Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 1 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Хлябът – символика и култура: Откъде тръгва хлябът на Европа

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Live At The Royal Albert Hall“ на Бет Харт – 1 част.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Необичайните маршрути: Дуранкулак и птиците – за научния лагер за опръстеняване, който се провежда там за втора година, за пътя на птиците и биоразнообразието в района. Разговор с доц. Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей – БАН.
• Маршрути: Село Смилян – за кулинарните празниците и маршрутите за дълголетие. Репортаж.
• Пътуване с деца: Добре дошли в Историческия музей в Провадия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии и традиционни песни от съседна Румъния. Сред изпълнителите – Николае Матееску, певицата Мария Бутачу, Николае Фалкуле, легендата на цимбал Тони Йордаке и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Пирин“, МФГ „Змей Горянин“, Русанка Комитова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Историята на кестена“, легенда

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• Започваме с песен на Шарл Азнавур в деня на втората годишнина от смъртта му и с думи за музиката му.
• По пътя: През България по всички диагонали – кой е новият кмет на Септември след частичните местни избори; ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев преди академичната кръгла маса в Силистра на тема: „Златна Добруджа – мит и реалност“; каква е експертната позиция на Тодор Тодоров от екологично сдружение „За Земята“ след конференцията „Обществен диалог за прехода към нисковъглеродна икономика в област Стара Загора“.
• На територията на поезията и музиката – среща с гласовете на програма „Христо Ботев“, които живеят в техните светове. В Деня на българската поезия и Международния ден на музиката за пресечните точки между двете изкуства, за това как се говори за изкуство по радиото и в рамките на българската медийна среда, за това променя ли професионалното ни битие личното ще говорим с Димитрина Кюркчиева, Силвия Чолева, Диляна Трачева, Цветославия Бахариева и Цветан Цветанов. За поезия и музика време може и да не остане, защото за казване има много.
• Човекът: Мразещият обитател на 21 век – опит за портрет. Разговор с наблюдатели на увеличаващите се хомофобски прояви в Пловдив и с изпълнителния директор на фондация „Джендър алтернативи“ адв. Милена Кадиева за омразата към уязвимия.
• Минути на редактора: за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – между миналото, настоящето и възможностите на бъдещето.
• Една година българка начело на Международния валутен фонд – Какво се случи през тази година и как избирането на Кристалина Георгиева като управляващ директор на фонда позиционира България пред света?
• В Деня на застрахователя – каква е застрахователната култура в страната ни, кой и как и дали я формира, за кого и защо това е важно?
• От 1 октомври влиза в сила по-високото минимално обезщетение за безработица – увеличава се от 9 на 12 лв. дневно. Колко и кои групи хора ще засегне и за какъв период? От къде ще бъдат осигурени средствата?
• Започва изплащането на дивиденти на индивидуалните инвеститори – какъв е размерът на дивидента за една акция (обикновено получени или наследени от т.нар. „масова приватизация“), проявяват ли интерес малките инвеститори към този дивидент и на практика достигат ли тези суми до тях?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Околосветско пътешествие в компанията на интернационалните музиканти Лукресия (Куба), Уди (Румъния), Жил Барбе (Канада), Леонид Агутин (Русия), Анна Мария Йопек (Полша), Даниел Леви (Франция), Владо Георгиев (Сърбия), Кристина Бьордал и Йарле Бернхофт (Норвегия), дуото „Акдонг Мюзишън“ (Южна Корея), Магнус Карлсон (Швеция), Йени Вартиайнен (Финландия) и Джиджи Финицио (Италия).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Марин Бодаков за „Аорист“ на Виктор Самуилов
• Надежда Радулова представя стихосбирката си „Малкият свят, големият свят“
• Нева Мичева за „Барнабо от планината“ от Дино Будзати
• Тодора Радева за бъдещето на пейките-букви, които след Берлин ще гостуват на Пловдив при Алея на книгата
• Дагмар Остранска за чешките филми на София филм фест – есен и съпътстващата програма с филмите по Карел Чапек в Чешкия център
• Любен Генов за наградата „Захари Зограф“, която бе присъдена на Вихрони Попнеделев и на Андрей Даниел посмъртно.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Арткварталът – световният модел – прилики и разлики.
Събеседник: Мартина Стефанова, продуцент на КвАРТал

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Вокални цикли“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• Нилс Бор и модерната физика
В месеца на Нобеловите награди и броени дни преди да се навършат 135 години от рождението на Нилс Бор с физика проф. Николай Витанов си спомняме за постиженията на този велик учен-нобелист, син на номиниран за нобелист баща, учител на нобелови призьори като Вернер Хайзенберг и Лев Ландау, работил успешно с носители на Нобелова премия като Джоузеф Джон Томпсън и Ърнест Ръдерфорд, спорил доста остро с трети –  като Алберт Айнщайн например. Няма да пропуснем и случилото се при неговите разговори с политиците, както и дилемите по проекта „Манхатън“, довели до сбъдналите се опасения на учения.
• Психология на всекидневието: с психолозите Иво Величков и Манол Манолов коментираме как се променят в наши дни представите ни за интимно, лично, социално и публично пространство според т.нар. „проксемика“ и водят ли те до задълбочаване на психологическите ни проблеми.
• Златното сечение: представяме едно изследване на Британското кралско научно дружество, което търси отговор на въпроса „какво държи учените будни през нощта?“ – повод и за разговор със слушателите за страховете, свързани с бъдещето на науката.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Палацо Палавичино в Генуа.
• Как се ражда симфонията
• Как се появили дамаскините
• Порцелановият Трианон на Краля-Слънце

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Празнично концертно издание с изпълнения на легендарни музиканти от различни поколения. Сред тях са триото – Пинкас Цукерман (цигулка), Жаклин Дю Пре (виолончело) и Даниел Баренбойм (пиано); флейтистът Жан-Пиер Рампал и пианистът Юрий Буков; виолончелистът Мстислав Ростропович в партньорство с пианиста Александър Дедюхин; цигуларят Найджъл Кенеди и пианистите Алдо Чиколини и Евгений Кисин.

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на композиторите, диригенти Христофор Раданов и Стефан Мутафчиев.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Запис от 4 септември на изпълнението на „Реквием“ на Верди в катедралата на Милано в памет на жертвите на Пандемията от Ковид 19 с участието на Красимира Стоянова, Елина Гаранча, Франческо Мели, Рене Папе, хор и оркестър на Миланската скала, диригент Рикардо Шайи.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – 24 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Споменик – заветник – родовата памет в 5 тетрадки. „Тръгнах по следата, за да оставя следа“ казва Радост Вулева от гр. Плевен , която заедно със съпруга си Александър Кръстев създава поредица от албуми със схеми и напътствия за това как да съставим родословното си дърво. Още за идеята, смисъла и завета разказват в „Аларма“ с Радост и Александър.
• А сега внимавайте: новия албум на норвежката симфонична готик метъл група Sirenia „Darkened days to come“

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на формациите „Майлс Дейвис квинтет“, „Манхатън Трансфър“, „Фоур Фрешмън“, „Ви Ес Оу Пи квинтет“, „Завинул Синдикейт“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Скъпоценните камъни на България: Имената на скъпоценните камъни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Изгрев • Иновации в пчеларството – възможности за олекотяване на работния процес и добиването на качествени крайни продукти...

публикувано на 26.10.20 в 09:50

Понеделник, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Вкусове и аромати на непознатия Изток: Индийската кухня от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Лоурънс Браунли (тенор) и Йън Бърнсайд (пиано), запис от Международния фестивал в Единбург. В програмата: песни от Роберт Шуман, Франц Лист,..

публикувано на 25.10.20 в 08:40

Неделя, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.40 часа Радиотеатър след полунощ „Евгени Онегин“ от Ал. Пушкин от 1.40 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен Преминаваме от лятно часово време към зимно часово време: 4.00 = 3.00 часа от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 24.10.20 в 08:35

Събота, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прог рок • „Lonely Robot“ ни повеждат на пътешествие в света на сънищата с „The Big Dream“ 2017 г. • След 22 години мълчание, „World Trade“ се завръщат с трети студиен албум – „Unify“ 2017 г. • Rick Wakeman – „Starship Troopers “ 2016 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 23.10.20 в 15:11

Петък, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: Беласица – планина на три граници от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Музика от Хендел от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Пламен Вукадинов за гмуркането около остров Бали и Занзибар и срещите с акули • Светослав Марков за..

публикувано на 22.10.20 в 10:05