Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дупки от думи

Снимка: Pixabay

Преувеличаваме или подценяваме силата на словото, говоренето правене ли е и в какви случаи.

Тръгваме от традиционните култури, в които определени думи са равносилни на действие – добротворно или вредително – с Димитър Венков, историк и индиановед от българското общество по индианистика „Орловият кръг“.


Продължаваме с индивидуалния душевен мир на всеки от нас, формиран (в каква степен?) от думите (мълчанието), с психотерапевтката Даниела Стоянова.


Как философията и логиката осмислят действената сила на словото, разсъждаваме с Тодор Петков, преподавател по логика в Пловдивския университет и преводач на книгата „Как с думи се вършат неща“ на Джон Остин.


Най-сетне стигаме и до юридическата страна на въпроса с Розалина Темелкова – юристка по образование, работеща в сферата на рекламата и журналистиката.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубените градове. Епизод 1: Народ на черноглавите – общество, език и писменост

Цикълът „Изгубените градове“ разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера. Епизод едно е със заглавие „Народ на черноглавите – общество, език и писменост“. В него търсим свидетелства за създаването на Урук, един от първите шумерски градове в Месопотамия. Надникваме зад крепостните му стени 4000 години пр.н.е., влизаме в..

публикувано на 18.05.21 в 17:35

Как се „учи“ духовност

Когато честваме 11 май – денят на светите равноапостоли Кирил и Методий, и 24 май – празникът на нашата просвета, култура, азбука и книжовността, тръгнала от делото на първоучителите, продължена от учениците им, прегърната и отгледана от България и просветила много славянски и неславянски народи, си припомняме, че сме „държава на духа“. Така беше..

публикувано на 18.05.21 в 10:57

В Индия махараджи превръщат дворците си в хотели

В Индия яйце да хвърлиш на махараджа ще падне. А ако пропусне, ще уцели я набаб, я малик, я махарао – все титли на владетели и велможи. Макар да нямат абсолютна власт от 1947 г., когато Индия обявява независимостта си от Британската империя, бившите местни монарси продължават да са на почит. Към тях се обръщат за помощ и съвета, за разрешаване на..

публикувано на 15.05.21 в 10:17

Какво е морската трева и защо трябва да я пазим

Морската трева е земно растение, което преди няколко хиляди години е решило да се върне обратно в дълбините. Не я бъркайте с водораслите, които напоследък все по-често се озовават в чиниите ни, заради полезните си хранителни свойства. Когато човешката дейност не ѝ пречи, морската трева избуява под водата и напомня тучна цъфтяща ливада, видима от..

публикувано на 14.05.21 в 13:18

Азбуката на живота и кутията на Пандора

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения. В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде..

публикувано на 13.05.21 в 16:10