Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тома Марков в "Развалини"

Един поет никога не се появява и никога не изчезва

Снимка: Издателство „Ентусиаст”

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от създателите на инициативата "бързалитература" и един от първите, които започнаха да представят книгите си по по-разчупен начин. 

След дълго очакване излиза новата му книга "Развалини". Едно от сигурните твърдения за него, което почти никой не отрича, е, че той е талантлив. Едни казват, че талантът му е почти пропилян. Той самият казва, че "талант не може да се пропилее".

Скандалите са в същността му – даже ги търси. Показа публично по телевизията как се вземат наркотици, никога не е сериозен, защото често е пиян. До последния скандал с издателката на последната му книга – известната Божана Апостолова.

"Написах тези стихотворения, когато бях при майка ми, за да я успокоя. Никога не съм разчитал на смъртта, винаги съм разчитал на любовта..."

Стихосбирката се появява в момент, в който Тома Марков отрича, че е поет и че е той. Новият му проект е да бъде басист и автор на текстове. Заедно с музиканта Рене Ранев правят Рене Макаронов.

"Един поет никога не се появява и никога не изчезва. Той просто е като Господ. А хората са като пичовете, които винаги са чакали истинския месия, а след като се появи, не го познаха и го убиха. Това са поетите – винаги са мъртви."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20