Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учителят ми по български език казваше…

Училищната среща с „предмета“ български език и с преподавателите по български  и литература не е задължително щастлива, но във всички случаи е важна и поучителна. За някои от нас тя е определила бъдещето, открила е света на словото и литературата. За други може да е избързала или почукала на погрешната врата. Какво си спомнят няколко изявени, утвърдени и уважавани наши съвременници за своите учители и за школските си преживявания с майчиния език и родната литература. Разговаряме с поета и журналиста Бойко Ламбовски, актьора Пламен Манасиев и главната редакторка на сайта „Детски книги“ Валентина Стоева.

В началото на новата академична година в гр. Мелитопол, Украйна, се проведоха две големи събития – Съборът на българите от Украйна и международна конференция „Българите в Северното причерноморие”, организирана от Мелитополския държавен педагогически университет с най-активното участие на курсистите и преподавателите от Центъра по българистика и лектората по български език, литература и култура към МДПУ – разказва лекторката доц. Красимира Колева.


Бойко Ламбовски, поет и журналист, български интелектуалец:

Пламен Манасиев, актьор:Валентина Стоева, главена редакторка на сайта „Детски книги“:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сугестопедия за всеки

Кои са най-лесните методи за изграждането на самоуверени личности и каква е ролята на сугестопедията в образователната система? Колко важни са първите години от развитието на едно дете и как го подготвяме за голямата крачка в живота – тръгване на училище? Как да трансформираме нежеланието у децата – в желание? Кои са първостепенните..

публикувано на 30.09.20 в 15:47

Осъзнат живот – мъдро родителство

„Трябва да познаваме и развиваме себе си нешрекъснато, за да бъдем добър пример за нашите деца. Най-дорото възпитание, което може да дадем е чрез личния пример. Най-добрия път към възпитанието детето е чрез възпитанието на самите нас.“ - сподели Валентина Милева. Валентина Милева работи в сферата на сигурността и международните отношения. Тя е съпруга,..

публикувано на 30.09.20 в 14:55

Къщата на великаните

В рубриката "Моята история" на предаването "Семейно радио" гостува Валя Попова - наш колега от Националното радио, социолог и човек, пристрастен към всичко, свързано с изкуство и култура.  Поводът за срещата ѝ с водещата Ирина Вълчанова е личността на една от най-значимите фигури в българската култура от края на 19-ти век и началото на   20-ти..

публикувано на 30.09.20 в 13:25
Проф. Лилия Илиева.

Осемте части на речта в старобългарско съчинение от Х век

Граматиката е била на почит още в славните векове на античните култури като изкуство на буквите. Един интересен паметник от Симеоново време показва, че за устройството на словото като божествен инструмент се е мислело, спорело и писало от просветените умове на българското средновековие. Любопитна е и по-късната история на съчинението, отпечатано през..

публикувано на 30.09.20 в 09:25
„Преминаване на Сръбско-българската граница“, картина от Антони Пьотровски

Сръбско-българската война – премълчани или пропуснати факти

На 6 септември се отбелязаха 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Известно е, че този акт не е добре приет от съседните държавици, тъй като с присъединяването на Румелия към Княжеството, то удвоява площта си, с което изменя значително съотношението между силите на Балканите и се превръща в основен претендент за най-големия..

публикувано на 23.09.20 в 16:50