Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

"Тези промени целят да обезпечат следващото провеждане на избори, било редовни, било предсрочни. Идеята беше да се улесни всеки гражданин да може да се възползва от правото си на глас – било чрез машини, било с хартиена бюлетина. Хората сами ще избират как да гласуват, ако искат да си гарантират честност на изборите, коментира Християн Митев и изтъкна, че –

Всички практики, които изкривяват изборния процес, се случват още преди влизането в изборната секция."

"Венецианската комисия препоръчва промени на Изборния закон да се предприемат поне година преди редовни избори. Препоръката не е задължаваща. Настоящият момент не е най-добрият атестат да се правят промени", коментира д-р Орлин Колев. Той допълва, че промените на изборните правила в един толкова кратък срок не удовлетворяват обществените очаквания за истинска промяна.

Чуйте коментара на д-р Орлин Колев, който групира промените в Изборния закон на положителни, оптимизиращи и подобряващи изборния процес, и на авангардни, дискусионни решения.   
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Владимирова,СЕМ

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията – какво е новото

През тази седмица беше планирано в парламентарната комисия по културата и медиите да бъде обсъден проектът за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерския съвет. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР . Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет.  С проекта за промени се отменят..

обновено на 26.02.21 в 12:30
Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси

Анна Александрова: Няма значение колко пъти е променян законът, стига да е както трябва

За законодателната политика на България и качеството на законодателството? За съдебната реформа и доверието в съдебната система. Какво трябва да се направи, за да се повиши доверието на гражданите в правосъдието?  Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси гостува в "Законът и Темида" и разяснява  приоритетите на..

обновено на 26.02.21 в 12:17

Колко обществени са обществените медии

С онлайн събитие на 26 февруари се представят резултатите от изследването “Колко обществени са обществените медии". То е базирано върху анализ на информационно съдържание, предоставяно от БНТ1 и от програма „Хоризонт“ на БНР. Наблюдавани са предаванията – “Референдум“, “Панорама“, “Денят започва“ с Георги Любенов на БНТ1. Както и..

публикувано на 26.02.21 в 11:00
Балът в Бърдарски геран

Банатските българи събират съдби и истории между България и Аржентина

Село Бърдарски геран в Северозападна България, заселено с банатски българи. В началото на 20 век част от тях се изселват в Аржентина в търсенето на по-добър живот. Такъв е случаят и на шестте сестри Радкови. Едната от тях – Роза, заминава със съпруга си за Америка, както са казвали тогава. Другите остават в селото. Някъде през 1965 година по един човек,..

публикувано на 26.02.21 в 10:40
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Какво губим, когато бързаме

26 февруари е Международният ден на бавните обороти или празник на спокойствието. Какво губим, когато бързаме? Темата коментира в “Нашият ден“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова : “Всеки човек избира как да премине през живота си – на бавни или на бързи обороти. Вероятно бързият ще стигне по-бързо до целта, но пък ще пропусне..

публикувано на 26.02.21 в 09:20