Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Омразата не е мнение, а проявите й не са дребно хулиганство

Снимка: Фейсбук

Съвсем наскоро в Пловдив станахме свидетели на изблик на насилие от непълнолетни към техни връстници. Проблемът с хомофобията в обществото ни не е от вчера, достатъчно е да припомним 25-годишния студент по медицина, Михаил Стоянов, който беше убит на 30 септември 2008 г. от от група младежи, които пред полицията оправдали действията си с това, че „прочиствали“ парка от гейове.

Не са малко младежите, които напускат страната, заради нарастваща агресия и неприемане на различните. Същевременно у агресорите расте чувството на безнаказаност.

Правозащитни организации от години настояват за промени в законодателството и необходимостта да подобрят защитата на уязвимите групи и да се противопоставят на речта на омразата и престъпленията мотивирани от нея.

Неадекватно е криминализирано и домашното насилие у нас. Мерките срещу него реално не пазят жертвата.

В редица случаи Наказателният кодекс третира актове на насилие като този от Пловдив като обикновена проява на хулиганство, а не като престъпление от омраза. Поради това ставаме свидетели на нарастващи случаи на хомофобски и ксенофобски изблици и на домашно насилие.

Вероятно не е излишно винаги да се напомня, че омразата към другия и към различието е бич за обществото, а непрекъснатото сваляне на възрастовата граница на извършителите е плашещо.

Разбира се, проблемът тръгва от семейството - от повтарянето на порочни модели, от употребата на насилие като норма, от речта на омразата, която се лее безнаказано.

"Време е за адекватна законодателна рамка, която да обхваща всички прояви на насилие.

Време е и за промяна на образователния модел и когато говорим за права на човека и отказ от насилие - това трябва да е програма за обучение от най-ранна възраст.

И не на последно място, търсете помощ! Дори при положение, че системата не е напълно адекватна, има начини да ви се помогне - казва адв. Милена Кадиева, изпълнителен директор на фондация „Джендър алтернативи“. Само когато говорим за насилието, имаме шанс за подкрепа - първо лична и емоционална, после и институционална - къде да се обърнем за помощ и консултация и да осъзнаем, че има проблем и това, което се случва не е нормално."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За св. Климент Охридски и смисъла на образованието

Свети Климент Охридски е знакова фигура за историята и българското духовно самосъзнание.  В деня на свети Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет – за смисъла от висше образование, рейтингите, докторантите и протестите докторът по политология, възпитаник на Софийския университет и един от лидерите на Ранобудните студенти от 2014..

публикувано на 25.11.20 в 09:05

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден": Законът е добър и адаптиран с..

публикувано на 24.11.20 в 12:05