Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Благоевград сигнализират, че кризата с коронавируса се задълбочава

Снимка: Pixabay

Могат ли областите, които попаднаха в червената зона на опасност от зараза с коронавирус да се справят със ситуацията сами и без драстична промяна в мерките? Как реагираха хората на призива на министър Костадин Ангелов да не се пътува в тези райони? Репортаж на кореспондента на БНР Кети Тренчева:

Втори месец Благоевград е една от областите с най-много заразени с коронавирус хора. От десет дни лекарите в болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. 

Началото на поредната вълна в страната ни беше изречена като прогноза от благоевградски професор, само че не по медицина, а по макроикономика. Без да са професори, лекарите от Covid отделенията на болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. Д-р Румен Кондев: "И сме почти вече на прага на възможностите си за приемане на болни, но, ако трябва, ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри. Няма да можем да поемем всички болни. Общинските болници са натоварени – и в Разлог, и в Гоце Делев, и в Сандански... много пациенти идват от там. Нямаме възможност да поемем всички Да разкриват допълнителни легла, но болните, които са от района, да се лекуват там."

Последва онлайн заседание на Областния кризисен щаб с участието на контролните институции и кметовете на общини, които набелязаха същите мерки, както и на национално ниво. С уговорката, че ако няма ефект, ще се възползват максимално от регионалния принцип на взимане на решения и ще наложат повече рестрикции. Д-р Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград:

"Засилени проверки на територията на всяка община. Ние също извършваме тези проверки ежедневно. Ще окажем физическа и методична помощ на колегите от общините на територията на област Благоевград, има присъствие от колегите от Областна полиция за съдействие, както и колегите от Агенция по безопасност на храните също ще бъдат включени за проверка на обектите за хранене. Ще има също така и нощни проверки по заведенията. Това е желание от страна на кметовете, които също констатират, че масово не се спазват мерките – носене на маски, дистанция и т.н."

Вчера обаче за броени часове темата Covid се нажежи до червено. Не само, че областта беше поставена в най-рисковата зона, но и областният център се оказа отново с клъстерно огнище. Голяма част от екипа на прочутия ансамбъл Пирин се оказа с Covid:

На пресконференция кметът Румен Томов не скри притеснението си:

"Ще набележим допълнителни мерки, дано се справим. Не знам как ще се справим, да ви кажа честно, притеснен съм..."

Общините се чувстват пренебрегнати от помощта на държавата, обвини благоевградския кмет:

"До момента Община Благоевград е изразходила около 340 000 лева за противоепидемични мерки. До този момент сме получили от държавата 10 литра спирт за тези месеци. А ние, кметовете на общини в цялата държава, сме може би на най-първата линия, защото ние сме сред хората. Така че – хубавао е държавата да мисли за болници, национални политики и т.н., но е крайно време да се обърне и към общините, за да им съдейства с всичко, с което може."

Лично аз не забелязах всичко това да доведе до по-адекватни мерки на институциите, нито пък до по-голяма дисциплина на обществото в спазването на мерките. Въпреки денонощните проверки. Да не забравяме, че въпреки участието на полиция, служители на БАБХ и общински експерти, основните контролни функции са на хората от РЗИ. Ако някой не е разбрал, те проследяват и носят отговорност за пътя на всеки заразен, издирването на контактни лица, поставянето им под карантина, проверяват спазването на мерките навсякъде, постоянно контролират транспортния поток на четири граници, дават предписания, пишат справки и доклади. Освен всичките им останали функции извън Covid. Не казвам това, за да ги защитя, а за да е ясно, че нещата може и да излязат от контрол.

Единственото изключение от червената зона, поне към момента, е образователната сфера. Едва процент и половина от учениците в благоевградска област са поставени под карантина, като малка част от тях са заразени с Covid. Около 30 са учителите дали положителна проба:

Каза Методи Попов от РУО. И въпреки че не е въведен като задължителна мярка, апелът му е логичен:

"Трябва наистина от училище – вкъщи! И по-малко навън и контакти млади с възрастни. Апелираме към това!"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22