Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила в електоралните класации, смята политологът

| обновено на 10.08.20 в 11:16
Снимка: БГНЕС

Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система, и че въобще означава някаква знакова промяна.

"Като се има предвид, че управлението зависи и от решението на коалиционните партньори, г-н Каракачанов беше много категоричен снощи... Просто една снимка, според мен, не е достатъчна, за да има такава категоричност в идеята за днешния ден. Макар че протестиращите вече празнуваха. Но това не е за първи път. Почти всяка седмица започва с послание, което се излъчва от протеста – очакване за победа. 

Друг е въпросът как ще интерпретираме победата. И друг път съм казвала, че исканията на протестиращите – оставка на премиера и оставка на главния прокурор – първо, няма как да се случи заедно, второ, оставката на Борисов не означава промяна на управлението непременно

Няма ясно искане за предсрочни избори, няма ясни послания как отиваме към предсрочните избори. Протестиращите някак си всичките си послания фокусират към днешния ден и към сега, в момента. Имаше някакви послания за машинно гласуване, но всички знаем, че това изисква Народно събрание и поправка на Изборния кодекс. Според мен, ситуацията е по-скоро позиционна."

Какво се крие зад появата на снимката, какво се крие зад появата на Доган иззад розите... зад припомнянето на негова реч от 2009 година, в какъв етап от "сценария" навлизаме?

"Според мен ние вече сме в подготовка на избори (предсрочни или не). ГЕРБ си събра вече актива... В този смисъл можем да интерпретираме и появата на Ахмед Доган. ДПС досега беше извън политическата битка. След социологическите прогнози аз очаквах ДПС да се появи, за да влезе в една по-решаваща позиция по отношение на приближаващите избори. За ДПС е ключово важно да бъде балансьорът, да бъде трета политическа сила (и не по-нагоре, и не по-надолу) в електоралните класации. ДПС всъщност припомня ключовото значение на собствената им партия и разпределението на властовия ресурс, който се получава от избори."

Буруджиева акцентира, че няма как да има носене на отговорност, когато няма ясно политическо предложение. И докато протестът не го излъчи, сила ще набира партията именно на Слави Трифонов, която не е толкова знаково обвързана с протеста, но е единствената, която е дала ясно и категорично – различно от това на управляващите – послание (какво те искат да постигнат в политиката). 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18