Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 17 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Българският преход и непреходните ценности: Родина, нация, държава като ценности за българина

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Tania Maria And The Viva Brazil Quartet: Live At The Blue Note“. Продукцията, съдържа документални записи от изпълнения на живо на един от най-големите бразилски гласове в джаза – Таня Мария.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Светът разказва истории: Интересните места по света през погледа на фотографа или как един фоторепортер пътува до горещите точки по света, разговор с Георги Кожухаров. За фотографията и документалните филми и за баланса между екология, отговорност и туризъм.
• Пътуване с деца: Децата и солта – какво е запазено от занаята на солничарите в Бургас.
• Близки маршрути: Троян и възможностите за културен туризъм, разговор с Преслава Иванова от Информационно-културния център в града.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите

Традиционни песни и мелодии, както и темпераментен уърлд от Унгария. Сред изпълнителите – „Магош Форгатош“, ‚Тукрош“, „Бран“, Золтан Арани и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на  Радка Алексова, трио „Зорница“, Груйчо Дочев, Дим Русев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Малкото динозавърче“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Минути с избрани от редактора думи на автора на „Полет над кукувиче гнездо“ Кен Киси, роден на тази дата преди 85 години.
• По пътя: Ще пътуваме с влак през България заедно с железопътния експерт Варужан Апелян. Ще разберем как ще се чувстваме в купето по пътя за Сливен, Лом и Костинброд, където ще спрем за малко, за да поговорим с хората за живота в малкия град близо до най-големия.
• България без незаконни постройки по нови правила – ще си представим най-добрите (в рамките на промените в Закона за устройство на територията) начини за премахването на тези сгради заедно с представител на ДНСК, архитект и природозащитник.
• Главен герой: Георги Ненов, създател на подкаста „Свръхчовекът“.
• В деня на 13-годишнината на Радио София, разговор с неговия директор, Ива Дойчинова, за всичко, което ще промени столичния радиоефир.
• Минути на редактора: В деня на светите Вяра, Надежда и Любов – разговор с отец Георги Георгиев, предстоятел на православната общност в Страсбург, където са техните мощи.
• В Деня на София:
- Как се опазва и управлява културното наследство в българската столица, за паметниците и проектите на съвремието и какво изгуби и спечели София като облик и послания през последните 30 години – с д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет в Столична община.
- Как се движи София днес – по алеите на велорепортера Даниел Райковски.
- Празнични софийски маршрути – с екскурзовода Виктор Топалов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Песни възхваляващи месец септември и наближаващата есен в изпълнение на Бари Уайт, Джули Лондон, Борис Гуджунов, Ева Касиди, Нийл Даймънд, Киара Чивело, Крис Дотри, Стейси Кент, Стефан Димитров, Чът Бейкър, квартет „До-Ре-Ми-Фа“ и
„Ърт Уинд енд Файър“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Фотографът Иван Шишиев представя „Етюд-и-те на София“: албум с най-емблематичните снимки от онлайн проекта му
• Представяне на романа „Всичко е осветено“ от Джонатан Сафран Фоер
• „Мъдростта на несигурността – послание за епохата на тревожността“ на Алън Уотс
• Разговор с Кръстьо Кръстев: директор на Драматичен театър Пловдив за предстоящия сезон
• Изложбата „Автопортрети“ на Димитър Солаков в галерия Структура
• Изложба „Картини от Балчик“ на Нина Русева в галерия „Нюанс“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
София през погледа на архитекта – проф. Румен Нейков разказва историята на града през биографията на архитект Любомир Нейков

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Карнавалът в музиката“. Ференц Лист – „Карнавал в Пеща“

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Новите проекти, свързани с Луната
Гостува докторът по астрофизика доц. Владимир Божилов. Разговор за анализираните неотдавна от експерти на РОСКОСМОС снимки, направени от китайската станция Чанъе, които доказват прилуняванията на астронавти с Аполо. Коментар на нова научна хипотеза за произхода на Луната и превръщането ѝ отново в стратегически приоритет на космическите агенции в сравнение с Марс. Ще стане дума и за идеите за бъдещо осъществяване на лунна ваканция за туристи в Космоса, и за евентуалното създаване на лунен „асансьор“ до други небесни тела, и за откриването на първата лунна пещера от японската агенция ДЖАКСА. Ще търсим още отговор на въпроса: ще доведе ли до опасни последствия за Земята втечняването на лунното ядро, регистрирано наскоро и ще анализираме предстоящото максимално сближаване между нашата синя Земя и Червената планета.
• Вечният двигател: администраторът на сайта Космос.БГ Светослав Александров – и космонавтите си имат ритуални суеверия!
• Златното сечение: програмистът Георги Караманев – Илън Мъск: далновиден визионер и хазартен прагматик.
• 360 градуса: игра със слушателите по една задача, използвана от Мъск при интервюта с кандидати за работа в неговите фирми.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Арабските разказвачи на приказки.
• Картините на Юстус  Сустерман.
• Фиджири – песните на гмуркачите на перли
• Картините на Хендрик Аверкамп

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Певицата Стайка Гьокова и кавалджията Стоян Величков. Две имена формирали облика на стилната народна музика през годините. Чуйте техните изпълнения и научете най-интересното от тяхната лична и професионална история.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Два концерта от фестивала Софийски музикални седмици. От 12 септември на трио „Арденца“ и от 15 септември на Анжела Тошева. В първата част ще прозвучат Клавирно трио в Ре мажор № 1 „Призръкът“ от Бетовен и Концерт за пиано, цигулка и оркестър от Бетовен в транскрипция за клавирно трио от Карл Райнеке. Във втората част ще чуете интерпретацията на Анжела Тошева на соната „Хамерлкавир“ № 29 и песенен цикъл „На далечната любима“ от Лудвиг ван Бетовен.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – 14 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какво е възможно да се сътвори за 3 седмици в едно гранично село в северозападна България? За артистичната резиденция в село Делейна , организирана от „Фабрика за идеи“, в която участваха 11 международни артисти ще говорим с Янина Танева от „Фабрика за идеи“
• А сега внимавайте: новия албум на Deep Purple „Whoosh!“

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Звукозаписи на българските изпълнители „Саунд сълюшънс“, Десислава Андонова, Надина, „Три Оу Файв“, Александър Славчев… и на техни американски колеги: Майк Стърн, Касандра Уилсън, Дейвид Пак, Дейвид Беноа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Млади и жизнени с антиейджинг: Околна среда и стареене от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на Лаура Марлинг, китара и вокал. Концертът се е състоял в Royal Albert Hall, London на 8 септември 2020 година и е част от програмата на лондонския..

публикувано на 28.09.20 в 10:18

Понеделник, 28 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Идеалът за красота през вековете: Модерното време и красотата на жената от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Жан-Гийен Кейрас - виолончело, запис от Фестивала в Шветцинген. В програмата: сюити за соло виолончело от Й. С. Бах и Золтан..

публикувано на 27.09.20 в 08:35

Неделя, 27 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „На западния фронт нищо ново“ от Е. М. Ремарк от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Радка Стефанова, Добрин Добрева, Милка..

публикувано на 26.09.20 в 08:50

Събота, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Кунка Желязкова, Апостол Ташев, Атанас Вълчев, Любка Рондова и други. от 6.07 до 7.00 часа Събота сутрин в... На гости в село..

публикувано на 25.09.20 в 14:59

Петък, 25 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Танците на Европа: Фламенко от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Новите записи на Джошуа Бел – У дома с музика от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • София Борисова за залата на ЮНЕСКО в Париж и двореца Лаксенберг във Виена • Продължение на..

публикувано на 24.09.20 в 12:47