Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една американка изследва обезлюдяването на българските села

| обновено на 07.10.20 в 09:30
Снимка: БГНЕС

Сара Крейкрафт следва етномузикология в САЩ, където се завръща след богат на преживявания престой в България. Тя е родом от малко градче в щата Охайо. Но и там наблюдава подобна на случващата се в България тенденция – младите все повече се насочват към големите градове.

По време на едногодишното си пребиваване в България Сара изцяло се потапя в нашата култура и език. Успява да обиколи доста от краищата на страната ни и да се срещне с местни хора, които познават и практикуват традиционни обичаи и умения от бита.

В България тя се запознава и с млади градски хора, които проявяват жив интерес към селото и организират инициативи като „Резиденция баба“, „Приеми ме на село“ и „Село назаем“.

„От България ще ми липсва храната и общуването. Имаме компютри и видеовръзка, но не е същото като моментите на пейката в парка. Мога да се обадя на моята баба от „Резиденция баба“, но не е същото като моментите в градината“ – споделя Сара Крейкрафт.

От България си взема и две думи, които смята за непреводими – читалище и чешма. Какво още я е впечатлило чуйте в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава –..

публикувано на 10.05.21 в 10:05
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа – на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25