Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната федерация на глухите с харта за признаването на жестовите езици

Снимка: Rawpixel

Около 466 милиона души по света имат инвалидизираща загуба на слуха, 34 милиона от тях са деца.

Загубата на слух е резултат от генетични причини, усложнения при раждането, инфекциозни заболявания, ушни инфекции, употреба на определени лекарства, излагане на прекомерен шум или стареене.

1,1 милиарда младежи (между 12–35 години) са изложени на риск от оглушаване поради излагане на шум и употреба на слушалки.

Предполага се, че до 2030 г. ще има близо 630 милиона души с инвалидизираща загуба на слуха, а до 2050 г. над 900 милиона души ще оглушеят– един на всеки 10 души ще бъде с увреден  слух, по данни на СЗО.

В България има около 120 000 души с различна степен на слухова загуба, а над 12 000 души са с висока степен на увреждане на слуха.

Глухи има сред всички културни, езикови и етнически малцинства по целия свят. Над 200 са жестовите езици, които се използват от хора с увреден слух по света.

Само 50 държави в света официално са предоставили на жестовите си езици равен статут с техните национални говорими езици. Това е по-малко от 25% от 193-те държави - членки на ООН.

Кампаниите за признаване на езика на жестовете са основна застъпническа дейност на асоциациите на глухи по света. Заедно с академични общности те работят за постигането на юридическо признаване на националните жестови езици.

Световната федерация на глухите http://wfdeaf.org  призовава  за обединение в подкрепа на необходимостта от осигуряване на човешките права на глухите хора чрез подписването на харта за правото на жестов език за всички. Всеки човек или организация може да подпише хартата тук:

https://wfdeaf.org/charter/

Чрез законодателство за жестовите езици глухите ще получат достъп до всички области на живота и ще се възползват от равни възможности. Правителствата ще имат правно задължение да гарантират признаването на жестовите езици като първа стъпка към включването на глухите в техните общества.

7 видеоклипа на Фейсбук страницата: „Продължаваме заедно на жестов език" са посветени на жестовите езици и могат да бъдат гледани тук:

https://www.facebook.com/InternationalWeekofDeaf

В хартата на Световната федерация на глухите за правото на жестов език за всички се казва:

„Глухите трябва да имат достъп до директни услуги във всички области на живота с техните национални жестови езици или, когато не е възможен директен достъп до езика, чрез финансирани от държавата квалифицирани и акредитирани услуги на преводачи от и на жестов език. Равенството и недискриминацията са основни принципи в достъпа на глухите до обществото.

Глухите имат собствена идентичност, свързана главно с националните жестови езици и социалните връзки, изградени върху споделения опит на използването на тези езици.  Езикът на жестовете и културата на глухите укрепват многоезичието и са средства за насърчаване, защита и запазване на многообразието от езици и култури в световен мащаб.”

Жестовите езици са пълноценни езици и заслужават пълно признаване от съответните законодателства с равен статут на говоримите езици, използвани в тези държави.

Чрез узаконяването на жестовите езици глухите ще имат достъп до директни услуги във всички области на живота и ще получават  равни възможности. Когато се признаят законово жестовите езици, на глухите трябва да се осигурява навсякъде жестов превод безплатно.

Законовото признаване на националните жестови езици е първата стъпка към постигането на човешки права за глухите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55