Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

Търговците нямат работа в гората

Снимка: БГНЕС

"Само 56 км е пътят Царево - Малко Търново, но се минава за час и половина. Пътят е страшен и опасен. Не може да се шофира с повече от 20 км/час, защото дупките са много и големи”, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Лошият път е проблем за местните жители и туристите, но не е пречка за тировете, които всекидневно изнасят дървен материал от региона, доувреждайки и без друго лошите пътища и задълбочавайки проблема с безводието.

"Малко Търново е в 100% защитена по Натура 2000 територия, както и целият парк Странджа, но без горите, които непрестанно се секат.

Нарича се горско стопанство, но стопани там няма - има търговци, които идват и нареждат какво да се сече.

Нито лев от продадената дървесина не влиза в общината, напротив пътищата се рушат", каза още Янчев, който поясни, че търси законни начини пътищата на територията на общината, около 60 км., да бъдат затворени за тежкотоварни автомобили и по този начин тировете с дървесина да няма как минат по тях.

Според институциите обаче проблеми има, а виновни няма. Сечта е видима, тировете, натоварени с дървен материал, интензивно се движат по тесните пътища, разбивайки ги допълнително. Но според служителите на ДАИ, които да осъществяват контрол, проблем няма. С водата също няма проблем, казват от ВиК Бургас.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

"Главен герой" на Димитровден – актьорът Димитър Иванов Капитана

На Димитровден "Главен герой" на "Нашият ден" е актьорът Димитър Иванов Капитана от Димитровград. В комедийното му стендъп шоу неизменно участва бай Тъньо. Отскоро към него е привлечена и госпожа Истерия Петрова за едно Небюрократично шоу, в което през призмата на хумора се отглежда днешният ни ден. Иванов е единственият вентрилоквист в България...

публикувано на 26.10.20 в 13:11

Пътна безопасност в зимни условия

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни. Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност? "Никаква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета – предупреди Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност. –  Никой няма да проследи дали са..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На..

публикувано на 26.10.20 в 09:13