Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Душана Здравкова: Партийният модел в България е сбъркан

Видях на протестите млади хора, заредени с друга енергия – това е бъдещето

Снимка: БГНЕС

Какви са неизбежните промени за България и кой ще ги осъществи? Душана Здравкова – юрист, политик и идеолог на абревиатурата ГЕРБ, през 2011 г. напуска съдебната система в знак на протест, по настоящем е експерт по проекти в Съюза на юристите – Главен герой в "Нашият ден", коментира темата:

"В такава система, в която властва непотизъм, не е тайна как се кадрува в съдебната система. Измислят се невероятни еквилибристики, за да могат хора с недостатъчно юридическо образование да стават съдии и прокурори. Всички вече отчитат, че юридическото образование е на много ниско ниво. Това е във фокуса и на поредния доклад на новия Механизъм за върховенството на закона."

Здравкова разказа за своя делник и за актуалните проекти, например за изкуствения интелект в съдебната система, които чертаят бъдещето:

"Аз съм с поглед в бъдещето, но няма как да зачеркна годините ми като депутат в ЕП, когато се приемаше Лисабонският договор. Споменавам тези години, защото тогава аз наистина повярвах, че ГЕРБ ще бъде носител на нов партиен модел – модел, в който наистина има механизми, чрез които се чуват гласовете на гражданите и те могат да бъдат претворени в политики чрез законодателство, вкл. и на европейско ниво."

Първата среща с Бойко Борисов

"С г-н Борисов ме свърза професионалната работа – аз бях председател на Окръжния съд, той беше главен секретар на МВР. Тогава работихме много съвместно по Закона за специалните разузнавателни средства, имаше проблеми в тази област. Другото беше, че аз, като общественик, помагах на семейства на наркозависими младежи. Част от техните проблеми опираха и до полицията. Тогава и Борисов, и Цветанов помагаха тези младежи, връщайки се от комуни в Испания, да намират своята реализация в България.

Освен това ние започнахме общи проекти. Тогава Варненският съд беше първият, който въведе компютризацията в съдебната система по отношение движението на самите дела. Тогава започнахме общи проекти за изграждане на връзки за обмен на документи по електронен път. Т.е. ние сложихме началото на електронното управление (още преди 2006-2007), което доникъде не е стигнало... Ние изградихме връзки между съд – полицейски управления – прокуратура. Комисар Ферхойген се върна и даде специална пресконференция, на която насърчи този път. (2003-2004). 

За експертността

"Един експерт има самочувствие. Той знае какво може да се направи и как да го постигне, без да се поддава на странични влияния. Аз съм много антипартиен човек. За мен е сбъркан партийният модел в България. Партиите се интересуват от хората, вкл. и от тези специалисти, доколкото те са техни потенциални избиратели – в навечерието на избори."

За името на ГЕРБ

"Когато това наименование се роди – Граждани за европейско развитие на България – Борисов буквално ме попита: "Ти от какво разбираш, какво можеш?" Аз му отговорих: "Аз съм обществен човек, разбирам от граждански каузи, и лектор по европейско право". И така започнах да мисля върху тези два компонента – ролята на гражданите и това, към което България се стремеше – Европейския съюз. След като го написах цялото наименование, си дадох сметка, че цялата абревиатура също има значение."

За протестите и бъдещето

"Аз видях това лято на протестите млади хора, заредени с друга енергия. Аз вярвам в тези млади хора и съм застанала в тяхна подкрепа. Това е бъдещето."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54