Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сряда, 23 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Константи и въображаеми светове в науката: Светлина и струни – отвъд хоризонта на събитията

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове, стихове и песни на: Кросби, Стилс енд Неш, Юри Ступел, Джон Денвър, Роджър Милър, Джеймс Тейлър, Недялко Йорданов, Матей Стоянов, Джон Денвър, Дейвид Бауи, Ирена Гранди

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Украински напеви

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Диана Василева, Николай Гурбанов, Ирина Паскалева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тримата мъдреци“, по арменска приказка

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Зигмунд Фройд и психоанализата на човечеството – коментар и звукови хроники.
• Тема на деня – региони:
Град Нови пазар и кампаниите за безвъзмездно събиране на опасни отпадъци чрез мобилни пунктове – с Петя Атанасова, началник отдел „Териториално и селищно устройство, екология, земеделие, програми и проекти“ в Общинската администрация.
• Земята на България и залежалите в нея опасни отпадъци от близкото минало – къде са критичните точки на картата – коментар на еколог.
• Кои са духовните ГМО продукти на ХХI век и каква е опасността от използването им или още нещо за манипулациите, псевдоизкуството и фалша в живота – с участието на актрисата, писателка и един от създателите на първия частен куклен театър у нас Роза Николоа и философа Тодор Тодоров.
• Главен герой: Марк Кадин – главният диригент на Радиосимфониците, който търси предизвикателствата и отрича правото на грешки в навечерието на откриването на новия музикален сезон 2020/21.
• Минути на редактора: Реставрират мозайките на Бузлуджа: за историята и бъдещето на паметника – Роси Александрова разговаря с арх. Дора Иванова.
• Социалната помощ в една история: защо приятелите на един от носителите на рок историята на България – Йордан Серафимов или Данчо-Маската, са единствената причина той все още да оцелява.
Разговор за човешки съдби, взаимоотношения и институции – с един от приятелите – мотористът Мартин Петров, с един от собствениците на приютилия го частен дом за хора с деменция Станислава Главинова, с организатора на концерт в негова подкрепа Антон Христов – dj Tony, с Венелина Богданова, представител на Агенцията за социално подпомагане и с вас, слушателите на „Нашият ден“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Славин Славчев с нова песен по музика и аранжимент на Румен Бояджиев и текст на Даниела Кузманова;
• Атанас Кателиев записа втората си авторска песен „Четеш по устните ми“;
• След успеха на дебютната им песен „I Come From The Future“, ALI са готови с втория си сингъл – „Better Place“;
• Нина Николина и „Магическите гласове“ представят нов документален концерт – спектакъл „Традиции“, посветен на историята на българската песен и различните ѝ интерпретации през годините;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му“ – разговор с д-р Борис Александров, син на личния лекар на цар Борис III и автор на едноименната книга, за последните години на монарха и на свободна България.
• Сценографът Венеллин Шурелов за инсталацията си „Един човек“, която предстои да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей.
• „Моменти от друго значение“ – изложба живопис на художника Константин Костов в столичната галерия „Стубел“.
• „През това време“ – нова книга на писателката Инна Пелева, в която отправя поглед към българските автори от Прехода насам.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Фотографските техники и подреждането на света – разговор с фотографите Пенко Скумов и Свилен Начев, лектори в Първата частна академия по фотография, която се открива 1 октомври.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на музикалното кино“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Сръбско-българската война – премълчани или пропуснати факти
На 6 септември отбелязахме 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Известно е, че този акт не е добре приет от съседните държавици, тъй като с присъединяването на Румелия към Княжеството, то удвоява площта си, с което изменя значително съотношението между силите на Балканите и се превръща в основен претендент за най-големия дял от наследството на разпадащата се Османска империя.
Само два месеца по-късно, Кралство Сърбия обявява война на Българското княжество. От тази дата също ни делят точно 135 години.
Но сръбската агресия срещу новородената ни държава съвсем не е неочаквана и вероломна, както сме учили по някогашните соц учебници. Защото още през 1881 г. сръбският  крал Обретович уведомява Великите сили, че ще нападне веднага България след евентуалното обединение между Княжеството и Източна Румелия.
Как е реагират братята ни по Христова вяра и техните крале в Гърция и Румъния, какви териториалните им претенции към нас? Кои от Великите сили – Германия, Австро-Унгария, Русия и Великобритания са на страната на  България и кои са против нея в тази братоубийствена война? Каква е ролята на Александър I Батенберг, наречен Князът на Съдинението, в битката срещу нашествениците? Преувеличени ли са неговите заслуги за победата или продължаваме да ги пренебрегваме?
Какво знаем и не знаем за онези трагичните, но и епични дни на покруси и победи на бойното поле? И днес живеем ли със съзнанието, че едва 23 години след боевете при Сливница България най-сетне окончателно се освобождава и се самообявява за независима?

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Войната и мирът в стара България: Владетели на българи и гърци

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Заключителен концерт на фестивала в Утрехт с творби от Алесандро и Доменико Скарлати

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с традициите на слънчева Бразилия – самба, боса нова, фестивална музика и екзотичен уърлд. Сред изпълнителите: Мариса Монте, Зека Пагодиньо, ветеранът Сержио Мендес, „Бразилиън Тропикъл оркестра“, „Донати“, „Мауака“ и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Три събития с дата 25-и септември
• Илия Граматиков – специален гост в студиото. Повод – „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов като сюрреалистични препрочити на музикалната история“ – последният му засега музиколожки труд, който ще бъде представен в Студио „Музика“ на зала „България“.
• два часа по-късно в зала „България“ започва концертът на СО на БНР, на който ще се състои българската премиера на „Дърво и стомана“ от Добринка Табакова. Творбата е написана за 150-годишнината на сър Хенри Ууд. Повече подробности – от самата авторка.
•... а в украинския град Лвов започва 26-ия международен фестивал за съвременна музика „Конрасти“. Темата този път е „Метаморфози“, съзвучна със ситуацията. Програмата ни представя организаторът Богдан Сегин.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – 18 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Какво прави едно публично пространство наистина публично? Защо някои места са пълни с хора, а други – пусти и безжизнени, дори да са специално направени за срещи? В епизод 20 на „Градски детектив“ си говорим за това как едно пространство се превръща в място – и науката зад това.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Скъпоценните камъни на България: Скъпоценните камъни и здравето от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам „The Tree of Life“ – концерт на басиста Дайки Ясукагава и неговото трио, състоял се на 21 септември 2019 г. в Токио. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев..

публикувано на 19.10.20 в 14:07

Понеделник, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Вкусове и аромати на непознатия Изток: Корейската и виетнамската кухни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Виктор Жюлиен-Лафериер (виолончело) и Давид Кадуш (пиано), запис от Международния музикален фестивал „Пау Казалс“ в Ел..

публикувано на 18.10.20 в 08:40

Неделя, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Михаил Мишкоед“ от Сава Доброплодни от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Даринка Цекова, Таня Митева, Веселена Делийска, Младен..

публикувано на 17.10.20 в 08:35

Събота, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Ще посрещнем новия ден с блус и рок слушайки един от най-добрите съвременни блус китаристи Джо Бонамаса. Експериментирането с различни жанрове е нещо типично за него. Въпреки че блуса присъства във всичките му албуми, всеки един от тях е смес от много жанрове и музикални влияния. С..

публикувано на 16.10.20 в 15:55

Петък, 16 октомври

Избрано от програмата 0.15 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: Да посрещнем Слънцето и корабите с фара на Шабла от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Записи от фестивала Варненско лято 2020 от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Ивайло Кирилов с подробности за местата в Индия, Кения, Южна..

публикувано на 15.10.20 в 09:09