Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

Линда Ауанис
Снимка: Съвет на жените бежанки в България

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на Съвет на жените бежанки в България.

Ние подпомагаме само деца, които учат в български училища, онези, които учат в арабски училища, не получават помощи от нас, защото нашата цел е интегрирането на бежанците в българското общество. Деца, които не посещават българско училище, не могат да се интегрират. Първи се интегрират децата.“

Тази учебна година е по-трудна за повече семейства, тъй като заради Covid-19 много родители са загубили работата си в ресторантьорския бранш и сега изпитват сериозни финансови затруднения да осигурят необходимите училищни пособия, а нуждите на децата в училище не могат да се отложат или пренебрегнат.

Всяко дете има право на образование и заслужава да има своите вълнуващи спомени от училище, а за децата бежанци и техните семейства образованието е ключов фактор и предпоставка за тяхната успешна адаптация и интеграция в българското общество.

„Ние имаме силата да превъзмогнем миналото. Ние имаме силата да променим бъдещето. Вие можете да ни помогнете да го направим“ – това е визията на Съвета на жените бежанки в България“ (СЖББ). Той съществува от 2002 г. и помага на бежанци и търсещи закрила в процеса на тяхната адаптация и интеграция в българското общество.

СЖББ подкрепя правото на избор, което всеки човек има в осигуряването на по-добро бъдеще за себе си и своето семейство независимо от пол, раса, националност, религиозна или етническа принадлежност.

Персоналът и доброволците на сдружението работят активно в посока изграждане на толерантност, етническа търпимост, разбиране и подкрепа от страна на местната общност към проблемите на бежанците.

В Съвета вярват, че наличието на мир е естествено условие и предпоставка за положителното развитие и просперитет на всяко човешко същество.

Основните цели на сдружението са социалната интеграция на бежанците и техните семейства в българското общество, защита на човешките права на членовете на общността.

От Съвета работят и за създаване на по-добра среда за спазване правото на хуманно и справедливо отношение, гарантиране на равни права независимо от принадлежност към определена раса, социално положение, религия, пол или националност. Привличат български граждани и институции в процеса на гарантиране правото на получаване на помощ, без да се накърнява човешкото достойнство.

Всяка година от сдружението помагат при записването на бежанските деца в български училища, като им осигуряват нужните учебни помагала и принадлежности.

Кампанията на Съвета на жените бежанки "Добре дошли в българското училище" продължава до края на месец септември.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Фотографска изложба показва окаяния вид на детските отделения у нас

“Светулка” е най-новият проект на Фондация “За доброто”, който ще се опита да превърне плашещата болнична среда в жизнерадостно пространство . „Светулка“ е: Детско обособено пространство в болничното отделение извън болничните стаи. В него детето отива, за да се забавлява и да учи чрез играта, да остане социално активно и да се..

публикувано на 01.12.21 в 12:46

1 декември – Световен ден за борба с HIV

Всяка година на 1 декември светът отбелязва Деня на борбата с HIV/СПИН .  За първи път този ден е отбелязан през 1988 година . Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на HIV/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с HIV, обявява 1 декември за..

публикувано на 01.12.21 в 11:03
Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски , финансист и икономист от БАН. "В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива..

публикувано на 01.12.21 в 10:11