Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм. Основната тема на 18-ото издание на конкурса е „Свидетел” и тя може да се интерпретира по всякакъв начин от участниците. Приемат се сценарии за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове. Конкурсът е отворен за участници на възраст до 35 години. 

Сценариите трябва да са свързани по един или друг начин с темата на конкурса за 2020 г. - „Свидетел”. Приемат се сценарии за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове. Краен срок за участие: 05.10.2020 г.

Целта на конкурса е да открива нови филмови таланти и да ги подкрепя в тяхното професионално развитие, да подпомага млади сценаристи, и режисьори на късометражни филми в реализацията на техните творби. 

Елена Георгиева, съосновател на Българското кино общество и организатор на конкурса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборникът "Circus Bulgaria" на Деян Енев с награда в Италия

Сборника с разкази на Деян Енев "Circus Bulgaria" беше отличен с наградата "Полски Кот" за най-добра славянска книга, преведена и издадена на италиански език . Книгата съдържа сбор от разкази на писателя и е издадена на английски и на немски език, преди да достигне и до италианските читатели.  В "Нашият ден" на телефонната линия е преводачът на..

публикувано на 19.03.24 в 09:56

39 години "Звук и светлина"

Тази година се навършват 39 години от премиерата на спектакъла "Звук и светлина" на хълма "Царевец" във Велико Търново. Идеята  се ражда през 1968 г. от режисьора Въло Радев, който, съвместно с Яромир Хник и с участието на популярния чешки музикант Йири Стивин, ръководи българо-чешкия колектив, осъществил проекта. Създаването и реализацията на..

публикувано на 19.03.24 в 08:10
Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев

Черната кутия на българския психеделик

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки. Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

"Нашият живот като на кино" – премиера на "Мим-Арт" в Топлоцентрала

Едва ли има човек, който поне веднъж да не си е мечтал за живот като на кино. Ето един такъв сюжет: Мъж, раздвоен между две жени – ученическата му любов и съпругата му. Накрая силната любов между персонажите, предопределени един за друг още от деца, ги събира. Това е историята, разказана във филм, разигран на живо в едноименната постановка, която трупата..

публикувано на 18.03.24 в 16:00

Когато изкуството шепне

В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и неговите проблеми, а на вътрешно действие и преживяване. Този специфичен поглед се явява..

публикувано на 18.03.24 в 15:58