Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо беше спряно строителството на комплекса Nоvе Ноmеѕ в Красно село

Илюстративно изображение
Снимка: БГНЕС

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ предвиждаше върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг" в столичния квартал "Красно село" да се построят 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ. Строителството беше започнато през 2019 г. и трябваше да завърши през 2022 г. Цената на апартамент се движеще между 900 и 1100 евро кв.м. 

Поне 200 семейства са сключили за тях сделки на зелено.

На 14 юли тази година ДНСК започна процедури по спирането на строежа и забрана за ползване на части от него. Действията са на база на констативен акт, който според строителния контрол дава основание да се започне административно производство за недопускане и отстраняване на незаконно строителство при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект. 

Нарушението според ДНСК се изразява в това, че сградите са много по-нагъсто, отколкото трябва. Разстоянието между сградите е три метра. Според наредбата, при положение че не са изпълнени като едноетажни застройки, между шест от тях то трябва да е 14 м, а между други две – 28 м.

Чуйте потърпевши от спирането на строежа – повече от 200 души. Това са млади семейства, платили около 80% от стойността на жилищата, някои са теглили кредити и изплащат нещо, което не се знае дали в близко време ще стане факт, други живеят на квартира. 


Позиция на адв. Борислава Филипова – адвокат на възложителя и собственик на имота по делото срещу заповед на ДНСК за частично спиране на строителството.


На изпратено запитване от ДНСК отговарят, че не могат да коментират, докато по случая тече прокурорска проверка.

"Не може при четири проверки да не са установени нарушения, а на петата да има", каза адв. Новиков, който е адвокат на инвеститорите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив .  Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси...

обновено на 17.04.24 в 13:00

Д-р Евлоги Станчев: Отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците

Действителността, в която живеем, все повече прилича на политически и обществен цирк. Заобиколени сме от външни и вътрешни конфликтни точки, а информацията се излива хаотично. На този фон отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците – тя се полага и на обществото, и на медиите. В "Нашият ден" историкът и учен от Института за..

публикувано на 17.04.24 в 11:50

Възможности за качествен живот с хемофилия

На 17 април отбелязваме Световния ден за борба с хемофилията . Франк Шнабел е кандски бизнесмен, родил се с тежка форма на заболяването, който основава Световната федерация по хемофилия. От 1989 година насам пациентите от цял свят и медицинската общност ежегодно отбелязват деня, като повишават информираността на обществото по темата.  В "Нашият..

публикувано на 17.04.24 в 11:43

Димитър Събев: Планинските райони на България не са "демографска пустиня"

В утрешния 18 април в книжарниците влиза книгата "Планинските райони на България: Икономика и население". Тя представя детайлен анализ на социално-икономическото състояние на планинските общности в България. Автор на изследването е Димитър Събев. По време на обсъждането си на изданието в ефира на "Нашият ден" Събев ясно изтъква, че..

обновено на 17.04.24 в 11:02