Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила в електоралните класации, смята политологът

| обновено на 10.08.20 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система, и че въобще означава някаква знакова промяна.

"Като се има предвид, че управлението зависи и от решението на коалиционните партньори, г-н Каракачанов беше много категоричен снощи... Просто една снимка, според мен, не е достатъчна, за да има такава категоричност в идеята за днешния ден. Макар че протестиращите вече празнуваха. Но това не е за първи път. Почти всяка седмица започва с послание, което се излъчва от протеста – очакване за победа. 

Друг е въпросът как ще интерпретираме победата. И друг път съм казвала, че исканията на протестиращите – оставка на премиера и оставка на главния прокурор – първо, няма как да се случи заедно, второ, оставката на Борисов не означава промяна на управлението непременно

Няма ясно искане за предсрочни избори, няма ясни послания как отиваме към предсрочните избори. Протестиращите някак си всичките си послания фокусират към днешния ден и към сега, в момента. Имаше някакви послания за машинно гласуване, но всички знаем, че това изисква Народно събрание и поправка на Изборния кодекс. Според мен, ситуацията е по-скоро позиционна."

Какво се крие зад появата на снимката, какво се крие зад появата на Доган иззад розите... зад припомнянето на негова реч от 2009 година, в какъв етап от "сценария" навлизаме?

"Според мен ние вече сме в подготовка на избори (предсрочни или не). ГЕРБ си събра вече актива... В този смисъл можем да интерпретираме и появата на Ахмед Доган. ДПС досега беше извън политическата битка. След социологическите прогнози аз очаквах ДПС да се появи, за да влезе в една по-решаваща позиция по отношение на приближаващите избори. За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила (и не по-нагоре, и не по-надолу) в електоралните класации. ДПС всъщност припомня ключовото значение на собствената им партия и разпределението на властовия ресурс, който се получава от избори."

Буруджиева акцентира, че няма как да има носене на отговорност, когато няма ясно политическо предложение. И докато протестът не го излъчи, сила ще набира партията именно на Слави Трифонов, която не е толкова знаково обвързана с протеста, но е единствената, която е дала ясно и категорично – различно от това на управляващите – послание (какво те искат да постигнат в политиката). 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

"Главен герой" на Димитровден – актьорът Димитър Иванов Капитана

На Димитровден "Главен герой" на "Нашият ден" е актьорът Димитър Иванов Капитана от Димитровград. В комедийното му стендъп шоу неизменно участва бай Тъньо. Отскоро към него е привлечена и госпожа Истерия Петрова за едно Небюрократично шоу, в което през призмата на хумора се отглежда днешният ни ден. Иванов е единственият вентрилоквист в България...

публикувано на 26.10.20 в 13:11

Пътна безопасност в зимни условия

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни. Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност? "Никаква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета – предупреди Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност. –  Никой няма да проследи дали са..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На..

публикувано на 26.10.20 в 09:13