Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Авторските графити са пример за успешна намеса в градската среда

Градски герои

БНР Новини
9
Снимка: Граф експрес/фейсбук страница

Подлезите далеч не са любима част от градското пространство. Те безспорно са необходими, но ги използваме едва когато изчерпаме другите възможности. 

За да бъде един подлез безопасен, като минимум условие е нужно да е осветен и чист. Има постоянна опасност обаче стените му бързо да се покрият с грозни надписи и драсканици.

Снимка Подлезно

Оказва се, че когато подлезът се изрисува с авторски графити, които повече напомнят стенописи, нещата изглеждат другояче. Стените му се превръщат в своеобразна галерия, пространството става приветливо, нещо повече – хората започват да го ценят, усещат го като свое и го пазят.

Сдружение „Подлезно“ обединява група ентусиасти, които разхубавяват неугледните коридори на подлезите и вече имат в актива си спортен подлез, фолклорен, музикален, кино и литературен. Изборът на тема не е случаен, а винаги се съобразява с обкръжаващата среда, с годишнина или събитие, което да бъде отбелязано по този изобретателен и артистичен начин.

Повече за работата на екипа и за това как хората гледат на работата му и как могат да помагат, чуйте разказа на Димитър Стафидов от „Подлезно”.

Обгърнатият с печална слава подлез на Централна гара, от който хиляди софиянци и гости на града пазят неприятни спомени, става арена на графити артфестивал "Граф експрес“.


Снимка Граф експрес

Фестът събира художниците Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk. Те не само преобразяват неприветливите стени на подлеза, но и се вписват в атмосферата на мястото – своеобразна врата на града, където си дават среща хора от различни страни и култури.

Граф експрес
За идеята и изпълнението на това първо издание на "Граф експрес" разказва Деляна Ангелова, представител на фондацията.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирът в трите аврамически религии

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира.  По традиция на този ден генералният секретар на ООН удря камбаната на мира и призовава всички воюващи страни да оставят оръжията и..

публикувано на 21.09.20 в 16:35
Аркади Шарков

По-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки

Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за последната една година, дължаща се най-вероятно на Covid кризата. Н ационално представително проучване от август на Изследователски център „Тренд“ , проведено сред 1005 души, относно нагласите на българите спрямо здравната система,..

публикувано на 21.09.20 в 16:34

За предизвикателството да живееш в мир с природата и себе си

Махатма Ганди казва, че силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля. Именно хора на волята са главни герои в "Нашият ден". На 30 август  Мария Николова подобри рекорда за преминаване на един от най-известните планински маршрути Ком-Емине, като го измина за 5 дни, 16 часа и 43 минути.  По време на този преход тя не е сама. До..

публикувано на 21.09.20 в 13:16

Даниел Троев: Социалните взаимоотношения са ключови за психическата устойчивост

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир.  За мира в нас и около нас в "Нашият ден" говори  психологът Даниел Троев: Протести,..

публикувано на 21.09.20 в 12:13
Разходите за образование у нас са най-ниските в ЕС

Качеството на образованието днес е по-ниско от 2010 г.

Спад на качеството на образованието у нас през последното десетилетие констатира Световната банка в последната си актуализация на Индекса на човешкия капитал. Индексът прогнозира (от 0 до 1) какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да бъде в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. Страната ни е посочена в доклада с още един..

публикувано на 21.09.20 в 12:02