Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Хлябът – символика и култура: Сакралното тесто

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертната продукция „MTV Unplugged“ на група Корн.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: За търсачите на митични пътувания и разкази за крилати юнаци, великани и птицехора. Непопулярни маршрути из България – от Луковит до Родопите.
• Градът разказва истории: Фотография и пътуване или опит да уловим интересните места в кадър.
• Пътуване с деца: Севлиево и възможностите за културен туризъм.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Нежни мелодии от Канарските острови

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор „Космически гласове“ и хор „Български гласове Ангелите“

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Бека – кучето-катеричка“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• По пътя: След пътуване към Ямбол ще поседнем на „Есенна ямболска трапеза“. За да поговорим за онова, което ни събира, за онова, което земята ни дава. И за да тръгнем към Беглика на Бостан баир, където ни очаква толкова същностното солидарно и общностно земеделие.
• Бъдещето на работата с клиенти или какво (все повече) ще знаят компаниите за нас оттук-нататък – разговор със Серги Сергиев, основател на Data Science Society и създател на множество идеи за различен подход в актуалните форми на взаимодействието продавач-купувач.
• Какво ни чака: социалната иновация от легалното определение да същинските иновации и въздействието върху средата, в която живеем. Среща с момче от Чипровци, създало собствена пивоварна, за да остане да живее и работи в родния си град.
• Истории в ефира: Истории за прегръдки във времена, в които се разминаваме отдалече. Разговор с диджей Supermax (Ники Русиновски) за партитата, които сближават не само самотните.
• Минути с думите на съавтора на предаването в този ден
• Как да успеем в България? – или да поговорим за лидерската академия „Успяваме в България“ на Съюза на жените в бизнеса и за амбицията им да създадат повече възможности за завръщане на младите хора у нас.
Разказ, история на успеха – на вече преминал през обучителните семинари на Съюза на жените в бизнеса участник.
• В седмицата на ООН – отбелязваме 75-годишнина на организацията и 65-годишното членство на България в нея: как България се включва в разговорите за младите хора, образованието, достойния им труд и трансформиращия ред за устойчиви общества и защитена природа?
• За внедряването на иновациите и повишаването на конкурентоспособността на индустриалните предприятия – интервю по повод научния форум „Иновации и конкурентоспособност“, организиран на 22 и 23 октомври от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
• Сигурни всеки ден: по какви правила и на кого личните лекари вече ще могат да издават направления за PSR тест?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани песни от албумите на бразилския актьор и певец Даниел Боавентура.
Изпълнява отличителни песни на Елтън Джон, Дона Съмър, Глория Гейнър, „Ърт, Уинд енд Файър“, Франк Синатра, Роберто Карлос, АББА, италиански и латиноамерикански шлагери.
(първа част)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Стефан Иванов кани на първото издание за новия сезон „Актьори срещу поети“
• Разговор с Марин Бодаков за:
- Стоянка Грудова „Време на прозрачност“;
- Велизар Николов „Увлечения“.
• Лин Улман, „Неспокойните“, представя Александра Александрова
• Мария Ландова за „Музей на безусловната невидимост“ – майсторски клас на Теодор Ушев в НХА 
• Изложба на Аделина Попнеделева „Нахлуване в пейзажа“ в галерия „Средец“
• Нов брой на списание „Култура“ – представя Людмила Димова
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Пътят за ефективно и ефикасно управление и финансиране на българската филмова индустрия - „Трети форум за устойчиво развитие на българската филмова индустрия – европейските политики и прилагането им в България“.
Събеседник: Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Вокални цикли“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Биоразнообразие и климатични промени
Защо белите мечки, коалата и носорозите се превърнаха в символи на рисковете, които свързваме с глобалното затопляне, а златният чакал, степната антилопа и розовото фламинго успяват да се приспособяват въпреки чувствително променящите се климатични условия в наши дни? Какви са еволюционните възможности на самата природа за своеобразен „рестарт“ в самоорганизацията на природното единство и каква цена трябва да плати човечеството? До каква степен ще успеем да трансформираме възможно най-щадящо обичайните местообитания за фауната и свързаната с нея флора при екстремните температурни аномалии?
Разговор с биолога доц. Марио Лангуров, с който ще коментираме и последният доклад на ООН, посветен на променящото се биоразнообразие при тенденциите на глобално затопляне.
• 360 градуса: зоологът доц. Никола Симов – влиянието на глобалното затопляне върху промените в спецификата на т.нар. „инвазивни видове“ в солени и сладки води.
• Психология на всекидневието: как природата говори на гения чрез човешката психика при екстремни житейски обстоятелства? С помощта на един от двамата автори на новата книга „Психопатология на мъртвия Аз“ – Надежда Маджарова и Манол Манолов представяне на някои от най-интересните изводи на изследователите.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Катедралата Йоан Кръстител в Малта.
• Изкуството на френските гобленисти
• Картините на Даниел Шулц
• Романи с ключ

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Недостижимото изкуство на Юлия Винер

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Записи от фестивала „Софийски музикални седмици“ – представяне на три концерта от програмата на международния фестивал Софийски музикални седмици. Това са:
• концерт на Симфонията - Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов,
• концерт на Софийски солисти с диригент Пламен Джуров и Солист Пламена Мангова,
• концерт на Софийската филхармония с диригент найден Тодоров и солист Светлин Русев.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Всичко живо е трева“ от Клифърд Саймък – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Третото издание на градския фестивал за игри Sofia Game Night ще се проведе 24 октомври. Както винаги нощта на игрите ще предложи разнообразна програма за компютърни, настолни, образователни, политически, арт и градски игри. Повече за програмата и условията на провеждане, съобразени с пандемията от Covid-19 ще говорим с Хелияна Велинова от организаторите.
• А сега внимавайте: представяне на Ван Хален

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения и композиции на контрабасиста Авишай Коен, гост на „Пловдив Джаз фест – 2020“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 30 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Манастирски предания: Преславски манастири от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Йоханес Цайнлер – орган, запис от Летния музикален фестивал в Каринтия, Австрия. В програмата: пиеси за орган от Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Франц Шмид и..

публикувано на 29.11.20 в 08:05

Неделя, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Албена“, радиокомпозиция по пиесата на Йордан Йовков от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Милан Завков, Младен Малаков, Таня..

публикувано на 28.11.20 в 08:15

Събота, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок. • „Канзас“ – „The Absence of Presence“ – 2020 г. • „Пендрагон“ – „Love Over Fear“ – 2020 г. • Джон Андерсън – „1000 Hands - Chapter One“ – 2019 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 27.11.20 в 16:35

Петък, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Нове – сърцето на легиона: Нове в артефакти от 1.00 до 2.00 часа БНР топ 20 Класация за български песни от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Позитивният психолог Деница Андонова как се пътува с малки деца зад граница • Д-р Ана Пейкова, дерматолог, как..

публикувано на 26.11.20 в 16:53

Четвъртък, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето  и оризът – хлябът на Изтока от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Първата част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани)..

публикувано на 25.11.20 в 09:56