Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

"Тези промени целят да обезпечат следващото провеждане на избори, било редовни, било предсрочни. Идеята беше да се улесни всеки гражданин да може да се възползва от правото си на глас – било чрез машини, било с хартиена бюлетина. Хората сами ще избират как да гласуват, ако искат да си гарантират честност на изборите, коментира Християн Митев и изтъкна, че –

Всички практики, които изкривяват изборния процес, се случват още преди влизането в изборната секция."

"Венецианската комисия препоръчва промени на Изборния закон да се предприемат поне година преди редовни избори. Препоръката не е задължаваща. Настоящият момент не е най-добрият атестат да се правят промени", коментира д-р Орлин Колев. Той допълва, че промените на изборните правила в един толкова кратък срок не удовлетворяват обществените очаквания за истинска промяна.

Чуйте коментара на д-р Орлин Колев, който групира промените в Изборния закон на положителни, оптимизиращи и подобряващи изборния процес, и на авангардни, дискусионни решения.   
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ефективно ли е законодателство по отношение на домашното насилие у нас

В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и като цяло срещу уязвимите групи от нашето общество – за ескалацията на напрежението по време на криза, какво казва законодателството и каква защита дава на жертвите? Доколко имаме ефективно законодателство по отношение на домашното насилие у нас?  Адв. Мария Стоева за Закона за защита от..

публикувано на 25.11.20 в 10:10

За св. Климент Охридски и смисъла на образованието

Свети Климент Охридски е знакова фигура в историята на българското духовно самосъзнание.  В деня на свети Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет – за смисъла от висше образование, рейтингите, докторантите и протестите – докторът по политология, възпитаник на Софийския университет и един от лидерите на Ранобудните студенти от 2014..

публикувано на 25.11.20 в 09:05

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13