Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 16 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Константи и въображаеми светове в науката: Ирационални числа и пътят на ПИ

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на: Гари Барлоу, Константин Атанасов (Щуреца), ФСБ, „Асоцияция“, Брус Хорнсби, Друпи, „Мистър Мистър“.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Екзотично разнообразие от Китай и Тибет. Сред изпълнителите – ансамбъл „Гу-Женг“, Юнгчен Ламо, храмови певци и групи за традиционен фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Коларов, Верка Сидерова, Петьо Костадинов, Вълчо Иванов и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Учената принцеса“, по словашка приказка

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Мария Калас и даренията на световната музикална сцена – коментар и звукови хроники.
• Тема на деня – региони:
- Факти и изводи преди края на активния Черноморски сезон – директно включване от Бургас на кореспондента на БНР Даниела Костадинова.
- Какво показа „безпричинното“ безводие в троянското село Черни осъм или още нещо за живота в българското село днес – директно включване на кмета Марин Сираков.
• България през очите на изкуството и хората, които търсят помирение:
- с Исак Гозес – журналист и автор на биографичната книга за художника Никола Манев „Живея в светлина“;
- с Андрей Янев – художникът на Измеренията, Ангелите и Архангелите и изпълнител на автентичен фолклор. Премиера на песента „Стоян се болен разболя“.
• Главен герой: Християн Бакалов: един българо-френски артист и неговата инсталация PURE (future) – ЧИСТО (бъдеще) с днешна дата в София – епизод 1 „В преддверието на Храма“.
• Минути на редактора: Историята на една от най-успешните жени в класацията на „Форбс“ Мартина Птачкова от Чехия
• Кое предизвика дискусията за или против носенето на предпазни маски в училище? – интервю с родителите Михаела Божанкова и Петър Велков и адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.
Какви са правата и предизвикателствата пред хората с ТЕЛК-ови решения, бременни жени и жени в процес на ин-витро процедура в условията на епидемията от Covid19? – говори адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова
• Колко време ще отнеме административната работа за построяване на нова детска болница? – интервю с арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница“

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Първата песен от проекта „Пеещи артисти“ вече е факт и събира Людмила Сланева и Герасим Георгиев - Геро;
• Фестивалът „Откритие“ 2020 променя своя формат - концерти, премиери на книги и филми, дискусии и онлайн конкурс за песен предлага предюбилейното 29-то издание;
• Две години след участието си в Евровизия заедно с Equinox, Георги Симеонов – JJ записа нова самостоятелна песен „Fly“;
• Петко Славов представя най-новия си самостоятелен видео сингъл „Краят на една утопия“;
• „Оратница“ подготвя два концерта в София и Пловдив и участие в Worldwide Music Expo в Унгария през октомври;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• В навечерието на Sofia Art Week 2020 – тази година под мотото „Лебедова песен“
• КвАРТал фестивал 2020.
• Алексанър Мануилов за новия съвместен проект на „Радар София“ и Академия „Шлос Солитюд”
• Премиера в театър „Възраждане“: „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев
• Премиера в Театрална работилница „Сфумато“: „Катастрофа“ по текстове на Харолд Пинтър и Самюел Бекет, режисьор Антон Угринов.
• Габриела Тончева и Калина Мавродиева със съвместна изложба – стъкло и живопис в Галерия „Арте“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Загубени и намерени думи – с Виктория Бешлийска, създател на блога Words do words, който събира стари думи от българския език и ги връща към живот, ще говорим за съвременния ни език и ценността на думите.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Под знака на музикалното кино
Рок настроение с музиката към „Училище за рок“ на Ричард Лийнклейтър и „Училищен мюзикъл“ на Кени Ортега.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Кан Персиан – непознатият и загадъчен български владетел
Кан Персиан. В учебниците по история за него има 4-5 реда – владетел от Крумовата династия, наследник на Маламир и баща на Борис, воювал тук-там с Византия, тук-там със сърбите, присъединил Македония, потвърдил мирния договор с франките… Дори за името му има разминавания – едни го наричат Пресиян (дали пък не си мислят, че то идва от отглаголното съществително „пресищане“?), други го славят като Персиан (вероятно предполагащи, че в него се крият препратки към старата и могъща Персия, водеща името си от митичния герой Персей, убиеца на Медуза?). Така или иначе, хан Персиан е един от най-загадъчните, тънещи в мрака на историята български владетели от времената на предхристиянския период и това го прави великолепна тема за предаването „Премълчаната история“, стараещо се да осветлява, доколкото е възможно, тъкмо такива обрасли с паяжини кътчета от българското минало. Хан Персиан става наша тема и заради романа на Красимира Йончева „Изгревът на буквите. Слово за Персиан, от Бога кан на българите“, който се опитва да хвърли поне малко лъчи върху неясното време на българската държава кажи го непосредствено преди решителната крачка – приемането на християнството. Говорим с авторката за мотивите ѝ да напише този роман, за онова, което успява да открие и извади на повърхността на съвремието в него. В разговора помощ ни оказват и историците доц. Веселина Вачкова, историк, преподавател в Националната художествена академия в Катедра „Изкуствознание“, и доц. Цветелин Степанов, преподавател в Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Целта е да достигнем до едно такова познание за древните ни предци, което да ги разтовари от сравнително разпространеното мнение, че те са безбуквени варвари и някакви степни атиладжии, а всъщност са народ с величествена държава и солидна култура и то не само материална, но и духовна.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Войната и мирът в стара България: Владетели-миротворци

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Нови диск на цигуларя Даниел Хоуп нарече „La belle epoque“

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Автентичен фолклор и уърлд от величествените Анди – от Венецуела до Чили и Аржентина. Сред качествените изпълнители – Рикардо Хонас, Патрисия Салас, темпераментната перуанка Дамарис, формациите „Сакамбая де Боливия“, „Лос Рупай“, „Илапу“, „Килапаюн“ и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Четири сюити. Някои съвсем истински, други – не толкова.
• Сюита из операта „Вавилон“ от Йорг Видман, в която вавилонското объркване на езиците се пренася на музикална територия.
• Паралели между „Кодекса от Робъртсбридж“ (1360) и „Ричеркари“ от Михаел Радулеску (р. 1943) в рецитал на органиста Луи-Ноел Бестион дьо Камбула.
• Още един кодекс, този път - испански. Аноними из кодекса „Лас Уелгас“ и съвсем нови творби от Айвън Муди (р. 1964) в концерта на норвежкото „Трио медиевал“ на фестивала в Швецинген през миналата година.
• Из „Невидими земи“, нов албум на Антон Батагов. Шест пиеси за соло пиано, композирани през последните 30 г., които в един момент „сами се обединяват в сюита“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе –13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Художничката Марианжела Анастасова за абстрактния баланс между цветовете и формите и за експериментирането с нови техники.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Хорови празници и III Национален фестивал на детските и младежки хорове във Варна (17 - 20 септември 2020) – разговор  с диригента Ганчо Ганчев, артистичен директор на Международния майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ и заместник-председател на Българския хоров съюз.
• В деня на откриването на 39-ия Международен хоров фестивал с конкурсен характер за православна музика „Хайнувка“ в град Бялисток, Полша (16 - 20.09.2020) – звуков спомен от миналогодишното участие на Хора на софийските момчета и Младежката формация с диригент проф. д-р Адриана Благоева, които бяха отличени с Първа награда в категория „Детски и младежки хорове“
• Записи от албума на Камерния хор към Университета в Източна Каролина – Грийнвил, САЩ с диригент Джеймс Франклин. Хорът е участник в XXVIII Международен конкурс за Голямата европейска награда за хорово пеене във Варна, 2016.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10