Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова пее в Реквием на Верди в Милано

Снимка: milano.repubblica.it

Рикардо Шайи, хорът и оркестърът на Миланската скала и солистите Красимира Стоянова, Елина Гаранча, Франческо Мели и Рене Папе на 4, 7 и 9 септември представиха в катедралата на Милано, в Базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Бергамо и с Старата катедрала в Бреша „Реквием“ на Верди в памет на жертвите на Covid-19. С тези три изпълнения Милано се свърза с двата най-пострадали града на област Ломбардия. На концерта в Милано присъства президентът на републиката Серджо Матарела, президентът на областта Атилио Фонтана, кметът на Милано Джузепе Сала и архиепископът на Милано Марио Делпини. В катедралата са допуснати само 600 души. Част от местата са били запазени за хора пряко ангажирани с борбата с коварната болест. Оркестърът е бил от 90 души, които са били с маски и 94 хористи.

Красимира Стоянова
Завръщането на публиката в прочутия театър вече е факт. На 12, 14, 16 и 17 септември беше изпълнена 9 симфония на Бетовен отново под диригентството на Рикардо Шайи. Първата вечер е била само медици, а останалите три за публиката на театъра, която влезе за първи път в залата, за да чуе съставите. Солисти на симфонията бяха Красимира Стоянова, Екатерина Губанова, Михаел Кьоних, Томаш Кониечни. Запис от този концерт ще предложим в някое от следващите издания на Метроном.

В месеците до 7 декември, когато по традиция се открива новия сезон на Миланската Скала са предвидени няколко събития.
От 11 септември на разположение на почитателите е новият диск на Рикардо Шайи посветен на музиката на Оторино Респиги. Сред творбите са „Римски пинии“, „Ария за струнни“, „Легенда“, „Старинни танци и арии“, „Римски фонтани“.

На 13 септември се състоя и първия концерт на Филхармонията на Миланската Скала. Събитието беше наречено Концерт за Италия. На пулта отново беше Рикардо Шайи, а солист беше Максим Венгеров, които изпълни цигулковия концерт на Менделсон. Прозвучаха и прочути симфонични страници от италиански опери. На този традиционен концерт, който се провежда на площада в Милано през юни обикновено присъстват 40 хиляди души, но сега бройката беше доста намалена. Затова пък концертът се предаваше по всички платформи и от РАИ5.

В залата филхармонията ще свири на 4 октомври, като Рикардо Шайи е избрал програма – Ария от Респиги, Серенада на Дворжак, „Аполон Мусагет“ на Стравински. Концертите, които ще изнася оркестърът ще бъдат двойни – в неделя един сутрин и един вечер, за да могат да бъдат посетени от всички абонати. Те ще бъдат без пауза. Официално сезонът на филхармонията ще бъде открит на 14 декември.

От 6 до 19 октомври Рикардо Шайи ще представи концертно „Аида“ на Верди. Ангажирани са Сайоа Ернандес, Анита Рачвелишвили, Франческо Мели и Лука Салси. За първи път ще може да се чуе нова версия на трето действие. Професор Анселм Герхард е изследвал наследството на Верди в Сант`Агата, което от пролетта на 2019 г. може да бъде разглеждано в архива на Парма. Така е открил оригиналната версия на началото на трето действие на „Аида“. За това начало има сведения в писма на Верди , но до сега не е имало следи. Особен интерес представлява четиригласен хор „А ла Палестрина“, от който Верди се отказва и според специалистите гой го използва след това в Реквиема написан през 1874 г. в памет на Алесандро Мандзони.

Първоначално този Реквием е бил замислен в памет на Джоакино Росини. Но след смъртта на Мандзони Верди пише произведението в негова памет. „Искам да засвидетелствам колко голямо уважение и благоговение питаех и питая към този велик човек, който вече го няма – четем в кореспонденцията на композитора до издателя Рикорди – и че Милано толкова достойно го почете“. Реквиемът е изпълнен в Милано на 22 май 1874 г. от Тереза Щолц, Мария Валдман, Джузепе Капони и Ормондо Маини, а на пулта е бил самият Верди. Повторен е отново след три дни.


В деня на музиката 1 октомври в „Метроном“ ще прозвучи записът от 4 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35