Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Дюлгеров с премиера на книга и филм

„Мера според мера“
Снимка: архив

Реставрираната версия на първа серия от трилогията „Мера според мера“ ще има премиера на 13 октомври от 19.00ч. в Дома на киното, в програмата на София филм фест - Есен.

Филмът на Георги Дюлгеров, който е част от златния фонд на българската кинематография, е отдавна признат за класика и е преминал щателна обработка, за да бъде дигитализиран на високо качество в 4К резолюция.

Крайната цел, след извършването на всички технологични процеси, е създаването на дигитално копие, което да бъде еталонно, запазващо  оригиналната картина на филма и съхраняващо оригиналните гласове на актьорите. Ениджевардарското българско наречие, на което говорят героите във филма, е субтитрирано на литературен български език, за да могат младите поколения да го видят и възприемат в неговата художествена цялост.

Час по-рано, от 18.00 в Дома на киното е и премиерата на „Биография на моите филми“ - една „доста чешитска книга“, по думите на нейния автор Георги Дюлгеров. Част от нея е отпечатана на страниците на сп. „Артизанин“, откъдето започва всичко- разказва режисьорът.

Заедно с черно-белите фотографии, ценителите ще имат възможност да използват интерактивен подход при четенето й, с помощта на мобилни устройства и QR-четец. Специалната дигитална платформа в тази връзка е по идея на издателя Игор Марковски. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пораснеш с мечтите си, или „Голата истина за група „Жигули“

Една история за резултата от 30-годишния преход ни казва с намигване, че би било хубаво човек да се чувства комфортно не само с това, което е минало, но и с това, което предстои. Историята е филмова и разказва какво се случи с хората, които в края на 80-те години искаха да отправят своите послания и надежди за по-добър живот чрез езика на музиката...

публикувано на 21.04.21 в 13:31
Анжела Димчева

Онлайн премиери на Sofia ARS Net

По програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ заработи проектът „Онлайн премиери на Sofia ARS Net“. Заради пандемията бяха отменени пред публика много премиери на книги, които като журналист и критик Анжела Димчева отразяваше във в. „Труд” и на фейсбук страницата Sofia Ars Net. Така се роди идеята да се даде възможност на български..

публикувано на 21.04.21 в 09:15

Мирела Иванова: Театърът е моето голямо изкушение

Жените се справят много добре с живота, понякога обаче се справят трудно със самите себе си , казва Мирела Иванова за новата си пиеса „Бележките под линия“. Тя е за трудното разбирателство между майката – известна актриса, и дъщерите ѝ, всяка по свой начин и надарена, и ограбена от живата. Битието им е заплетено в един общ възел. Въпреки всичко, което..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

Уди Алън – „Само да вметна“ вече и на български език

Към вас, които сте гледали с възхищение бронзовата статуя на Алън Стюарт Конигсберг (човекът, дето е роден на 13 ноември 1935-а, но тази година официално ще навърши 86 на 1 декември) в реален ръст, с прикрепените към нея бронзови очила (също в реален размер), които все се намира кой да откърти, в Овиедо. И към вас, които сте се захласвали по неговия..

публикувано на 20.04.21 в 16:41

Космос и Микросвят – събрани в една изложба

Предизвикателство за публика и ценители са проектите на художничката Еслица Попова, и сега новата ѝ изложба в галерия „Аросита“ потвърждава това. Експозицията се нарича лаконично „Обща изложба на скромните български домакини“ Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет. Всъщност авторката е само една – Еслица Попова, а другите две имена са нейни съгражданки от..

публикувано на 20.04.21 в 12:00