Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глухите у нас очакват официалното признаване на българския жестов език

БНР Новини
Николай Нинов
Снимка: Ася Чанева

„Законопроект за българския жестов език е внесен в Парламента още преди четири години, но не срещна подкрепа от депутатите и дори не беше предложен за гласуване, казва Николай Нинов. Тогава още нямаше научно изследване, което да докаже съществуването на жестовия език като отделен език в България. Преди 2 години научни експерти, лингвисти доказаха наличието на български жестов език и се създаде специализиран речник.

На деня на жестовите езици - 23 септември премиерът обяви, че МС ще внесе в Парламента проектозакон за признаването на българския жестовия език в България. Очакваме скоро той да се разгледа в комисиите в Парламента и да се гласува.

Утвърждаването и приемането на българския жестов език ще повлияе на защитата на човешките права на глухите, ще им даде достъп до информация, ще даде възможности за по- високо ниво на образование на глухите, ще спомогне за тяхното развитие, ще създаде приобщаваща среда и ще защитава техните права във всички институции чрез осигуряване на превод“ казва Николай Нинов.

Той апелира към използването на термините: „хора с увреден слух или „глухи“, а не „глухонеми“, защото глухите хора не са неми, те просто не използват гласа си, когато използват жестовия език помежду си.

„Инициативата да се преформулира думата „глухонеми“ с „глухи“ е много позитивна и в правилната насока, това е и световната тенденция. В света се използва думата deaf глух.“ – казва Нинов.

Николай Нинов се надява все повече хора да разбират и да употребяват правилно думите, защото хората са с различна степен на увреждане на слуха –  има хора, които са родени глухи с различни по степен затруднения в говора, има късно оглушали хора с напълно запазен говор, слабочуващи, тежкочуващи, сляпо-глухи, а процентът на хората с увреден слух, които изобщо не могат да говорят е нищожен.

„СГБ и нито една от организациите за глухи нямат нищо общо с хора, които разпространяват на картончета с азбуката на българския жестов език. Ние не предприемаме такива кампании по този начин да се събират пари за каквито и да било центрове.

Тази заблуда и злоупотреба е една жестока манипулация, която подрива авторитета на организациите, които работят с глухи.

Апелирам към цялата българска общност за съпричастност с всички глухи хора и искрена човешка подкрепа към правата на глухите в България.“



Над 6500 са езиците в целия свят. Сред тях има и езици, които не се изговарят, думите и фразите в тях не се произнасят на глас, тези езици не могат да се чуят, но се използват от 70 милиона глухи по света. 34 милиона са децата по света с увреден слух. 

Глухи хора има сред всички културни, езикови и етнически малцинства по целия свят.

Ако не се предприемат адекватни действия, до 2030 г. се предполага, че ще има близо 630 милиона души с увреждаща загуба на слуха. До 2050 г. броят им може да нарасне до над 900 милиона – един на всеки 10 души ще има увреден  слух.

В България има около 120 000 души с различна степен на слухова загуба, над 12 000 души с висока степен на увреждане на слуха и близо 250 000 души с някаква степен на увреждане на слуха.

Над 200 са жестовите езици, които се използват от хора с увреден слух по света.

Българският жестов език има над 100 годишна история и, точно както и българският говорим език, се развива и обогатява постоянно.


Немският сурдопедагог Фердинанд Урбих създава първото частно училище за глухи на Балканите в София през 1898 г., с което слага началото на сурдопедагогиката в България, оттогава започва и развитието на българския жестов език и неговото преподаване.

В България има няколко организации, работещи за и с хора с увреден слух, но официалната е Съюзът на глухите в България, който съществува от 1934 г., а една от неговите мисии е признаването на български жестов език за официален език в България.

От 2015 г. председател на СГБ е Николай Нинов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечно-съдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с него . Това включва..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27