Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какъв е пътят на една ваксина и на проучване на ново лекарство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е пътят на една ваксина и на проучването на ново лекарство? Колко дълго може да трае позитивният ефект на ваксината? Открита е протеинова молекула, която може да бъде база за създаване на лекарство срещу коронавируса. 

Всички теми теми коментира в "За здравето" фармакологът проф. Витан Влахов.

Проф. Витан Влахов в студиото на програма „Христо Ботев“

За Covid-19

"Уникално – най-голяма концентрация за човечеството от съществуването му. Концентрация на специалисти с различна квалификация, от друга страна – без ограничения във финансите. Но не стига времето. Такава концентрация на усилия не може да не бъде резултатна в крайна сметка. Проблемът е кога."

Нашата стратегия

"Нашата стратегия опира до два момента: един път – противоепидемиологичните мерки, второто е профилактичната страна на въпроса – как да профилактираме развитието на вируса. Това е въпросът с ваксините. Ваксините са едно ново лекарство, което минава по същия път, по който минават всички лекарства досега. Този път е доказано, че изисква около 10 години и минимум 1 милиард... Едно лекарство изминава дълъг път."

Как се създава една ваксина или лекарство

"Борбата на идеи – какво да представлява тази ваксина? В момента вървят успоредно 7 различни проучвания и са в подготовка още 8. 

Първият етап на изследване е химическата част. Изследването на веществото като химикал и наблюдение върху експериентални животни. Въз основа на тези резултати, следва човекът. Тук не може да рискуваме. 

Първата фаза се прави обикновено на 50 души. Тази фаза е много важна и определя дали се понася лекарството. Работи се с доброволци. Ако фазата е успешна, втората фаза е прилагане на болен човек. Тук имаме две цели – да намерим дозата, която действа, и да селектираме на какви болни да се прилага. Тази фаза се провежда на 500 души. 

Третата фаза е разширено прилагане на препарата, който знаем, че се приема от хора, че е безвреден дотук, че знаем ориентировъчната доза. Понеже всички проучвания до момента са направени само със селектирани болни, тази трета фаза се оказва безкрайно важна и много дълга. Тези изпитвания са много ангажирани и контролирани (винаги се дава и плацебо), двойно слети са (няма възможност за заблуда) и трябва да бъдат приключени бързо. Трета фаза е един скок, който е много труден.

Четвъртата фаза е, когато ние сме разрешили препарата, обаче знаем, че това не е достатъчно. И тогава се оказва, че в следващите 3-4 години се явяват нежелани реакции, които ни заставят да се върнем и да забраним това, което сме разрешили..."

В звуковия файл можете да научите още полезна информация за това колко време може да ни пази една ваксина, както и какви са генетичните предпоставки в създаването на новата ваксина?


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и кредитните ни карти са запорирани от публичен изпълнител към НАП или от частен съдебен изпълнител? Какви..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври 1998 г. в България започва да функционира свободен Нотариат.  "Нотариусите, едни от най-отговорните..

публикувано на 23.10.20 в 11:15

38 години национален парк-музей "Самуилова крепост"

На 23 октомври 1982 година се открива националният парк-музей „Самуилова крепост“, пред който се намира бронзовият паметник на цар Самуил, дело на художника Борис Гондов. До паметника е музейната експозиция, където могат да се видят находките, намерени при археологическите разкопки на крепостта: две мраморни плочи със старобългарски надписи, накити,..

публикувано на 23.10.20 в 10:52