – на това навежда разговорът с философа Тодор Тодоров. " Просвещение е мръсна дума в съвременния свят. Свикнали сме с клишето, че просвещението..

публикувано на 28.10.20 в 11:34
Д-р Пламен Димитров

Д-р Пл. Димитров: Има ясни индикации за масова и отричана колективна невроза

Как от екзистенциалната тревожност – страховете за здравето и живота – в най-бедната и корумпирана страна в ЕС, според всички статистики, може да се пробуди подсъзнателно търсене на нови герои, спасители и будители.   Социалният психолог д-р Пламен Димитров коментира темата в "Нашият ден": " В момента целият свят съпреживява една засилена екзистенциална..

публикувано на 28.10.20 в 09:57
Доц. д-р Анелия Касабова

„Европейският Левиатан“ и наследството на следвоенната медицина

"Болестите, са онова, които границите и националните държави не са могли да спрат. “Нито Желязната завеса, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“, разказва българският учен доц. д-р Анелия Касабова.  Не се случва често български учен, още повече с хуманитарна..

публикувано на 28.10.20 в 09:52

Бюджет 2021 – антипандемичен или фискално безумие

За силните страни на Бюджет 2021 и за рисковете, които носи моментното разпределение на парите на държавата. Дали е лошо да се харчи повече през следващата година, и как ще се отрази на бизнес средите предложението за повишаване на минималния доход на българите. Проектобюджетът за 2021 г. се разглежда днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество,..

обновено на 27.10.20 в 14:41