Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора операта прелива летния сезон в есенен на закрито

Снимка: operasz.bg

Със спектакъл на балета „Дон Кихот“ на Минкус започва новият балетен сезон на 1 октомври. За това събитие е поканен премиер-солистът на Виенската държавна опера Денис Черевичко.

Оперният сезон ще започне на 23 октомври с нова постановка на „Отело“ на Верди, а в централните партии ще пеят Камен Чанев, Таня Иванова, Александър Крунев.

Театърът гостува на фестивала „Софийски музикални седмици“ на 29 септември с българска премиера на двете камерни опери на Албена Врачанска „Любов и ревност“, които през декември миналата година бяха играни в Люксембург.

„Според мен в сегашната ситуация ще има глътка въздух за този жанр, който у нас не се радват на голям зрителски интерес. Наблюдавам и афишите са световните театри. Ние подготвяме за месец януари една камерна опера на Нино Рота „Двамата срамежливци“, а през май месец две едноактни опера на Димитър Тъпков. В края на сезона ще възобновим „Телефонът“ и „Медиумът“ на Джанкарло Меноти. Работим в тази насока с голямо удоволствие“ - каза директорът на операта Огнян Драганов.

На 6 октомври в НДК старозагорци ще представят друго свое заглавие – френската голяма опера „Африканката“ на Майербер. Декорите и костюмите са от Дойче опер Берлин. С този спектакъл беше открит миналата година Фестивалът на оперното и балетно изкуство, а за постановката пристигна нашата световноизвестна режисьорка Вера Немирова. Гостуването в София трябваше да се осъществи още през март, но беше отложено заради пандемията. Ролите ще изпълнят Беса Лугичи, Ивайло Михайлов, Даниела Дякова, Ивайло Джуров, а на пулта ще бъде Ивайло Кринчев. Специална отстъпка за билетите има за ученици, студенти, пенсионери и организирани групи над 20 души.

И тази година с подкрепата на община Стара Загора ще има Фестивал на оперното и балетно изкуство, който ще бъде по-кратък и с по-малко събития, но отново ще има премиери, гостувания и съпътстваща програма. Той ще бъде открит на 27 ноември с „Бал с маски“ на Верди със специалното участие на известния баритон Желко Лучич, който пее по световните сцени. На 1 декември с „Норма“ на Белини ще гостува Белградската опера, постановката е на Джанкарло Дел Монако, който е поканен да гостува в Стара Загора. Ще има и балетна премиера „Спящата красавица“ на Чайковски, както и песенен рецитал на Ивайло Джуров, който ще изпълни цикъла „Зимен път“ на Шуберт на 4 декември.

Сред съпътстващите фестивални събития са откриването на паметна плоча на основателя на Старозагорската опера Златан Станчев, изложба за 80-годишнината на Александър Йосифов и филм за 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен, който представя постановката на операта „Фиделио“ на Вера Немирова, с която беше открита Пражката опера.

„Ние имахме щастието сега да оберем плодовете на това, което бяхме подготвили за миналата година. Премиерата на „Бал с маски“ беше предвидена за 27 март, а ще я осъществим сега. Почти изцяло беше изработен и балетът „Спящата красавица“. Имахме вече декорите за „Отело“… За догодина имаме готови декорите и костюмите за „Атила“, копродукция с италиански театър... Така през този сезон нашата публика ще види нещо ново, нещо оригинално“.

За постановката на „Атила“ на Верди през март са поканени режисьорът Енрико Стинкели и художникът на костюмите Салваторе Русо. Планират и постановка на балета „Дамата с камелиите“ вдъхновен от романа на Александър Дюма, както и на отложения мюзикъл „Парижката Света Богородица“ на Рикардо Кочанте.

За предстоящите спектакли на закрито ще бъдат продавани само около 190 места. Това е една четвърт от местата, но ръководството така е решило – зрителите да са през място и през ред, за да могат да бъдат и без маски в залата. За да могат да задоволят зрителския интерес предвиждат да отворят генералните репетиции. Не се притесняват за завръщането на публиката, защото според предварителните продажби вече има голям интерес към обявените оперни и балетни постановки. За традиционния новогодишен концерт на операта, който се радва винаги на голям интерес, предвиждат освен местата в залата да има и голям екран отвън, за да могат повече хора да присъстват на събитието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05